Etkili Bir Geri Bildirim İçin Bilmeniz Gerekenler

Etkili Bir Geri Bildirim İçin Bilmeniz Gerekenler

Başarılı bir yönetici olmanın en önemli özelliklerinin başında; yapıcı ve açık geri bildirimlerde bulunması gelmektedir. En basit tabir ile geribildirim; grup ya da bireyle var olan davranışların kişileri nasıl etkilediğine dair iletişim kurmaktır. Bu geri bildirimin etkili olması sayesinde kişi var olan durum ile alakalı bilgi alacak ve eğer ki bir sorun varsa bu sorun çok daha kısa süreler içerisinde çözülecektir.

 

1. Somut Şeyler Ortaya Koymalısınız.

Geri Bildirim Vermek

Geribildirim esnasında yöneticinin mutlaka somut deliller ile konuşması gerekir. Bir iş ile alakalı sorun yaşanıyorsa, bu sorunun nedenleri karşıdaki kişiye veriler ile anlatılmalı. Böylece çalışan yaşanan sorunu çok daha iyi bir şekilde anlayabilecektir.

 

2. Performans Değerlendirme Sonuçları Kullanılmalı

Etkili Geri Bildirim

Eğer şirketinizde performans değerlendirme yapılıyorsa etkili bir geribildirim için çalışanın görevleri, hedefleri, temel, yönetsel veya teknik yetkinlikleri ile ilgili performans puanları göz önüne alınmalıdır. Performans değerlendirme sonuçları incelenerek geribildirim verilmesi, çalışanın gelişimini ve iş hayatındaki başarısını büyük ölçüde arttırmaktadır.

360 Derece Performans Değerlendirme Nedir?

3. Kişisel Yargılarınızı Bir Kenara Bırakmalısınız

Kişisel Yargılar

Etkili bir geribildirimde yapılacak iletişim topluluk ile değil birey ile yapılır. Ancak yapılacak geribildirimde söylenecek şeyler kişiye değil davranışa yönelik olmaktadır. Yani yönetici çalışanın kişiliğinden çok yaptığı iş ile ilgilenir ve bunu belirtir.

 

4. Geri Bildirimin Tanımını Öğrenmeniz Gerekiyor

Geri Bildirim Nedir?

İnsanların büyük bir kısmı geribildirimi nasihat ile karıştırır. Halbuki nasihat ederken kişiye ne yapılması gerektiği söylenir. Geribildirimde ise doğru olan bilgi karşı taraf ile paylaşılır. Bu sayede onun istediği gibi karar vermesine yardımcı olunur. Yöneticinin yapacağı geribildirimin etkili olması için mutlaka zamanında yapılması gerekir. Uygun olmayan bir anda yapılacak geri bildirim işe yaramayacağı gibi istenilenden çok daha kötü bir durumun meydana gelmesine neden olacaktır.

 

5. Her Şeyi Açık Konuşmak 

Geri Bildirimde Açık Olmak

Yöneticinin çalışanı için yapacağı geribildirimde mutlaka açık konuşması gerekiyor. Bu sayede çalışan bir sorun varsa bunu gidermek adına neler yapması gerektiğini bilecek ve gerekli düzeltmeleri yapabilecektir. Çalışanın aklında bu konu ile alakalı sorular varsa mutlaka onların cevaplanması gerekiyor. Böylece hem yönetici ile çalışan arasındaki ilişki güçlenecek hem de yapılacak iş içerisinde hata oranı da oldukça düşecektir.

Etkili İletişim Kurmanın Yolları ve Teknikleri

6. Kurum İçi İletişime Önem Verin

Kurum İçi İletişim

Çalışma ortamı içerisindeki iletişim ağının güçlendirilmesi, etkili bir geribildirim için olmazsa olmaz etkenlerden bir tanesidir. Böylece bütün bilgiler ve gözlemler paylaşılacak; çalışanlar var olan durumlar ile alakalı tam anlamıyla bilgi sahibi olacaktır. Çalışanlar arasında bilgi saklanması sonrasında istenmeyen durumlar meydana gelebilir, bu da verimin düşmesine neden olur. Yapılacak şey çalışanları yaptıkları başarılı işler sonrasında ödüllendirmektir. Böylece çalışanlar yüksek motivasyonla elindeki işleri sonlandırabilecektir.

İlginizi Çekebilecek Bloglar

BAŞLAMAYA HAZIR MISINIZ?

Performans değerlendirme süreçlerinizi 3 adımda kolayca oluşturun ve yönetin

HEMEN DEMO TALEP ET