Başarılı Takım Çalışmasının 7 Özelliği
Birlikten kuvvet doğar atasözünde de olduğu gibi bir kişi yerine aynı amaca hizmet eden birçok kişinin oluşturduğu bir takım sosyal hayattan iş hayatına kadar çeşitli alanlarda yükselmenin adı olmaktadır.
Takım çalışması farklı donanımlara sahip olan kişilerin yeteneklerini ortaya koyarak projelerin oluşmasına, büyümesine, gelişimine katkı sağlar. Sektörün hitap edeceği alanı bir kişi yerine birçok kişinin yorumlamasını sağlar.
Peki başarılı bir takım çalışmasında bulunması gereken özellikler nelerdir?
1. Aynı Amaca Hitap Etmek
Takım çalışması için bir araya getirilecek olan kişilerin aynı amaca hitap ediyor olması birinci olmazsa olmazdır. Aynı yönde koşan insanların kazandıracakları ile farklı yönlere koşan insanların kazandıracakları aynı değildir. Bu nedenle amaç birliği ilkesine dikkat edilmelidir.
2. Kuralları Başında Belirlemek
Takım içerisinde kuralların önceden açık bir şekilde belirlenmesi, iletişimin ve gelişimin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlayacaktır. Grup kararlarının nasıl ve hangi yöntemlerle alınacağı başta olmak üzere, diğer ekip üyeleri de görüşlerini açıkça dile getirmelidir. Kuralların belirlenmediği bir takım çalışmasında anlaşmazlıklar, sorunların zamanında çözülememesi, karar verme süreçlerinin uzaması ve ekip üyeleri ayrılıkları gibi sorunlar yaşanmaktadır.
3. Gelişim Planı Oluşturmak
Takım çalışmasının amacına nasıl ve ne kadarlık bir süreçte ulaşacağını belirlemesi açısından gelişim planı oluşturulmalıdır. Bu planda görev dağılımları ve süreçlerin belirlenmesi gereklidir. Bu sayede ekip gelişmeleri izleyebilecek bir dokümana sahip olacaktır.
4. Verimli Olabilecek Takım Üyelerini Belirleyin
Takım liderleri, şirketin hali hazırda devam eden işleri ve projenin gerektirdiği yetkinlik ve becerilere sahip olan çalışanların uygunluk durumuna göre belirlemesi gerekmektedir. Zira hali hazırda diğer işlerden dolayı çok yoğun çalışan bir takım üyesi, projede verimli çalışamayacaktır.
5. Görevlerin Eşit Bir Şekilde Dağıtılması
Gerekli takım çalışması sırasında görev dağılımı çok önemlidir. Her çalışana aynı oranda görev vermek kimi zaman mümkün olmayabilir. Ancak genel dağılımlar sırasında herkese eşit davranmaya çalışmak ve herkese yapabileceği görevler vermek gerekir.
İlginizi çekebilir; İş Hayatında Güven Oluşturmanın 6 Yolu
6. Uyumlu Olmak
Takım içerisindeki kişilerin birbirleri ile olan uyumları da takım çalışmasındaki kalite ve başarı ile doğru orantılıdır. Takım arkadaşları ile uyum hiçbir şekilde uyum sağlayamamış bir kişi alanında ne kadar başarılı olursa olsun çalışmayı ileriye taşıyamaz. Takım çalışmalarına başlamadan önce uyumlu bir ortam yakalamak adına geziler, yemekler ve ya aktiviteler düzenlenebilir.
7. Farklı Görüşler Olması Şart
Takım üyeleri yüksek bir uyuma sahip olsa da aynı amaca hitap etse de her biri aynı yorumları yapıyor ve olaylara aynı pencereden bakıyorsa çalışmalardan yeterli verim alınamayabilir. Takım bireylerinin farklı düşüncelere sahip olması ve gruptaki herkesin görüşüne saygı duyulması verimliliği artıracaktır.