Performans Değerlendirme Sistemi Nasıl Kurulur?

Performans Değerlendirme Sistemi Nasıl Kurulur?

Günümüzde performans değerlendirme sistemleri birçok şirkette kullanılmaktadır. 360 derece değerlendirme, yetkinlik ve hedef bazlı değerlendirme metodları ile kurulan sistemler; şirket kararlarının alınması, çalışanların kariyer, zam, ödül, geri bildirim ve terfi gibi konularında kaynak niteliğinde olması insan kaynakları uzmanlarının işlerini oldukça kolaylaştırmaktadır.  Performans değerlendirme sistemi kurulurken dikkat edilmesi gereken önemli maddeleri sizler için derledik.

1. Yetkinlikleri Pozisyonlara Özel Belirleyin

Her şirkette ismen aynı pozisyonlar olsa dahi, çalışanınızın o pozisyondaki iş süreçleri farklılıklar gösterebilir. Çalışanın o pozisyondaki görevleri ve beklentileri analiz edilerek belirlenmeli, gerekli yetkinlikleri ve ağırlık puanları tanımlanmalıdır.

Yetkinlik Pozisyon

Yetkinliklerin sadece başlık olarak sorulması / cevaplanması yerine en az 3 sorudan oluşan davranış göstergeleri ile hazırlanması geri bildirim veren kişinin raporu daha kolay okumasını ve çalışanın geliştirmesi gereken yönlerini daha iyi analiz etmesi açısından faydalı olacaktır.

Yetkinlik formu şirketinize göre değişmekle birlikte maksimum 7 yetkinlik ve yetkinliklere bağlı 20 davranış göstergesini geçmeyecek şekilde olması faydalı olacaktır.  

Pusula360 en çok kullanılan yetkinlikleri size ücretsiz olarak sunmaktadır. İsterseniz kendi yetkinlik formunuzu oluşturabilir veya hazır yetkinliklerimizi Yetkinlik Kütüphane’ sinden seçerek kullanabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir; Yetkinlik Bazlı Performans Değerlendirme Nedir?

2. Kim - kimi değerlendiriyor?

360 derece performans değerlendirme metodunda çalışanı yöneticileri, eş değerleri / çalışma arkadaşları, astları ve dış kaynak gibi değerlendirici türleri değerlendirebilir. Bazı pozisyonlar sadece 90 dereceye imkan tanırken, bazı pozisyonlarda 360 dereceye kadar bir değerlendirme yapılabilmektedir.

Kim Kimi Değerlendiriyor

Pusula360’da 90 dereceden 360 dereceye kadar tüm modelleri kullanabilirsiniz.

Çalışanın olabildiğince çok fazla kaynak tarafından değerlendirilmesi sonuçların daha doğru olmasını sağlamaktadır. Yalnız bazı firmalarda çalışan ve ona bağlı çalışan sayısının çok fazla olması bir kişiyi yüzlerce kişinin değerlendirmesi anlamına geliyor. Yüzlerce kişinin değerlendirme sürecinde bir kişiyi ve diğer değerlendirmeleri de tamamlaması gerektiğini düşündüğümüzde çalışan bir bıkkınlık yaşayabiliyor. Bu yüzden değerlendiricinin olabildiğince az kişiyi değerlendirmesi (maximum 15) çok daha faydalı olabilir. Ayrıca bir değerlendirilenin 15 kaynaktan fazla değerlendirmesi, performans değerlendirme sonuçlarında genelde %1 veya %2 gibi farklılıklar yaratabiliyor.

3. Süreç başlatılmadan önce ne yapılmalı?

Bazı firmalar performans değerlendirme süreçleri ile ilgili çalışanları yeterince bilgilendirmiyor. Bu yüzden çalışanın aklındaki sorular çalışanın motivasyonunu düşürebiliyor. Performans değerlendirmenin ne olduğu, niçin yapıldığı, hangi sonuçlara etki edeceği gibi soruların cevaplanması için gruplar halinde toplantılar yapılabilir veya bu soruların cevaplandığı bir mail gönderilebilir.

4. Performans değerlendirme süreci ne kadar sürmeli?

Bir kişinin ortalama 15 kişiyi değerlendirdiğini düşünürsek 1 haftalık süre yeterli olacaktır. Değerlendirme başladığında değerlendiricilere otomatik olarak kullanıcı adı ve şifrelerinin olduğu mail gitmektedir. Değerlendirme süreci devam ederken değerlendirmeyi tamamlamış kullanıcılara hatırlatma mailleri gönderebilirsiniz. Ayrıca bu mail içeriklerini şirketinize özel olarak düzenleyebilirsiniz.

5. Değerlendirme sonuçları ne kadar doğru?

Performans değerlendirmesi şirketinizde oturması gereken bir kültürdür. Bu kültürün doğru bir şekilde büyüyebilmesi için değerlendirilenin hakkını korumanız gerekmektedir. Basılı formlarla yapılan değerlendirme süreçlerinde kimin-kime kaç puan verdiğinin görünmesi veya üstlerin cevapları görme ihtimali çalışanın yanlı davranmasına yol açabilir. Bu yüzden davranış göstergelerine verilen cevaplar için 1 ve 5 seçeneklerine zorunlu yorum isteyebilirsiniz.

Şüpheli Raporlar

Ayrıca geliştirdiğimiz şüpheli raporlar sayesinde değerlendirilenin daha sağlıklı sonuçlar almasını sağlayabilirsiniz.

6. Puanlama ve raporlama sistemi nasıl olacak?

Performans Değerlendirme Raporu

Puanlama sistemini 5’li veya 100’lü skala üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Pusula360 üzerinden her iki rapor çeşidini de indirebilirsiniz. Toplu raporları ve bireysel raporları sistem üzerinden indirebilirsiniz.  Bireysel raporlarda görünmesini istemediğiniz bölümleri çıkartabilir, rapor logonuzu, görsellerini ve renklerini de şirketinize özel düzenleyebilirsiniz.

Demo talep etmek için tıklayın

İlginizi Çekebilecek Bloglar

BAŞLAMAYA HAZIR MISINIZ?

Performans değerlendirme süreçlerinizi 3 adımda kolayca oluşturun ve yönetin

HEMEN DEMO TALEP ET