Yapmanız gerekenleri biliyor fakat harekete geçmekte gecikiyorsanız, tebrikler! Siz de erteleyenler kulübüne üyesiniz!
Aslında bu kulübün üye sayısı oldukça fazla. Bu üyelerin bir kısmı bu kulüpte olmaktan memnunken bir kısmı sorumluluklarını yerine getirmediği için vicdan azabı çekmekte. Bu yazımızda, erteleme davranışından dolayı çekilen vicdan azabını dindirmek ve harekete geçmek için neler yapabileceğinize bakacağız.
Erteleme davranışının üstesinden gelmek için yapılabileceklere geçmeden önce, bazı kaynakların aksine erteleme davranışının bir hastalık olmadığını bilmenizi isteriz. Erteleme davranışı bir problemdir ve diğer bütün problemlerle benzer şekilde ele alınır.
1.Ertelemedeki Asıl Sebebi Bulun
Erteleme davranışının üstesinden gelebilmek için en önemli basamaklardan biri ertelemenin sebebini bulmaktır. Daha sonra bu sebep üzerinde çalışılarak erteleme davranışı ortadan kaldırılır. Ertelemenin sebepleri şunlar olabilir; programsız çalışmak, ertelenen işi sevmemek, mükemmeliyetçilik ve başarı korkusu.
2.Yapılacaklar Listesi Oluşturun
Planlı ilerlemek işin gözünüzde büyümesini engelleyecektir. Hangi işleri yaptığınızı hangi işleri yapmanız gerektiğini görmenizi sağlar. Liste sayesinde öncelikleri belirleyebilirsiniz ve önemli işlerinizi unutmazsınız.
3.Ertelemenizin Yaratığı Sonuçları Düşünün
Erteleme davranışından mustarip kişiler psikolojik danışmaya başvurduklarında, danışman sonuçları düşünmelerini isteyerek ilerleme sağlar. Sonuçları düşünmek aslında bir motivasyon kaynağıdır. Bu sayede davranıştan kaçmak yerine onu gerçekleştirirsiniz.
4.Kolaydan Başlayın
Erteleme davranışının en yaygın sebeplerinden biri ertelenen işin olduğundan büyük, zor görülmesidir. Bu durumda kişi bu işle baş edemeyeceği kaygısına kapılarak bu işten kaçmayı yeğlemektedir. Bunu önlemek adına işin kolay kısmından başlanması yararlı olacaktır. Kolaydan başlandığında işin sanılan kadar zorlayıcı olmadığı gözlenir. Ve birey işe başladığını gördüğünde motive olacaktır.
Pomodoro tekniği kısaca, 25 dakika çalışma sonrasında 5 dakika molanın ardı sıra uygulanmasıdır. İlk bakışta 25 dakika çalışma çok az bir süre olarak görülür. Fakat bu 25 dakika, tam verimli bir çalışma süresi olarak belirlenmiştir. Bu yüzden bu teknik gereksiz kısa çalışmalardan değil verimli kısa çalışmalardan oluşur. Bu şekilde çalışmak veriminizi arttıracağı gibi işe başlamanızı kolaylaştıracak dolayısıyla da erteleme davranışı sergilemenizin önüne geçecektir.
6.Unutmayın, Binlerce Millik Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar
Lao Tzu’ya ait olan bu söz bir işe başlamanın önemini anlatıyor. Başlamak bitirmenin yarısıdır yani. Bir işin bitmesi için o önemli ilk adımın atılması gerekir. Daha öncelerdeki maddede geçtiği gibi küçük adımlarla başlamak ilk adımın atılmasını kolaylaştıracaktır.
7.Bunları Öğrendiğinize Göre Tek Bir Şey Kaldı: HAREKETE GEÇİN
Bu sayfaya girip erteleme davranışınızı azaltmak adına isteğinizi belli ettiniz. Bu maddeye kadar okumaya devam ettiğinize göre ertelemeyi bırakmayı gerçekten istiyorsunuz. Artık ertelemeyi bırakmak için en önemli adıma geldiniz. Harekete geçmek! Başarısızlık bir öğretmendir, başaramamaktan korkmayın. Elinizden geleni yapmak önemlidir. Ertelemezseniz sorumluluklarınızı yerine getirmenin hazzına ereceksiniz!
#Bonus
Barış Özcan' ın hazırladığı bu açıklayıcı videoyu izleyebilirsiniz, keyifli seyirler.