Doğru Personel Seçimi için 7 Önemli Madde
Personel seçiminde doğru kişileri doğru işlere seçmek örgüte; rekabet üstünlüğü, eğitim ve personel devir maliyetlerinin azalması, iş hayatındaki verimliliği arttırmada önemli faktörlerden olan çalışan iş tatmini gibi kısa ve uzun vadeli birçok avantajın kaynağını sağlar. Önemini bildiğimiz bu süreçte dikkate almanız gerektiğini düşündüğümüz noktalar şu şekilde:
1. Açık Pozisyondaki İşinizin Gerektirdiklerini Doğru Belirleyin
Personel seçimi gerçekleştirilirken temel amaç, işin gerektirdiği bilgi, beceri ve yetenekler ile bu donanıma sahip adayın eşleştirilmesidir. Bu noktada işin gerektirdiklerinin doğru belirlenmesi önem arz eder.
Personel seçiminde işe en uygun adayı seçmek yerine en nitelikli adayın seçilmesi uzun vadede olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. İş için gereğinden fazla nitelikli olan kişi sahip olduğu becerileri ve yetenekleri kullanamadığından gelişemediğini düşünerek işini önemsememeye ve yeni iş aramaya başlayacaktır.
İş için gerekli olan niteliklere yeterince sahip olmayan adayın seçilmesi ise ileriki zamanda personelin yetersiz hissetmesini sağlayacağı gibi işinizin de verimliliğinin düşmesine ve aksaklıkların oluşmasına sebep olacaktır. Bu durumları yaşamamak için işinizin gerektirdiği becerileri doğru saptayın ve bu becerilere yeterli düzeyde yanıt verebilecek personeli belirleyin.
2. Rakiplerinizin İş İlanlarını İnceleyin
Rakip firmaların personel seçerken neleri göz önünde bulundurduklarını inceleyin. Özellikle alanınızda etkin olan isimlerin ilanlarını incelemek oldukça faydalı olacaktır. Bu rakiplerinizin personel seçerken neleri dikkate aldığını görerek alternatifleri görmenizi ve onların çalışma prensibi hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.
3. Mülakat Esnasında Samimi Olun
Bu, adayın gerçek kimliğini ortaya çıkarmasını ve kendisini samimiyetle size ifade etmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda sorularınızı daha az kaygıyla dolayısıyla ayrıntılı ve doğru cevaplamalarını sağlayacaktır.
İlginizi çekebilir; İnsan kaynakları nedir? Ne iş yapar?
4. Mümkünse İki Mülakat Yapın
Uzmanlar, iki hatta üç kez mülakat yapılmasının adayı daha iyi tanımada oldukça etkili olduğunu bildirmekte. Adayın olumlu izlenim bırakmak için gerçekçi olmayan davranışlar sergileyebileceğini unutmayın. Mülakatlara ayırdığınız süreye acımayın, bu süreler verimli işlerin gerçekleşmesi olarak size dönecektir.
5. Önyargılarınızı Fark Edin
Görüşmeciler, adayları değerlendirirken kendilerine benzer kişiliğe ve özgeçmişe sahip adayları seçmeye daha eğilimlidir. Bu adaylara, fark etmeksizin daha kolay sorular sorup cevapları daha olumlu değerlendirebilirler. Veya hale etkisi denilen yanılgıya kapılarak adayın kendine güvenini, albenisini ve kişilerarası ilişkilerdeki becerisini her yönüyle başarılı biri olarak yorumlayabilir. Bu yanılgılar istenen nitelikteki personel yerine iş için yetersiz personelin alımına sebep olabilir. Mülakat esnasında ve CV değerlendirirken değerlendirme ölçütlerinizi gözden geçirin.
6. Adayın Uyum Düzeyini Saptayın
Özellikle takım çalışması gerektiren işlerde uyum düzeyi yüksek çalışan seçmeye özen gösterin. Seçilecek adayın örgüt kültürüne uyum sağlayabilecek nitelikte olması da önem arz etmektedir. Unutmayın, insan ancak aidiyet hissettiğinde potansiyelini sergileyebilir.
7. Personel Seçim Sürecine Yeterince Zaman Ayırın
Personel alım sürecini yeterince dikkate almayarak hızlıca gerçekleştirmek, küçük işletmelerin genellikle sergiledikleri bir hatadır. Fakat büyük firmalar bunun tam tersini sergilerler. Eleman alımında seçici ve dikkatli davranırlar. Hatta bunu “hire slow, fire quickly” (yavaşça al, hızlıca kov) şeklinde mantraya sahiptirler. Personel seçimine yeterince zaman ayırdığınıza ve aday havuzunuzdakileri yeterince incelediğinize emin olun.
İlginizi çekebilir; En Çok Okunan 20 İnsan Kaynakları Kitabı
Yararlanılan Kaynak: Geylan, R (2013). Örgütlerde İnsan Kaynakları Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Yayınları.
Bilgin, L (2015). Çalışma Psikolojisi, Anadolu Üniversitesi Yayınları.