İyi Bir Dinleyici misiniz? Dinlemek nedir?

İyi Bir Dinleyici misiniz? Dinlemek nedir?

Gündelik yaşantımız içerisinde en önemli olgulardan biri olan dinlemek aslında yaşadığımız sorunların temel kaynağı olarak karşımızda duruyor. Yanlış dinlemek, yeterince dinlememek, dinliyor görünmek ya da hiç dinlememek… Bu durumlardan hangisi olursa olsun her biri sosyal hayatımızdan iş hayatımıza kadar pek çok alanda bizleri zor durumda bırakıyor. İş hayatımızı ve sosyal hayatımızı olumsuz etkileyen dinlememe hastalığı büyük işletmelerin ve ailelerin çöküş sebebi.

İş yaşantısında başarının anahtarı olan dinleme karşıdaki kişinin dediklerine odaklanmak ve susarak karşıdaki kişinin anlattığı konular üzerinden sadece düşünmek anlamına geliyor. Bu denklemi iyi kuran yöneticiler ve çalışanlar dinledikleri oranda verimli bir çalışma yapabiliyor ve büyük karşılıklar alabiliyorlar.

 

İş Hayatında Dinlemenin Özellikleri Neler?

İş hayatında genellikle iş yaşantısına dönük sorunlardan ve isteklerden bahsedilir. Kişilerin etkili bir dinleme yapabilmesi için karşılarındaki kişiye değer vermeleri ve sorunun kısa sürede çözülmesi adına anlatılanlara odaklanması gerekiyor.

  • İş hayatında bir kişiyi dinlemek için mutlaka müsait bir ortam belirlenmelidir. Diğer çalışanların yanında yapılan dinlemeler kimi zaman anlatıcı konumunda olan kişiyi rahatsız edebilir.
  • Dinlenecek olan kişiye yönelmemek ve bu kişiye yan dönmek gibi durumlar dinlemeyi imkânsız bir hale getirecektir. 
  • Konuşan kişinin dinlendiğine dair tepkiler vermek, dinliyor gibi davranmamak iyi bir dinleyici olmayı sağlayacaktır.
  • Dinlenecek olan kişiye güven vermek ve konuşulanlardan ve ya anlatılanlardan dolayı kimsenin yargılanmayacağını bildirmek de konuşacak olan kişinin daha doğru bir şekilde anlatmasını sağlayacaktır. Ayrıca dinleyici konumunda olan kişiler içinde daha başarılı bir dinleme olacaktır.
  • Dinlenen kişi eğer bir çalışansa ya da müşteri konumunda bir kişiyse söylediklerini daha sonra hatırlamak ve doğru bir karara varmak adına minik notlar alınmalıdır. Bu sayede dinlerken kişi ile ilgilenildiği görünümü de verilecektir.
  • Dinlenen kişiye olayı daha iyi anlamak adına özele gitmeyen ve detayları çok açmayacak sorular sorulabilir. (İlginizi çekebilir; Doğru Soru Sormak için 10 Yöntem)
  • Dinleyici konumunda olan biri olarak sürekli örnekler verici konuşmalarla araya girmek ya da konuyu başka mecralara çekmek konuşan kişiyi sıkacaktır.

İş hayatında yapılan dinlemeler sonrasında sorunun çözümüne odaklanmak ve anlatılanları zihin süzgecinden geçirerek karara bağlamak en doğrusu olacaktır.

 

İyi Bir Dinleme İçin Öneriler…

  • İyi bir dinleyici olmak istiyorsanız etrafınızda dikkatinizi çekecek olan telefon, saat gibi objeleri kaldırın.
  • Dinleyeceğiniz kişi hakkında bilgi sahibi olun. Bilginiz yoksa başta bir tanışma konuşması yapın.
  • Sabırlı olun ve karşınızdaki kişiye odaklanın.
  • Kişisel duygu ve düşüncelerinizle değil dışarıdan değerlendiren bir insan olarak konuyu değerlendirin.
  • Dinlemekten vazgeçmeyin. Uzun konuşmalar yapmayın.

İlginizi çekebilir; İş Hayatında Edinmeniz Gereken 14 Yetenek

İlginizi Çekebilecek Bloglar

BAŞLAMAYA HAZIR MISINIZ?

Performans değerlendirme süreçlerinizi 3 adımda kolayca oluşturun ve yönetin

HEMEN DEMO TALEP ET