Stajyer Olarak Dikkat Çekmenin 9 Kolay Yolu
Staj, belirli bir endüstride iş deneyimi kazanmak ve akademik yolculuk boyunca öğrenilen çeşitli teorileri ve kavramları test etmek için bir fırsattır. Ayrıca, daha sonra tam zamanlı bir iş teklifi alma şansınızı önemli ölçüde artırır.
Muhtemel yöneticiniz sadece not ortalamanızdan daha fazlasıyla ilgilenmektedir, bir stajyerseniz hayatınız boyuna kazandığınız aktarılabilir becerilere dikkat çekmek için zaman ayırmalısınız.
Aşağıda stajyer olarak dikkat çekmenin 9 kolay yolu yer almaktadır:
1. Tutku ve Motivasyon
İşinizde başarılı olmak istiyorsanız ve kariyer basamaklarını yükselirken çalışmaktan hoşlanıyorsanız, yaptığınız iş konusunda tutkulu olmak şarttır. Tutku, mükemmelliğe odaklanmayı yoğunlaştırır, aynı zamanda iş memnuniyeti, işinizi yerine getirirken yaratıcılık ve yenilik sağlar. İşverenler, size sundukları görev konusunda motivasyon sahibi ve enerjik bir şekilde tutkulu olmanızı bekliyorlar.
2. Takım çalışması
Nerede çalışıyor olursanız olun, ekip çalışması çok değerli bir beceridir. Bir takıma yerleştirilirseniz, ekip çalışması olmadan çalışmanız imkânsızdır. Bir ekip içinde nasıl çalışacağınızı öğrenmek son derece önemlidir çünkü kariyer gelişiminizde nereye giderseniz gidin, diğer insanlarla çalışmak zorunda kalacaksınız. Bu nedenle takım çalışmalarında daha etkin olmaya ve uyumlu hareket etmeye dikkat etmelisiniz. Takım çalışmasındaki uyumunuz ve çalışmaya olan hevesiniz sizi her zaman bir adım öne çıkaracaktır.
3. Kişilerarası İletişim
Etkili iletişim kurma becerisi genellikle kişinin başkalarıyla iyi ilişki kurma yeteneği ile ilgilidir. Sektöre bağlı olarak, iş arkadaşlarınız ve yöneticilerinizin yanı sıra müşteriler ve satıcılarla etkileşime giriyor olabilirsiniz. İlişkileri kurabilmek, sürdürmek ve ekip üyelerinizin her gün onlarla ofiste istedikleri türden biri olmak önemlidir. Kişilerarası beceriler de önemlidir çünkü işverenler başkalarının istek ve ihtiyaçlarını tanımlayabilen ve farklı bakış açılarının değerini bilen ve kabul edebilen bireyler ararlar.
4. Zaman Yönetimi
Her dönem ders yükünü başarıyla tamamlamayı başardıysanız ve ödev teslim tarihlerini kaçırmadıysanız, bir dereceye kadar zaman yönetimi becerilerini zaten göstermişsinizdir. Ancak bir stajyer olarak, sürelerinizin ne zaman olduğunu size söyleyecek bir müfredatınız olmayacak. Zamanınızı organize etmek ve sonuç üretmek size kalmış. İşverenler, sorumlulukları önceliklendirebileceğinizi ve aynı anda belirli bir projede çoklu görev yapmanın veya odaklanmanın sizin için uygun olup olmadığını bilmek ister. Bu nedenle programlı ve planlı olmaya özen gösterin. Bir işi her zaman dakik bir şekilde teslim etmek her zaman dikkat çeker.
5. Çok Yönlü Olmak
Günümüzün çalışma kültürü, ister yeni kurulmuş ister sağlam bir organizasyon için staj yapmayı umuyor olun, çoğu zaman en üst düzey yöneticilerin bile birden fazla şapka takmasını gerektirir. Bir stajyer olarak, bir gün kendinizi satış ekibini desteklerken ve ertesi gün müşteri hizmetleri gerçekleştirirken bulabilirsiniz. Bir endüstrinin belirli bir yönüne ilgi duyabilirsiniz ancak bir kuruluşun farklı bölümlerine aşina olma istekliliği kesinlikle bir varlık olarak görülür ve şirket içindeki konumunuzu da artırır.
6. Eleştirel Düşünme
Eleştirel düşünme, bir durumu veya sorunu analiz etme ve değerlendirme ve bir yargı oluşturma yeteneğinizi ifade eder. Eleştirel düşünme eğilimi, bir konuyu olası tüm açılardan anlamak ve zorluklara yaratıcı çözümler üretmek için soru sormaya istekli olarak gösterilebilir. Profesörlerinizin çoğunun muhtemelen vurguladığı ve işverenler tarafından çok değer verilen bir şey.
7. Araştırma ve Analiz
Dersleriniz için herhangi bir araştırma makalesi veya proje tamamladıysanız, araştırma ve analiz konusunda zaten deneyime sahipsiniz. Araştırma ve analitik becerilere sahip stajyerler, şirketteki durumları ve sorunları değerlendirebilir ve araştırma yoluyla, duruma uygun en iyi çözümleri önerebilirler. Patronların normalde böyle stajyerleri sevmesi şaşırtıcı değildir. Bu nedenle çalıştığınız sektörle ve şirketle alakalı önceden bilgiler edinmelisiniz. Bir soruya herkesten önce cevap vermek sizi nasıl öne çıkarmasın ki?
8. Girişim
İşverenler, bir kuruluşun geliştirebileceği yeni yolların neler olduğunu bulmaya heveslidir. Stajyer olarak, öne çıkıp sunabileceğiniz farklı fikir ve ipuçlarını paylaşabilirsiniz. Bu adım, işverenler tarafından her zaman takdir edilmektedir çünkü stajyerlerin farklı iş görevleri için nasıl inisiyatif almak istediklerini görmektedirler. Potansiyel işvereniniz, her görev için yön almayı beklemek zorunda olmayan ve başkalarına işlerinde yardımcı olmaya istekli birini getirme düşüncesine olumlu bakacaktır.
9. Yeni Düşüncelere Açık Olmak
İnisiyatif almak önemli olmakla birlikte, geri bildirim alma yeteneği de önemlidir. Örneğin, hata yaptığınız bir zaman sorulursa, hatayla ilgili olarak aldığınız geri bildirimlerden ve hataya nasıl yanıt verdiğinizden bahsedebilirsiniz. Yanlış yapmış olsanız bile, farklı yerlerden gelen yeni düşüncelere veya geri bildirimlere açık olup kendinizi geliştirebilirsiniz.
#Bonus
Son olarak stajyer (intern) filmini izlemediyseniz tavsiye ederiz. :)