Etkili Sunum Yapmak için 13 Teknik

Etkili Sunum Yapmak için 13 Teknik

Etkili ve başarılı sunumlar yaptığınızda, bir sonraki sunumunuzda güveniniz artacak ve çok daha kolay bir sunum yapacaksınız.

Sunum yapma olasılığı bazı insanları dehşete düşürürken, bazı insanlarında deneyimini arttırmak için bir fırsattır.  Sunumlar, çalışma alanınızla ilgilenen insanlarla doğrudan konuşmanın, projelerinizi ileriye taşımak için fikirler toplamanın ve değerli kişisel bağlantılar kurmanın harika bir yoludur.

Bu makalede, etkili bir sunum hazırlamanıza ve sunum yapmanın sağladığı fırsatlardan yararlanmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları vereceğiz.

 

1.Sunumunuzu Planlayın

Sunumunuzu Planlayın

Herkes bir sunum yapabilir, ancak etkili bir sunum yapmak için bunu planlamanız ve hazırlanmanız gerekir. Sunum planlaması aşağıdakileri içerecektir:

Her şeyden önce, sunumunuzun amacını bilmek çok önemlidir. Amacınız sunum yaparken tonunuza, yaklaşımınıza, uzunluğunuza vb. rehberlik edecektir. Konu hakkında araştırma yapmanız gerekiyorsa, yapın ve mümkün olduğunca okuyun.

 

2.Prova Yapın

Prova Yapın

Tekrar, tekrar ve tekrar. Böylece konuşmanızın her ayrıntısını, tüm slaytları ve göründükleri sırayı biliyor olacaksınız. 

Prova yapmak için zaman ayırın. Gerekirse, aynanızın önünde durun ve konuşmanızı kendinize sunun. Ne kadar iyi performans gösterdiğinizin doğru bir sonucunu almak için telefon, video veya ses kayıt cihazınızı bile kullanabilirsiniz. Ayrıca arkadaşlarınızın ya da ailenizin önünde prova yapabilirsiniz böylece size hatalarınızı gösterebilirler.

Ancak daha da önemlisi, notlara ihtiyaç duymayacağınız bir şekilde daha rahat olacaksınız ve daha bilgili görüneceksiniz.

 

3.Sunum Sırasında Bunlara Dikkat Edin

Sunum Sırasında Bunlara Dikkat Edin

Hedef kitleniz anlatımınızı beğenirse daha fazla dinleyecektir. Kitlenizin sununuzu algılayışının kontrolünde olduğunuzu bilin, bu yüzden zamanında başlayın ve sunum sırasını olabildiğince pürüzsüz hale getirin.

  • Uyum kurun: Güvenle yürüyün ve hemen kitlenizle uyum kurun. Gülümsemeyi ve ellerinizi onlara sallamayı unutmayın. Uyum sağlamak, kitlenizin rahatlamasını ve size ısınmasını sağlayacaktır.
  • İyi bir açılış yapın: Doğal mizahınızı kullanırken kendinizi tanıtın, konunuzla ilgili kısa (komik) bir şaka veya hikâye anlatın.
  • Kitle yanıtı alın: Kitlenizden yanıt veya tepki almaya çalışın. Tepkilerini, duygularını ve hatta fiziksel katılımlarını karıştırmak için içerik veya aktiviteler kullanabilirsiniz. Kitlenizin yanıt vermesini sağlamak, daha fazla konsantre olmalarına ve size odaklanmaya devam etmelerine yardımcı olacaktır.
  • Açıkça, konunuzu tanımlayın: Amacınızı düşünün, sunumun amacını belirleyin ve konunuzu net bir şekilde tanımlayın. Kitleniz ne hakkında konuştuğunuzu ve ne öğrenmeyi beklemeleri gerektiğini anlamalıdır.
  • Genel bir bakış verin ve ana noktaları özetleyin: Amaçları, konuları ve ana eylem noktalarını listeleyin. Bu onlara neye odaklanmaları gerektiği konusunda bir fikir verecektir.

 

4.Slaytlarınızda Yazılanları Tekrarlamayın

Slaytlarınızda Yazılanları Tekrarlamayın

İnsanlar bir şeyler okumak için konferanslara veya toplantılara gelmezler, onlarla meşgul olduğunuzu duymak isterler. Bir konuşmacı her slaytta yazılanları kelimesi kelimesine okuduğunda bu dinleyiciye acı verir ve oldukça sıkıcı gelir. Slayt içeriğini ara sıra bir ipucu olarak kullanmak sorun değil ancak ekrandan arkanızı dönüp izleyiciye okumak sizi hem tembel gösterecektir hem de sizi izlemek oldukça sıkıcı olacaktır.

 

5.Etkili Görsel Yardımcılar Oluşturun

Etkili Görsel Yardımcılar Oluşturun

Sunumlarınız için görsel yardımcılar kullanıyorsanız, bunların sadece dekorasyon için değil, etkili olduklarından emin olmanız gerekir.

  • İyi slaytlar tasarlayın: Tasarımlarda iyi değilseniz, daha basit slaytları kullanın, slaytlarınızı net ve özlü hale getirin. Çok fazla slayt göstermeyin, yalnızca slaytların üzerindeki önemli noktaları yazmanız gerekir.
  • İçeriğinize dikkat edin: İçeriğinizi oluştururken kitlenizi değerlendirin. İçeriğinizle çok gülünç veya çok ciddi olmayın. Doğru yazı tipi ve yazı tipi boyutunu kullandığınızdan emin olun.
  • Dikkat dağıtan görsel yardımcılar kullanmaktan kaçının: Çok fazla sayıda görüntü kitlenizi dağıtabilir veya olumsuz tepkileri artırabilir. Görsel yardımcılarınızı dikkatle seçin.
  • Tutarlılık: Sunum sırasında görsel yardımcılarınızla tutarlı olun. Çok fazla renkli slayt kullanmayın. Slaytlarınız boyunca tutarlı slayt şablonları, yazı tipleri, yazı tipi boyutları ve yerleşimi kullanın.

 

6.Kitlenizi Tanıyın

Kitlenizi Tanıyın

Çalışmanızı sunmanın ilk ve en önemli kuralı seyirci üyelerinizi tanımaktır. Kitlenizin ne düşünmesini, hissetmesini ve ne yapmasını istiyorsunuz? Bunu nasıl başaracağınızı planlayın.  Kitlenizin seviyesini ve paylaşılan bilginizi belirleyerek çalışmanızı açıklarken uygun miktarda ayrıntı sağlayabilirsiniz. Kitlenizin kim olduğunu bilmeniz, sunumun içeriğini ve yapısını doğru bir şekilde ayarlamanıza yardımcı olacaktır. Kitleniz ne sunduğunuzu, nasıl sunduğunuzu ve ne kadar süre için sunacağınızı belirleyecektir. Örneğin, belirli teknik terimlerin ve jargonun kullanılmaya uygun olup olmadığına ve kitlenin araştırmanızı anlaması için ne kadar açıklama yapılması gerektiğine karar verebilirsiniz.

 

7.Göz Teması Kurun

Göz Teması Kurun

Gülümsemek endorfinleri arttırır, kaygıyı sakinlikle değiştirir ve sunumunuz hakkında iyi hissetmenizi sağlar. Gülümsemek, kalabalığa güven ve coşku gösterir.

Pek çok konuşmacı zamanlarını izleyiciden başka herhangi bir yere ayaklarına, slaytlarına, notlarına bakarak geçirir. Eğer konuştuğunuz kişilerle göz teması kurmazsanız, dinleyicileriniz sizden sıkılır ve sonuç olarak kendinizle konuşuyormuş gibi olursunuz.

 

8. Ellerinizi ve Vücudunuzu Kullanın

Ellerinizi ve Vücudunuzu Kullanın

Beden dili iletişimin büyük bir parçasıdır, ancak bunu düzeltmek için eğitimli bir hatip olmak zorunda değilsiniz. Söylediklerinizi vurgulamak için ellerinizi, jestlerinizi ve yüz ifadelerinizi kullanın ancak doğal olmayan bir şey yapmayın. Bu konularda iyi değilseniz, belki de sözlü zekâ veya özlü yorumlarda daha iyisinizdir? Ellerinizi sallamıyorsanız, kürsünün dış kenarlarını tutmayı veya alternatif olarak sahnede dolaşmayı deneyin. Bu konuda endişeleriniz varsa, bir arkadaşınızdan veya meslektaşınızdan bir sunumdan sonra size geri bildirimde bulunmalarını rica edin.

 

9.Onları güldürün

Onları güldürün

Sunum yaparken mizah en güçlü araçlardan biridir. Sunum yaptığınız yerde bulunan gerilimi neredeyse anında hafifletir ve içeriğe geçişi kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Bununla birlikte, bir dengeyi korumak önemlidir. Sonuçta, bir stand up gösterisi yapmıyorsunuz ve insanlar sunumunuza sadece eğlenmek niyetiyle gelmediler.

 

10.  Harika Sorular Sorun

Harika Sorular Sorun

Sorular sormak, izleyici üyelerinin beyinlerini birleştirmenin ve düşünmelerini sağlamanın harika bir yoludur. Sunum programınız ve ortamınız izin veriyorsa, bu soruları doğrudan kitleye sunmak gerçekten konuşmayı canlandırabilir. Tüm seyircilerin ellerini kaldırarak birlikte cevaplayabileceği ilginç sorular sormaya çalışın. 

 

11. Yavaşça Konuş

Yavaşça Konuş

Çok hızlı konuşmak kitlelerin sunumu anlamasını gerçekten zorlaştırabilir. Bir TV haber spikeri izleyin ve çok fazla duraklama ile konuşmanın yavaşça nasıl göründüğüne bakın. Kesinlikle "az olan daha fazladır" ve izleyicilerin bir şeyleri ne kadar iyi absorbe ettiğine şaşıracaksınız.  Aynı zamanda izleyicilerin tepkilerini ölçmek ve buna göre cevap vermek için size daha fazla zaman kazandıracaktır. 

 

12. Tutkulu ve Enerjik Olun

Tutkulu ve Enerjik Olun

Sunumunuz sırasında bu tutkuyu yansıttığınızdan emin olun! Bir anlam ifade ederken sesinizi yükseltin, etkili olun, bir noktaya geldiğinizde ellerinizi havaya kaldırın! Bu tür enerji tamamen bulaşıcıdır ve kitleniz bu çabayı takdir edecektir.

 

13. Soru-Cevap Zamanı

Soru-Cevap Zamanı

Zaman izin verirse, kitlenize sunum sonunda veya sunum sırasında soru sorma fırsatı vermek her zaman iyi bir fikirdir. Sık sık sizden gerçekten ne duymak istediklerini bulursunuz ve bu da sunumunuzun ileride tekrar edilebileceği şekilde beslenmesine yardımcı olur.

Canva üzerinden kolayca sunum hazırlayabilir, çeşitli şablonlar arasından seçim yapıp binlerce ücretsiz resim, video, grafik ve daha fazlasıyla slaytlarınızı özelleştirebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Bloglar

BAŞLAMAYA HAZIR MISINIZ?

Performans değerlendirme süreçlerinizi 3 adımda kolayca oluşturun ve yönetin

HEMEN DEMO TALEP ET