Öfkemizi Kontrol Altına Almak İçin İpuçları

Öfkemizi Kontrol Altına Almak İçin İpuçları

Öfke insanların sevinç, üzüntü gibi yaşamları boyunca var olan duygularından biridir. Öfke, insanın olmasını istediği şeyin önüne bir engel koyulmasında, adaletsizlik olmasında ve kişiye karşı bir saldırı olduğunda hissettiği duyguya verilen isimdir.. Öfke duygusu her insanda vardır ve olması gerekli olan bir duygudur.

Yerinde ve dozunda kullanıldığında öfke insanın kendisini koruması için yaratılmış olan çemberlerden biri olarak görülebilir. Ancak sınırları aşan bir öfke nedeniyle insanlar birbirilerinin kalplerini kırabilirler. Durum bu kadarla da basit kalmayıp milyonların canını alacak bir güç haline de gelebilir. Öfkenin kontrol edilmemesi aile facialarına, ülkelerin yıkılmasına ve dünya savaşlarına kadar güdebilecek bir zincir oluşturabilir. Bu nedenle öfkenin kontrol altına alınması gerekir.

Öfkemizi Nasıl Kontrol Edebiliriz?

  • Öfkenin kontrol altına alınması için bireylerin kendilerini tanıması gerekir. Mesela bir baba çocuğunun hangi durumlarda kendini sinirlendirdiğini bilir ve ona göre tedbirler alabilir. İnsanlarda hangi durumlarda öfkelendiklerini düşünerek bu durumlara karşı alternatif çözüm yolları deneyebilirler.
  • İnsanlar belirli olaylar karşısında öfkelenirler. Mesela kendisine hakaret edilen bir öğrenci öğretmenine öfkelenebilir, bu durum tam tersi de olabilir. Yani öğretmen öğrencisine öfkelenebilir. Olaylara bakıldığında öfkenin nedeni hakarettir. Kişi öfkelendiği sırada öfkesine neden olan şeyi genellikle karşı taraf olarak görür. Aslında hakaret edilmesine öfkelenmiştir.Böyle bir durumda karşıdaki kişiye saldırmak yerine öfkeye neden olan davranış dile getirilmelidir.
  • Öfke etki tepki meselesi olabilir. Yani sizin yaptığınız bir davranış başkasını öfkelendirdiği için o kişi de öfkesinden sizi öfkelendirecek bir eylem yapmış olabilir. Kendi kendinize sinirlenmek yerine karşı tarafa neden böyle yaptın sorusunu sormak daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır.
  • Beklentilerimiz sürekli yüksek olduğunda ve beklediğimiz şeylerle karşılaştığımızda öfkelenmemiz normaldir. Ancak bu öfkeyi yenmek için baştan kendimizi bu duruma odaklamamak ve beklentilerimizin ötesinde bir durumla da karşılaşabileceğimizi anlamak gerekir.
  • Öfke kontrolü yapabilmek için kendi zihnimizin ve çevremizden gelen dolduruşların esiri olmamız gerekir. En ufak olayları dahi evirip çevirip büyük meseleler haline getiriyor oluşumuz aslında öfkelenmek için kendimize zarar vermekten başka bir durum değildir.
  • Öfkelendiğimizde ortamı terk etmek, su içmek, vücut pozisyonunu değiştirmek ve kendimizi iyi olan şeylerle telkin etmek öfkeyi bastıracaktır.

İlginizi çekebilir; Güçlü Bir Liderin Vazgeçilmez Özellikleri

İlginizi Çekebilecek Bloglar

BAŞLAMAYA HAZIR MISINIZ?

Performans değerlendirme süreçlerinizi 3 adımda kolayca oluşturun ve yönetin

HEMEN DEMO TALEP ET