Doğru Karar Alma İpuçları
İş hayatında yönetim faaliyetlerinin temelini karar alma oluşturur. Ne, neden, nasıl yapılacak soruları süreçleri devamlı karşılaşılan durumdur. Birden çok seçenek varsa karşınızda ve verdiğiniz kararların sonuçlarından birçok kişi etkilenecekse durup şöyle bir düşünürsünüz. Daha rahat düşünmeniz ve doğru kararlar vermeniz için gelin birlikte düşüncelerinizi yönlendirelim.
Karar Veremiyorsanız Bunları Yapın!
- Karar alma da durum analizi yapabilmek ve mantıklı sistemli bir yol çizmek çok önemlidir. Önemli ve stratejik kararlar alırken olaylara geniş bir açıdan bakmak gerekmektedir. İş hayatını, çevreyi ve alternatifleri yeterince incelemek bilgi sahibi olmak ve gözlem yapmak iyi bir karar almanıza yardımcı olur. Farklı ve yaratıcı fikirler bulmanız her zaman sizin bir artınız olacaktır.
- Karar verme süreci de sizin bir engeliniz konumundadır. Zamanı eğer ki etkili kullanamazsanız ayağınıza gelmiş birçok fırsatı kaçırmış olabilirsiniz. Veya çok hızlı karar vererek yeterince araştırma yapamadığınız için daha sonradan pişman olabilirsiniz. (İlginizi çekebilir; İş Hayatında Zamanı Verimli Kullanmanın 8 Yolu)
- Size biraz da özgüven gerekli. Kararlarınızın sonuçlarından korkmayın, kendinize güvenin. İçgüdülerinize ve duygularınıza biraz hak vermelisiniz, tabi sizi duygularınız yönetmesin ama yönettiğiniz konularda duygularınızdan yararlanın.
- Her zaman mükemmel olamazsınız. Ve hiçbir zaman tamamen doğru ya da tamamen yanlış diye bir şey yoktur. En mükemmel kararın bile kötü yanları mutlaka vardır. Bu yüzden kendinize haksızlık etmeyin ve kendinizden emin olun. Kendinize objektif bir gözle bakarak karar almaya çalışın.
- Karar alma sürecinde ayrıntılarda boğulmayın. Detayların sonu yoktur şimdiye kadar kimse ucunu bucağını bulmuş değil. Birazcık olan oldu, biten bitti mantığına sahip olmalısınız, eğer geçmişteki kararlarınızdan pişmanlık duymazsanız, yeni kararları kolayca alabilirsiniz.
- Önünüzde çok fazla seçenek varsa karar almanız zorlaşır, o yüzden seçenek sayılarını eleyin en aza indirgeyin. Az ama öz seçenek size sağlıklı kararlar aldıracaktır. Ve gerektiğinde akıl danışabileceğiniz en az iki kişi olmalı, sizden farklı düşünebilen ve objektif bir gözle bakabilen. Karar alma da zorda kaldığınız anlarda topu güvendiğiniz başka birine atın. Zihninizi rahatlatın ve biraz da yanınıza deli cesareti alın, bir köşede dursun lazım olur…