İş Hayatında Güven Duygusunu Oluşturmak
İnsanların yaratılışında olan temel içgüdülerden biri de güven duygusudur. Birine güvenme ihtiyacı ile dünyaya gelen her insan doğumundan itibaren çevresindeki insanlara güvenmeye başlar.
Oldukça hassas bir duygu olmasından dolayı güven uzun yıllar süren dostluklar neticesinde kazanılabilir ancak en ufak bir ayrıntıda da kaybedilebilir bir olgudur. İş hayatında daha da önemli bir konuma sahip olan güven duygusu çalışma hayatının temel prensiplerindendir.
Hiç kimse güven duymadığı bir yerde çalışmak istemez ve hiçbir işveren de güven duymadığı biri ile çalışmalarını sürdüremez.
İş Hayatının Can Damarı Güven
İngiltere’de yaşandığı söylenen bir hikâyeye göre İngiltere yargıçlarının belirli bir maaşı yoktur ve istedikleri zaman bankalara giderek ihtiyaçları olan tutarı bir kendi yazdıkları bir çek ile bozdurabilirler. Yargıçlardan biri 1.000.000 pound istemek için bir bankaya gider. İstediği tutar çok fazladır ve banka bu tutarı ertesi güne hazırlayabileceğini söyler. Bu sırada banka İç İşleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı gibi üst kurumları arayarak ödeme yapıp yapmayacaklarını sorar. Bütün kurumlar "Ödeme Yapın." cevabını verir. Ertesi gün yargıca istediği para bir bavul ile sunulur. Aradan birkaç gün geçtiğinde ise yargıç elindeki paralarla bankaya tekrar döner ve paraları iade etmek istediğini söyler. İade nedenine ise "Devletimizin gerçekten her ne olursa olsun ödeme yapıp yapmayacağını sınamak istedim." yazar. Yaşanan olaydan sonra yargıç görevinden azledilir. Azledilme nedenine ise "Saygın bir hâkim devletine güvenmeyip onu sınıyorsa, devleti de ona güvenmiyor demektir. Hâkim bu nedenle görevinden azledilmiştir." yazar.
Güven duygusu iş hayatının can damarı kadar önemli bir olgudur ve hikâyede de olduğu gibi iki taraflıdır. İş yaşantısında güven duygusunu oluşturmak için hem liderlerin hem de çalışanların belirli yollar izlemesi gerekir.
İş Hayatında Güven Nasıl Sağlanır?
-
İş hayatında güven ortamı kurmanın en önemli yolu açık bir şekilde konuşmaktan geçer. Çalışanların liderlerine açık bir şekilde konuşması, belirli çıkarlar için yalan söylememesi iş hayatındaki güven duygusunun sadece bir kısmıdır. Liderlerinde aynı şekilde çalışanlarına bazı çıkarlar söz konusu olduğu için farklı tutumlar beslemesi ya da açık bir şekilde amaçları söylememesi güven ortamını ortadan kaldıracaktır. İlginizi çekebilir; Etkili İletişim Kurmanın Yolları ve Teknikleri
- Liderler her zaman çalışanlardan daha bilgili ve daha tecrübeli kişiler olarak görülüler. Aslında her insanın hata yapmaya açık oluşu ve iş hayatındaki bütün bilgileri bilemeyecek oluşu göz önünde bulundurulduğunda liderlerde kimi zaman hatalar yapabilir. Bu durumun sadece lidere yüklenmesi ve liderin zaten bilgisi olmayan biri gibi görülmesi güven ortamını sarsacaktır. Bu durumun önlenmesi ve bütün çalışmaların açık seçik bir şekilde yürütülmesi için liderlerin çalışanları ile istişarelerde bulunması gerekir. Çalışanların fikrinin alınması yapılan işlerde sorumlulukların tek tarafa yıkılmaması ve güven kazanılması için önemlidir.
- Liderlerin çalışma ortamındaki sorunları ya da olumlu durumları dile getirmesi de güven ortamını kurmayı sağlayacaktır.
- Liderler ve çalışanların mutlaka iletişim halinde olmaları gerekir. Çünkü insanlar bilmedikleri ya da çok görüşemedikleri insanlara güven derecesinde bağlanamayabilirler. Çalışanları hakkında bilgi sahibi olmayan ve onlarla ilgilenmeyen liderler yeterli güven duygusunu oluşturamazlar.
- Dinlemeyi bilen liderler her zaman çalışanlarının gözünde güvenilir bir görüntü yakalarlar. Sürekli olarak kendinden bahseden ve arkadaşlarını dinlemeyen bir insanın aranılan ve güvenilen insan olmaması gibi liderlerinde dinleyen ve yardımcı olmaya çalışan tavırları güvenin kaynağı olacaktır.
- Sürprizlerle dolu bir insan olmak iş dünyasında davranışları kestirilemeyen ve bu nedenle de bir türlü güvenilemeyen insan olmakla eşdeğerdir. Ancak atacağınız adımların bilinmesi ve isabetli bir insan oluşunuz size daha çok güvenilmesini sağlayacaktır.