Yeni İşe Başlayan Çalışanlar İçin 9 İlk Gün Önerisi
İş dünyasında rekabetin giderek artması, nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyacı da artırmış ve şirketler bu ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına birtakım yeniliklere başvurmak durumunda kalmıştır. İnsan kaynakları birimlerinin oluşturulması da bu doğrultuda ortaya çıkmıştır. Çok farklı görev ve sorumluluklara sahip olan bu birimin temel görevlerinden biri de yeni istihdam edilen çalışanların iş ortamına kolayca uyum sağlayabilmelerini temin etmektir. Bunun için atılması gereken adımları şu şekilde sıralamak mümkündür:
1.Hoş Geldin Duyurusunda Bulunmak
Yeni işe başlayan kişilerin kendilerini şirkete daha yakın hissedebilmeleri ve diğer kişiler ile kolayca tanışabilmeleri için bir hoş geldin davetiyesi hazırlamak faydalıdır. Bu duyuru yeni çalışana, birlikte çalışacağı departmanda bulunan kişilere ve ilişkili departmanlarda görev yapan kişilere gönderilmelidir. Duyuru üzerinde yeni çalışanın adı soyadı, çalışacağı departman ve unvanının yer alması gereklidir. Bunun yanında çalışanların daha kolay bağlantı kurabilmeleri için ilgi alanları, sevdiği ve sevmediği şeyler gibi bazı hususlardan da bahsedilmesi mümkündür.
2.Çalışma Alanını Önceden Hazırlamak
İlk kez şirkete gelecek kişinin kendini önemli hissetmesi, daha kısa sürede adapte olması için gerekli olan bir husustur. Bu yüzden de istihdam edilen kişi çalışma alanına geleceği gün mutlaka masası, bilgisayarı, ihtiyaç duyacağı ofis malzemeleri hazır edilmiş olmalıdır. Ayrıca küçük bir karşılama yapılması ve birkaç küçük hediye sunulması da bu doğrultuda atılabilecek adımlar arasındadır.
3.Personel Listesi Sağlamak
Yeni çalışanın iş arkadaşlarını daha iyi tanıyabilmesi ve kısa süre içerisinde iletişim kurabilmesi adına şirket çalışanlarının isimlerinin ve unvanlarının yer aldığı bir listenin verilmesi de doğru bir davranıştır. Bu listenin dijital biçimde sağlanmasına ve personelin çalıştığı departmanda bulunan kişilere öncelik verilmesine dikkat edilmelidir.
İlginizi çekebilir; En Çok Okunan 20 İnsan Kaynakları Kitabı
4.Detaylı Bir Oryantasyon Programı Hazırlamak
Yeni çalışanlar, ilk kez şirkete geldikleri zaman neler yapmaları gerektiğine dair büyük bir iç gerilim yaşamaktadır. Bu gerilimi dindirmek adına, ilk gün formalitelerini minimum seviyede tutmak ve yapılması gereken işlemlerin basit bir listesini sunmak yararlı olacaktır. Ayrıca önüne çok sayıda kâğıt evrak göndermek yerine, büyük ölçüde dijital ortamdan bu işlemleri yapabilmesine olanak tanınmalıdır.
5.Bir Akıl Hocası Atamak
İlk iş günü için şirkete gelen kişiler genellikle insanlarla iletişim konusunda çekingen davranırlar. Bu çekingenlik nedeni ile bilmedikleri bir konu hakkında ne yapılacağına dair soru sorabilecek birilerine ihtiyaç duyabilirler. Bunun için çalışanın ilk iş gününde, arkadaşlık edebileceği ve gerektiği zaman mentorluk yapabileceği bir yönetici ya da iş arkadaşı ile tanıştırılmalıdır. Hem iş hakkında merak ettiği sorulara cevap bulabilmesi hem de iş yeri ve çevresi hakkında bilgi alabilmesi açısından bu önem arz eden bir husustur.
6.Toplu Etkinlik Planlama
İş yerinde bütünlüğün sağlanabilmesi adına toplu etkinliklerin düzenlemesi de önemlidir. Yeni çalışanın, diğer çalışanlar ile daha kolay bir şekilde kaynaşabilmesi ve ilişki kurabilmesi adına toplu bir etkinlik düzenlenebilir. Bu etkinlik tüm şirket çalışanlarının katılacağı bir öğlen yemeği ya da bir kahve saati olabilir. Düzenlenecek etkinliğin çok detaylı bir şey olmasından ziyade; herkesi kaynaştıracak nitelikte olmasına özen gösterilmelidir. Bu tür toplu etkinlikler, yeni çalışanın adaptasyonunu kolaylaştırmanın yanında, var olan çalışanlar açısından da bir motivasyon oluşturacaktır.
7.Sürekli Söz Hakkı Tanımak
İlk gün etkinliklerinin yanı sıra ilk birkaç hafta boyunca da çalışanların daha iyi hissetmeleri sağlanmalıdır. Bunun için her iş haftasının son gününde çalışanlara söz hakkı verilmeli, akıllarına takılan hususları beyan etmeleri için fırsat tanınmalıdır. Bu durum yöneticiler ve insan kaynakları açısından zorlayıcı olsa da çalışanın aidiyet bağının sağlanması adına önemlidir.
8.İstendiğini Hissettirmek
Yeni çalışanların motivasyonlarını artırmanın yollarından biri de onlarla çalışmaya dair duyulan isteğin dile getirilmesidir. Çalışanın kendisinin istendiğini hissetmesi, daha verimli çalışması açısından da bir itici güç yaratacaktır.
9.Hoş Geldin Hediyesi Vermek
Hediye almak yediden yetmişe, kadın erkek herkesin sevdiği bir şeydir. Yeni çalışanların ilk gün yabancılıklarını atmalarını sağlamak ve kendilerini rahatlatmak adına bazı küçük hediyelerin verilmesi de önemlidir. Verilecek olan hediyeler; şirketi anımsatacak kupa, tişört, kalem ya da ajanda gibi ürünler olabileceği gibi kişiye özel tasarlanmış birtakım ürünler de olabilir.
İlginizi çekebilir; İnsan Kaynakları Bölümünde Çalışmak İçin 9 Neden