Performans Değerlendirme Aşamaları Nelerdir?
Performans değerlendirme aşamaları, işletmeniz ve departmanınızdaki çalışanların değerlendirmesini temel alır ve bunu aşama, aşama kaydederek daha kolay bir şekilde yapılabilmesine olanak sağlar.
Performans değerlendirme, çalışanın iş davranışını önceden belirlenmiş standartlarla incelendiği ve değerlendirdiği süreçtir. Performansı etkili bir şekilde değerlendirmek için yönetici, bir işe yönelik spesifik beklentinin farkında olmalı, çalışanın davranışını ve sonuçlarını izlemeli, gözlemlenen davranış ve sonuçları beklentiler ile karşılaştırmalı ve aralarındaki eşleşmeyi ölçmelidir.
Ayrıca performans değerlendirme, çalışanların iş sorumluluklarını ne kadar etkin bir şekilde yerine getirdiklerini ve çalıştıkları şirketin hedeflerine ulaşılmasında ne derece rol oynadıklarını değerlendirme sürecidir.
Pusula360 performans değerlendirme sistemiyle katılımcılarınızı istediğiniz model ile (90,180,270 veya 360 derece) 3 aşamada değerlendirebilirsiniz.
Performans değerlendirmeleri, bir kuruluş için son derece önemlidir. Kuruluşlara seçim yöntemlerinin doğru olup olmadığını gösterir ve çalışanlarını doğru konumlarda çalışmalarına yardımcı olur.
Performans değerlendirme aşamalarını etkili bir şekilde ilerletmek ve olumlu sonuçlar alabilmek için performans değerlendirme formlarını dikkatlice oluşturmak, pozisyon veya bölüm bazında içerikleri belirlemek son derece önemlidir.
Pusula360 sunduğu hazır formlar ile işletmeniz açısından performans değerlendirme işleminin daha kolay, hatasız ve adil bir şekilde yapılabilmesine olanak sağlayan, değerlendirme sürecinizi kısaltan, danışmanlık maliyetlerinizi düşüren formlardan oluşmaktadır.
Pusula360 3 adımda performans değerlendirme aşamalarını tamamlamanızı sağlar. Peki performans değerlendirme aşamaları nelerdir?
1) Yetkinlik Formunuzu Oluşturun
Yetkinlik, genellikle üstün performansa kapı açan bir durumdur. Çalışanların sahip olduğu yetkinlikleri olduğu gibi, eğitim ile sonradan kazandıkları bazı yetkinlikleri de mevcuttur. Yetkinliğin en çok kullanıldığı alanlardan biri de insan kaynakları birimleridir. Performans değerlendirme açısından önemli bir belirleyici olan yetkinlik bazlı değerlendirme için hazırlanan yetkinlik formlarında kullanılabilecek belirli sorular vardır.
Her şirkette isim olarak aynı ancak görev bakımından farklı pozisyonlar olabilir. Çalışanların, o pozisyondaki iş süreçleri farklılıklar gösterebilir. Çalışanların, çalıştıkları pozisyondaki görevleri ve beklentileri analiz edilmeli ve gerekli yetkinlikleri ile puanları tanımlanmalıdır.
Bunun için bir yetkinlik formu oluşturulması gerekir. İşletme stratejilerine bağlı olarak oluşturulan hedeflerin gerektirdiği roller yetkinlikler ile tanımlanmaktadır. Yetkinliklerin sadece başlık olarak sorulması ya da cevaplanması yerine en az 3 sorudan oluşan davranış göstergeleri ile hazırlanması daha etkili sonuç almanıza yardımcı olacaktır. Böylece geri bildirim veren kişinin raporu daha kolay okumasını ve çalışanın geliştirmesi gereken yönlerini analiz etmesi daha kolaydır.
Yetkinlik formu şirketinize göre değişmektedir. Bununla birlikte; maksimum 7 yetkinlik ve yetkinliklere bağlı 20 davranış göstergesini geçmeyecek şekilde bir form oluşturmanız daha net sonuçlar elde etmenize yardımcı olacaktır.
Pusula360 en çok kullanılan yetkinlikleri size ücretsiz olarak sunmaktadır. İsterseniz kendi yetkinlik formunuzu oluşturabilirsiniz.
2) Katılımcıları Belirleyin
Performans değerlendirme aşamasında belirlenmesi gereken konulardan biri de değerlendirme sürecine katılacak çalışanların belirlenmesidir. Örneğin; 360 derece performans değerlendirme metodunda çalışanı yöneticileri, eş değerleri veya çalışma arkadaşları, astları ve dış kaynak gibi değerlendirici türleri değerlendirebilirsiniz.
Bazı çalışanların pozisyonları sadece 90 derece performans değerlendirmeye olanak tanırken, bazı pozisyonlarda 360 dereceye kadar değerlendirme yapılabilmektedir. Çalışanın olabildiğince fazla kaynak tarafından değerlendirilmesi sonuçların daha doğru olmasını sağlamaktadır.
Bazı firmalarda çalışan ve ona bağlı çalışan sayısının çok fazla olması bir kişiyi yüzlerce kişinin değerlendirmesi anlamına gelebilir. Yüzlerce kişinin değerlendirme sürecinde bir kişiyi ve diğer değerlendirmeleri de tamamlaması gerektiğini düşündüğümüzde çalışanlar açısından değerlendirme süreci stresli olabilir. Bu yüzden, değerlendirme yapan kişilerin en fazla 15 kişiyi değerlendirmesi çok daha faydalı olabilir. Bir değerlendirilenin 15 kaynaktan fazla kaynak tarafından değerlendirmesi, performans değerlendirme sonuçlarında genelde %1 ya da %2 gibi farklılıklar yaratabilmektedir. Bu sonuçlarda çok farklı sonuçlar oluşturmadığından belirlenen sayı idealdir.
3) Gelişmiş Raporları İndirin
Pusula360 ile gelişmiş performans değerlendirme raporları hazırlayabilmek mümkündür. Bu gelişmiş raporlar hem tek tek bireylerin performanslarına yönelik, hem de bir bütün olarak işletmenin performansına yönelik hazırlanabilmektedir.
Gelişmiş raporlar sayesinde eksiklikler daha net bir şekilde ifade edilebilmekte ve kesin çözümler üretilebilmektedir. Çalışanlarınızın kariyerini etkileyen tüm raporlarınızı sıfır hata payı ile indirebilir, bireysel ve toplu raporlarınızı arşivleyerek, veri kaybını sıfıra indirebilirsiniz.
Özel gelişmiş raporlar sayesinde şirketinize özel barem puanları, hedef, yetkinlik, kaynak türü ağırlıklarını belirleyebilirsiniz. Ayrıca; rapor görsel ve renklerini şirketinize özel renkler ile düzenleyebilir, kendi logonuzu raporlara ekleyebilir ve A4 çıktısı alabilirsiniz.
Performans Değerlendirme Sonuçlarınız Doğru mu?
Her değerlendirme döneminde yaşanan sıkıntılardan en önemlisi değerlendiricilerin yanlı cevaplar vermesidir. Birçok çalışan çok sevdiği arkadaşının eksikliklerini görse bile kötü bir cevap vermek istememektedir. Pusula360 şüpheli raporlar ile değerlendiricilerin yanlı olup, olmadığını tespit etmektedir.
Çapraz sorular ile değerlendiricinin dikkatini ölçebilir, değerlendirme süresi ve cevap tekrar oranları raporları ile değerlendiricilerin yanlış değerlendirmelerde bulunma derecelerini tespit edebilirsiniz, bu sayede değerlendirilenin hakkını koruyabilir ve daha objektif cevaplar elde edersiniz.