İş Gücü Nedir? Planlaması Nasıl Yapılır?
Günümüzde iş gücü, tartışmasız çoğu kuruluşun en önemli ilkelerindendir. Önemli bir ilke olmasına rağmen genellikle dikkatlice planlanmaz, ölçülmez veya optimize edilmez. Bu durum, birçok kuruluşun iş stratejisinin mevcut veya gelecekteki iş gücü açıklarının yeterince farkında olmadığı anlamına gelmektedir. İş gücü planlaması, bir kuruluşun etkili bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu insan sermayesine mevcut ve gelecekteki erişimini sağlama sürecini ifade eder.
İşyeri planlaması, mevcut ve gelecekteki personel ihtiyaçlarını belirlemeye yardımcı olur. İş gücü, tam anlamıyla bir işletmenin bel kemiğidir diyebiliriz. Bu nedenle de son zamanlarda pek çok yönetici ve insan kaynakları uzmanının odaklandığı en önemli nokta “İş gücü çeşitliliğini nasıl planlarız?” sorusu olmuştur. Pek çok kuruluş ve İK departmanında hem iş gücü yönetimini verimli şekilde gerçekleştirebilmek hem de bu soruya cevap bulabilmek son derece kritik öneme sahiptir. Bu yazımızda, iş gücü nedir ve iş gücü planlaması nasıl yapılır konularını ele alacağız.
İş Gücü Planlaması Nedir?
İş gücü planlamasından sıklıkla bahsedilse de bilenlerin sayısı oldukça azdır. ‘‘İş gücü planlaması nedir ve bunu nasıl yaparsınız?’’ İş gücü planlaması, bir kuruluşun mevcut çalışan oluşumu ile başlar. Bir şirketin şu anda sahip olduğu kişi ve beceriler hakkındaki soruları yanıtlar. İş gücü planlaması, bir kuruluşun gelecekteki iş gücü ihtiyaçlarına ve mevcut insan sermayesi arzına erişimini sağlamaktır. Kısacası, şirketinizin doğru rollerde doğru kişilere sahip olmasıyla ilgilidir. Sadece bu değil, bu insanların doğru becerilere sahip olması ve iş yönetimini doğru şekilde uygulamaları oldukça önemlidir. Bu şekilde, kuruluşunuzu destekleme rollerinde başarılı olmaları beklenen bir durum haline gelir.
Doğru bir iş gücü planlaması, bir kuruluşun ya da departmanın ne yaptığını, neden yaptığını ve çalışanlarının günlük işlerine nasıl değer katabileceklerini anlamalarına yardımcı olabilir. Tek yapmanız gereken doğru adımları izleyerek kuruluşunuz ve departmanınız için en iyisini hedeflemeniz. Bununla birlikte, işe alacağınız kişilerin hangi beceri veya özelliklere sahip olacağının netleştirilmesi, başvuru pozisyonuna uygun olup olmadığının belirlenmesi ve bu kararın arkasındaki nedenlerin tespit edilmesi oldukça önemlidir.
Aynı zamanda iş gücü planlaması, çalışanların gelişimine de katkı sağlamaktadır. Çalışanlarınızın gelişimi demek daha başarılı bir çalışan performansı ve daha gelişmiş bir şirket demektir. İK yöneticileri işe alacakları insanları seçmek konusunda daha titiz davrandıkları takdirde, sadece beceri gereksinimlerini karşılamayan doğru insanlar ile çalışabilecek ve daha verimli bir çalışan ekibi oluşturabilecekler.
İş Gücü Planlama Stratejileri Nelerdir?
Stratejik iş gücü planlaması, iyi kullanıldığında İK'nın gelecekte ihtiyaç duyduğu yetenekler için plan yapmasına olanak sağlar. İş gücü planlaması, bir kuruluşun doğru kişiler ile, doğru yerde, doğru zamanda, doğru becerilere sahip olmasını sağlamak için iş gücü arz ve talebinin analiz edilmesine yardımcı olur. Ayrıca; tahmin etme, planlama ve hedef yetenek yönetimi müdahalelerinin de belirlenmesine olanak sağlar.
İşinde iyi olan çalışan adaylarını değerlendirmek ve onların gelişimlerine katkıda bulunmak iş gücü planlamasının anahtarıdır. Stratejik iş gücü planlaması, kuruluşun genel iş hedefleri ve uzun vadeli vizyonuyla uyumlu bir iş gücü planlamasıdır. Bu bağlamda, stratejik iş gücü planlaması, gerekli beceri ve bilginin her zaman personelin kıdemli üyelerinde mevcut olmasını sağlamak için bir önlem olarak yedekleme planlamasına önem verebilir. Spesifik olarak, iş gücü planlaması stratejileri şunları kapsar:
- Mevcut iş gücünüzü analiz etmek
- İş gücünüzün gelecekteki ihtiyaçlarını belirlemek
- Şu anda bulunduğunuz konum ile hedeflediğiniz konum arasındaki mesafeyi belirlemek
- Hedeflerinize ulaşmak için çözümler tasarlamak ve uygulamak
- Yeteneklerin doğru kullanımı yoluyla stratejik planınızı yerine getirmek
İş gücü planlaması özellikle genel iş stratejisi söz konusu olduğunda belirsiz bir terim olarak karşımıza çıkabilir ancak açık bir amacı ve arkasında büyük bir beyin takımı mevcuttur. Çalışanlarımızın şu anda sahip olduğu becerileri takip edebilseniz bile, becerileri iş ihtiyaçları ile eşleştirerek gelişen bir işi yürütmek artık yeterli değildir. İnsan kaynakları departmanı yöneticisi olarak kendinizi ve çalışanlarınızın gelişimine katkı sağlamanız oldukça kritik öneme sahiptir.
İş gücü planlamasının asıl hedefi, doğru kişilerin, doğru zamanda ve doğru alanlarda çalışmalarını sağlamaktır. Bu hedef; mevcut iş gücünün gerekliliklerini bilmek, gelecekteki senaryoları öngörebilmek, hedeflenen iş gücünü ortaya koymak ve çalışanlar ile uyumlu hale getirmek için doğru adımlar atarak gerçekleştirilebilir.