Kurum Kültürü Nedir? Oluşturma Yolları Nelerdir?
Kurum kültürü oluşturmak ve elbette uzun yıllar boyunca o kültürü korumak şirketlerin geleceğe taşınmasının kilit rollerinden birini oluşturmaktadır. Kurum kültürü, işin ayrılmaz bir parçasıdır. Bir şirketin kültürü; neredeyse her yönünü etkileyen ve en yetenekli çalışanları işe almaktan çalışan memnuniyetini artırmaya kadar pek çok alanı kapsayan yapı taşıdır. Kalıplaşmış bir şirket kültürü olmadan, birçok çalışan işlerinde gerçek değeri bulmakta zorlanacak ve bu, kurumunuz için çeşitli olumsuz sonuçlara yol açacaktır.
Güçlü bir şirket kültürünüz yoksa, yetenek ve kaynaklardan bağımsız olarak başarısız olabilirsiniz. Apple, Google, Amazon veya Disney gibi tüm başarılı şirketlere dikkat ederseniz, bulacağınız ortak konu şirket kültürüdür. Bu şirketler bir vizyon ve güçlü bir şirket kültürü ile yola çıkmış ve markalarının neyi temsil ettiğini bilerek her zaman çalışanlarına bunu göstermişlerdir. Yöneticiler; çalışanlarının kararlarına saygı duyar, onlarla güven ve iş birliği içinde çalışırlar. Kültürünüz, şirketinizin temel değerlerinin bir yansımasıdır.
İş yürütme, iş akışını yönetme, bir ekip olarak etkileşim kurma ve müşterilerinize karşı davranış biçimlerinin tümü, bir kuruluş olarak kim olduğunuzu ve bir şirketin nasıl yönetilmesi gerektiğine inandığınızı temsil eder. Kısacası kültürünüz, kurumunuzun faaliyetlerinin ve hedeflerinin bir toplamıdır. Bu yazımızda kurum kültürü oluşturmanın temellerini ele alacağız.
Kurum İçi Dayanışma
Çalışanların, güçlü bir kültüre sahip kurumlarda ekip olarak bir araya gelme olasılığı çok daha yüksektir. Olumlu bir kültür, sosyal etkileşimi, ekip çalışmasını ve açık iletişimi kolaylaştırır. Bu iş birliği, olumlu neticeler ile şirketinizin gelişimine yardımcı olur.
Güçlü şirket kültürleri, daha yüksek verimlilik oranları ile ilişkilendirilmiştir. Bunun nedeni, çalışanların daha motive olması ve mutluluklarına yatırım yapan yöneticiler ile beraber çalışmalarıdır. Güçlü kurum kültürü, daha yüksek verimlilik oranları ile ilişkilendirilmektedir. Çalışanlarınız kurumunuzun geleceğidir. Kurum içinde ne tür bir kültürün işlediğini herkesten daha iyi bilirler. Onları mevcut kültürünüz ile ilgili olarak fikir alışverişinde bulunmaları için teşvik edin, ardından kültürünüzün nasıl geliştirilebileceğine dair çözümler bulmak için birlikte çalışın. Çalışanlarınızın fikir ve düşüncelerini önemsemeniz, kendilerinin değerli olduklarını hissetmelerine ve kurumunuzun kültürüne olan bağlılıklarının artmasına yardımcı olacaktır.
Markanızı Betimleyin
Başarılı bir organizasyon kültürü, şirketinizdeki insanları bir araya getirir ve onların uyum içinde çalışmasını sağlar. Kültürünüz net olduğunda, ortak bir amaç için farklı bakış açıları bir araya gelerek kurumunuzun ve departmanınızın gelişimine yardımcı olabilir. Bu şekilde kurum kültürü, gruplaşmış ekipler arasındaki sınırları yıkabilir, karar verme sürecine rehberlik edebilir ve genel olarak iş akışını iyileştirebilir. Kurum kültürünüzün işleyişi açısından bir diğer önemli unsur, markanızı betimlemektir. Gerek çalışanlarınıza gerekse müşterilerinize karşı net bir şekilde marka kültürünüzü yansıtmanız gerekir. Çalışanlarınızın bu kültürü benimsemesi ve müşterilerinize hatta potansiyel müşterilerinize bu kültürü yansıtması, şirketinizin başarılı bir imaj çizmesini sağlayacaktır.
Hedefler Koyun
Kurum kültürünüzü tanımladıktan ve temel değerler kümesi oluşturduktan sonra, bu kültürü nasıl uygulayacağınıza dair bir yol haritası oluşturmaya hazır olacaksınız. En basit haliyle, kültür yol haritanız, şirket kültürünüzü geliştirmek için kullanacağınız araçları tanımlar.
Bu araçlar; ortaya koyduğunuz ekip kurma etkinliklerinin türünü ya da departmanınız içinde iletişim kurma şekliniz gibi birçok kriteri içerebilir. İşe alım süreciniz sırasında kültürel uyum ve kültür katma için işe almak, başlangıçtan itibaren doğru kişilere yatırım yapmanıza yardımcı olacaktır. Performans değerlendirme süreciniz bile kültür yol haritanızın bir parçasını oluşturabilir. Ne planlıyorsanız uygulayın ve şirket kültürünüzün bu şekilde canlı kaldığını unutmayın.
Azim ve İnanç
Çalışanlar birbirleri ile iletişim kurarak kurum kültürünü benimserler. Her çalışan, çalıştığı kuruluş ve departman için çaba gösterir. Bu çaba, çalışan iş kültürüne ne kadar bağlı olursa o kadar verimli olur. Azim ve inanç kavramları, başarılı bir iş kültürünün temelleri arasındadır. Kuruluşlardaki en temel yapı; mülakat sürecinde, çalışmak için kuruluşunuza başvuran kişilere kültürünüzü yansıtmaktan geçer. Yeni bir çalışanın deneyimlediği ve öğrendiği kültür bilinçli olarak yöneticiler ve iş arkadaşları tarafından şekillendirilebilir. Yeni bir çalışan ile yaptığınız sohbetler aracılığıyla kurumunuzun kültürünü yansıtabilirsiniz. Bu etkileşim gerçekleşmezse, yeni çalışanlar genellikle diğer yeni çalışanlarla etkileşim içinde, kendi kültür fikrini oluşturur. Bu durum, bilinçli olarak yaratılmış bir kültürün gerektirdiği sürekliliğe hizmet etmemektedir.