Yetenek Yönetimi Nedir? Şirketler İçin Faydaları Nelerdir?
Yetenek yönetimi, karşımıza çıkacak basit bir insan kaynakları terimi değildir. İnsan kaynaklarında yetenek yönetimi konusu 10-15 yıllık bir geçmişe sahiptir ancak Türk firmalarında yetenek yönetimi konusunun 5-6 yıllık bir geçmişi vardır. Yetenek yönetimi ile yöneticiler; sektördeki en yetenekli ve mükemmel çalışanları işe almaya, geliştirmeye ve şirketler için onları elde tutmayı hedeflerler. Aslında yetenek yönetimi, şirketin önemli varlıklarından biri olan çalışanları yönettiği için iş stratejisinde önemli bir rol oynamaktadır.
Bu nedenle şirketler, çalışanlarının yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmak ve onları etkili şekilde yönlendirebilmek için çaba sarf etmelidir. Bu yazımızda; yetenek yönetiminin tam olarak ne olduğunu ve şirketler için faydalarını ele alacağız.
Yetenek Yönetimi Nedir?
İşletmelerin vizyonları ve hedefleri doğrultusunda doğru çalışanları arayıp bulmaları, bu insanları işe almaları, onların performanslarını takip ederek gelişmelerine yardımcı olmaları, çalışanlarını kaybetmemek için farklı uygulamalar geliştirmeleri ve onlara eğitim vermeleri yetenek yönetimi olarak tanımlanmaktadır. İK'nın yedi kritik yönü ile yetenek yönetimi bu aşamaları içerir:
- İşe alma
- İlk katılım
- Performans Yönetimi
- Tazminat planlaması
- Yedekleme planlaması
- Öğrenme ve geliştirme
- İşgücü planlaması
Yetenek Yönetiminin Şirketler İçin Faydaları Nelerdir?
Yetenek yönetimi, sağlıklı bir organizasyonun birçok düzeyde ayrılmaz bir parçasıdır. Günümüzün kurumsal dünyasında rekabet söz konusudur ve birçok İK profesyoneli, devam eden bir yetenek savaşı olduğu konusunda hemfikirdir. Yeteneğe karşı mevcut rekabet içinde, en iyi performans gösteren çalışanlar ile çalışmak istiyorsanız, yetenek yönetimi stratejilerini doğru bir şekilde uygulamalısınız. Çalışanlarınız, şirketinizin yapı taşıdır ve sizi başarıya götüren onlardır. Çalışanlarınız, şirketiniz için gerekli performansı sergilemiyorsa ve iş stratejinizle uyumlu bir çalışan stratejiniz yoksa, iş sonuçlarınızı şansa bırakmış olursunuz. Yetenek yönetimi; şirketlerin, çalışanların becerilerini ve gelişimini garanti eder, çalışan gelişimi hakkında sistematik ve tutarlı kararlar almasına olanak tanır. Bununla birlikte, geliştirme için adil bir prosedür olduğunda çalışanlar daha bağlı hissedecek ve bu da şirketlerin operasyonel gereksinimlerini karşılamasına yardımcı olan elde tutma oranlarını artırmaya yardımcı olacaktır.
Yetenek yönetimi ayrıca, mevcut çalışanları elde tutmayı ve onları organizasyonda daha yüksek pozisyonlara yükseltmeyi hedefler. Bu durum, aksi takdirde yüksek çalışan devir hızı nedeniyle kaybedilebilecek paradan tasarruf sağlar. Yetenek yönetimi, insan kaynakları departmanı için bir alternatif değil stratejik bir gerekliliktir. Her şirket, yetenek yönetimini benimsemeli ve şirket stratejisi haline getirmelidir.
Yetenek Yönetiminden Kimler Sorumludur?
Yetenek yönetimi, genel olarak İK departmanında başlar ancak yöneticiler girişimlerinin başarılı olmasını istiyorlar ise astlardan üstlerine kadar tüm çalışanların dahil olması gerekir. İnsan kaynakları yönetimi, yetenek yönetiminden sorumlu olsa da, personel, ücretlendirme ve liderlik gelişimi gibi alanlarda çalışan çalışanların da sorumlulukları olduğunu belirtmektedir. Yetenek hakkında, gerçeklere dayalı kararlar vermek için veri sağlayan işgücü analitiği gibi geleneksel olmayan alanlar da önemli bir rol oynamaktadır. Yetenek yönetiminin işleyişi genel olarak şirketin büyüklüğüne bağlıdır. Yetenek yönetimi kapsamında insan kaynakları departmanının sorumlulukları, çalışanlara destek olmak, taraflar arasındaki eşgüdümü sağlamak, uygulamayı kontrol etmek, sistemi sürekli iyileştirmek ve yetenek yönetimi konusunda kurumsal bir olgu yaratmaktır. İnsan kaynaklarının bir başka görevi ise işe alım, performans değerlendirme ve çalışan eğitimi gibi insan kaynakları fonksiyonlarını yetenek yönetimi sistemiyle uyum içinde entegre etmektir.
Bunun dışında yetenekli çalışan adaylarının işletmeye çekilmesi, doğru yeteneklerin seçilmesi, yeni çalışanlara şirket kültürünü sunması ve çalışanları elde tutulması İK departmanının sorumluluğundaki görevlerdir. İK departmanı, stratejik yaklaşımıyla, yetenek yönetimi sisteminin yöneticisi ve denetleyicisidir. Küçük ve orta ölçekli şirketlerde, yetenek yönetiminden genellikle İK yöneticisi sorumludur. İş liderleri, çalışanlarının değerine inanmalı, anlamalı ve onları nasıl motive edecekleri, işe dahil edecekleri ve elde tutacakları konusunda bir vizyona sahip olmalıdır. Yalnızca güçlü liderlik ve vizyon ile şirketteki diğer kişiler başarılı bir yetenek yönetimi stratejisi oluşturmak için üzerlerine düşeni yapabilir.
Yetenek yönetiminde sistematik bir yaklaşım sergilemek, organizasyonel olarak uyum sağlaması ve yönetimde tutarlı bir yaklaşım olduğu anlamına gelir. Sistem entegre olduğunda, daha az insanla uğraştıkları ve ihtiyaçları daha hızlı karşılandığı için müşteri memnuniyeti oranları genellikle daha yüksektir. Yetenek yönetimine yatırım yapmak kesinlikle şirketler için oldukça kritik bir noktadır.