Kurum Kültürünü Etkileyen 4 Faktör Nedir?
Bir kurumun en önemli yapı taşları arasında gösterilen kurum kültürü birçok insan tarafından spesifik kurallardan oluşuyormuş gibi düşünülmektedir. Kurum kültürü direkt olarak yöneticileri, çalışanları, kurumun geçmişini, gelecekteki başarılarını kapsar. Nitelikli bir kurum kültürünün oluşmadığı işletmelerde karışıklıklar ve çalışanlar arasında uyumsuzluklar ortaya çıkabilir. Kurum kültürü; kuruma özgü inanç ve alışkanlıkların bütünüdür.
Kurum kültürü oluşturulması, çalışma sırasında çalışan ile yönetici arasında açık ve etkin iletişim kurulmasına yardımcı olur.
Kurum kültüründe tüm karar süreçlerine çalışanların da katılabilmesi hem motivasyonun artmasına hem de kültürün yenilikçi bakış açılarıyla gelişebilmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra işe alım süreçlerinde de oldukça gerekli bir faktördür.
İK, kurum kültürünü etkiler ve bir kuruluşun kültürünü korumada önemli bir rol oynar. Kurumsal kültür; demografinizi geliştirmek, sektör trendlerine odaklanmak, teknolojik gelişmeleri takip etmek ve çalışan bağlığına odaklanmak gibi diğer faktörlerle birlikte gelişir. Kurumsal kültürünüz, üretkenlik ve motivasyondan katılım ve marka itibarına kadar her durumu etkiler. Bir işletme kültürü odaklanmış, iş birliğine dayalı, ekip odaklı olabilir veya bir dizi başka özelliği kapsayabilir. Bu yazımızda insan kaynakları departmanında kurum kültürünü etkileyen 4 faktörü ele alacağız.
1- Demografinizi Yeniden Oluşturun
Farklı nesillerin, bir kuruluşun kültürüne ilişkin benzersiz istekleri ve beklentileri vardır. Şu anda, birçok işletmede yan yana çalışan dört farklı nesil bulmak kaçınılmazdır. Baby boomers emekliliğe ulaştıkça Y kuşağı daha önemli bir rol üstlenmektedir. Sonuç olarak; İK yöneticilerinin, her neslin beklentilerinin ve ihtiyaçlarının değişen bir organizasyon kültürünü nasıl şekillendirdiğini ve mevcut değerlerin ve şirket kültürünün ne derecede sürdürülebildiğini değerlendirmeleri gerekir. İK liderleri, mevcut iş yeri kültürlerinin güçlü olup olmadığını veya artan mentorluk gibi yeni programların dahil edilip edilmeyeceğini belirlemelidir.
2- Sektör Trendlerine Odaklanın
Her ne kadar kurum kültürü bir işletmenin varlığını sürdürmede önemli bir rol oynasa da sektörel gelişmeleri takip etmek ve uygulamakta en az kurum kültürüne uymak kadar önemlidir. İşyerinde değişen normlar, politik faktörler, sektördeki sıkı bir iş piyasası ve diğer unsurlar kurum kültürünüzü yönlendirebilir ve etkileyebilir. Kuruluşunuzun kültürünü etkileyebilecek sektörel trendlere daha yakından bakın. Örneğin; işletmenizin rekabetçi bir sektörde yetenekleri cezbetmek için çalışanlarının evden çalışmasına izin vermesi gerekiyorsa, esnek zamanlama ve uzaktan çalışma politikaları benimsemenin zamanı gelmiş olabilir.
3- Teknolojik Gelişmeleri Takip Edin
Teknolojinin bir kuruluşun kültürü üzerinde de etkisi oldukça büyüktür. Şirketler daha küresel hale geldikçe, ekipler farklı kültürler, coğrafyalar ve zaman dilimleri arasında çalışmak zorunda kalmaktadır. Kültürünüzü desteklemek için teknolojiyi kullanma konusunda geride kalıyorsanız, teknolojinin daha iyi uyum sağlamanıza nasıl yardımcı olabileceğini anlamaya çalışmanız gerekmektedir. Teknoloji, bir şirket kültürünü değiştirmede önemli bir rol oynasa da bunun sadece bir araç olduğunu hatırlamak önemlidir. Teknolojiyi seçerken, neyi ve nasıl başarmaya çalıştığınızı iyice anlayın. Seçtiğiniz yazılım, uygulama, platform veya hizmetin desteklemeye çalıştığınız değişikliği elde etmenize yardımcı olacağından emin olun. Böylece sektörel açıdan gelişiminize de katkı sağlayabilir ve rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.
4- Kurum Kültürünüzün Yapı Taşı: Çalışan Bağlılığı
Kurum kültürünü etkileyen ilk ve en önemli faktör kurumda çalışan bireylerdir. Çalışanların tutumları, zihniyetleri, ilgi alanları, algıları ve hatta düşünce süreçleri kurum kültürünü etkilemektedir. Çalışma grupları kurumların farklı işlevlerini ortaya çıkarmaktadır. Kişilik, deneyim, eğitim, tutumlar, yerine getirilmesi gereken görevler, ödüller gibi unsurlar çalışanların değişkenlerini oluşturmaktadır. Her çalışan, kurumun kültürünü iç içe kılan kurallarına, tutumlarına, tavırlarına dahil olur.
Yöneticiden stajyere kadar şirketin amaçlarına inanan ve kurum vizyonunu benimseyen çalışanların olması güçlü bir kurum kültüründe oldukça etkilidir. Bir şirketin kültürünü o kültürü oluşturan kişiler belirler. Çalışanlarınız şirketinizin vizyonunu kendi amaçları haline getirdiklerinde, kültür de kendini daha ileriye taşıyacaktır. Çalışan bağlılığını anlamak, kültürünüzün ne kadar etkili olduğunu görmenize yardımcı olabilir. Çalışanlar işleri ile daha meşgul olduklarında, şirket misyonunuza daha bağlı ve daha üretken olurlar. Stratejik değerlendirmeler çalışanlarının katılımının düştüğünü gösteriyorsa, kültürünüzün hangi alanlarının ekibinizi daha etkili bir şekilde meşgul etmek için değiştirebileceği ile ilgilenmenizin zamanı geldi demektir. Kuruluşunuzun misyon ve vizyon beyanı kültürünüzü aktarmanıza yardımcı olur. Kuruluşunuzun müşterilerine sunduğu hizmet ve yöneticilerin çalışanlara karşı davranış şekli sizin nasıl bir şirket kültürüne sahip olduğunuz en büyük göstergelerindendir.
İK; şirket kültürünü çeşitli şekillerde etkiler. Kuruluşunuzun kültürünü düzenli olarak değerlendirdiğiniz bir süreç oluşturun ve kültürünüzün etkisini en üst düzeye çıkarmak için hangi adımları atabileceğinizi belirlemek için analizler yapın.
İlginizi Çekebilir;