Etkili Performans Değerlendirme Kriterleri Nelerdir?
Her şirket, çalışanlarının performansını değerlendirmek için çeşitli performans değerlendirme kriterlerine sahiptir. Peki uyguladığınız performans değerlendirme sisteminin etkili olup olmadığını hiç düşündünüz mü? İnsan kaynakları alanında çalışmanın büyük bir bölümü performans yönetimini denetlemekten ve düzenlemekten oluşur. Ekibinizin mükemmel işlere imza atabileceği ve yeteneklerini en iyi şekilde sergileyebileceği bir çalışma ortamı yaratmak kolay bir iş değildir ancak bu işi doğru stratejilerle kolaylaştırmak mümkündür.
Performans yönetimi, etkili bir çalışma ortamı yaratmaktan çok daha fazlasıdır. Performans değerlendirme kriterleri; liderlik, kişiler arası ilişkiler, yapıcı geri bildirim ve ekip çalışması gibi etkenleri içerir. Çalışanlarınızın umursamadığı veya değersiz bulduğu bir iş sürecini yönetmek, verileri toplamak ve diğer yöneticileri çalışanlara yararlı geri bildirim sağlamak için motive etmek gibi zorlu İK görevleri söz konusu olduğunda da mevcut değerlendirme kriterleri önemli ölçüde yardımcı olacaktır. Peki performans değerlendirme kriterleri nelerdir? Bu yazımızda, Pusula360 ekibi olarak merak edilen performans değerlendirme kriterlerini ele alacağız.
Doğru ve Güvenilir Veriler
Etkili bir performans değerlendirme sistemi; yönetimin stratejik kararlar almasına yardımcı olmak için tutarlı, güvenilir ve geçerli veriler sunmalıdır. Verileri, performans değerlendirme ve yedekleme planlaması amacına hizmet eden kriterlere göre düzenlemek oldukça önemlidir. Doğru veriler ile çalışanlarınızın güvenini kazanan adil ve şeffaf bir performans değerlendirme sistemi oluşturabilirsiniz. Böylece hem çalışanlarınızın işe olan güvenini artırabilir hem de güvenilir verilerle başarı basamaklarında hızla ilerleyebilirsiniz.
İyi Tanımlanmış Performans Kriterleri
Çalışanlarınız, onlara açıkça belirtilmediği takdirde performans beklentilerinizi veya şirket hedeflerinizi karşılayamazlar. Bu durum, şirketinize uygun performans kriterlerini oluşturmanızda oldukça önemli bir faktördür. İK yöneticileri, çalışanlara amaçlarını veya şirket hedeflerini ana hatlarıyla belirtirken olmaları gereken şekilde net olamayabilirler. Böyle durumlarda çalışanlar, kafaları karıştığı ve bir konu hakkında net bilgi sahibi olmadıkları için kendi alanlarında öne çıkmazlar. Bu yüzden bir İK yöneticisi olarak mümkün olduğunca açık bir şekilde amaçlarınızı ve iş kültürünüzü çalışanlarınıza anlatmanız oldukça kritik bir öneme sahiptir. Ek olarak, etkili performans değerlendirme sistemi, iyi tanımlanmış performans kriterleri ve standartlarının yanı sıra standart ve en üst düzey değerlendirme formlarına, kurallarına ve değerlendirme prosedürlerine sahiptir.
İlginizi Çekebilir; KPI Nedir, Örnekleri Nelerdir?
Daha Az Zaman Tüketimi
Pusula360 yetkinlik ve hedef bazlı performans değerlendirme süreçlerinizi %75 kısaltan yeni nesil bir performans değerlendirme yazılımıdır.
Ücretsiz demo talep etmek için tıklayın.
Pusula360 etkili performans değerlendirme sistemleri, ekonomik ve maksimum verim sağlamak için daha az zaman harcayabileceğiniz ve daha etkili sonuçlar elde edebileceğiniz şekilde tasarlanmıştır. İnsan kaynakları çalışanlarının tüm değerli zamanlarını sadece yönetimsel görevlerle harcamasına gerek yoktur. İyi bir performans değerlendirme sistemi ile diğer önemli işlere odaklanmak için zaman kazanabilirler.
Değerlendirme Sonrası Görüşme
Performans değerlendirme sistemine tabi tutulan çalışanlara, iş performansları hakkında düzenli geri bildirimlerde bulunmak, başarının en önemli etkenlerindendir. Düzenli geri bildirimler, çalışanların beklentileri karşılamadaki ilerlemesini görebilmesine ve onların bu sonuçlara göre bir iş performansı sergilemesine yardımcı olur.
Geri bildirim alışverişinde bulunmak için çalışanlar ve İK yöneticileri arasında bir değerlendirme sonrası görüşme düzenlenmelidir. Bu şekilde, çalışanların karşılaştığı sorunlar ve zorluklar tespit edilebilir ve kendilerine uygun eğitim ve gelişim programı desteği verilebilir. Çalışanlar ile yönetim arasında karşılıklı güven inşa etmek için çalışanların geri bildirimlerine göre aksiyon alınmalıdır.
Performans değerlendirme süreci, etkili performans değerlendirme kriterlerini kapsamadığı takdirde, çatışmalar yaratarak kuruma ve çalışanlara zarar verebilecek bir süreçtir. Bu nedenle, etkili performans değerlendirme kriterlerini temel alan ve çalışanların gelişimini amaçlayan bir değerlendirme sistemi oluşturmak oldukça önemlidir.
Kullanımı pratik ve güvenilir sonuçlar elde etmenize yardımcı olacak Pusula360 performans değerlendirme sistemi ile sizde çalışanlarınız ve kurumunuz için en etkili sonuçları elde edebilirsiniz. Sunduğumuz performans değerlendirme hizmeti hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz bizlere iletişim kanallarımızdan ulaşabilirsiniz.