Sağlık Sektörü Performans Değerlendirmesi Nedir?
Sağlık çalışanları; sağlık hizmetlerini sunan ve sağlık kurumlarının işletilmesine yardımcı olan tüm çalışanları kapsamaktadır. Sağlık hizmeti kapsamının iyileştirilmesi ve elde edilebilecek en yüksek sağlık standardından yararlanma hakkının gerçekleştirilmesi, bunların mevcudiyetine, erişilebilirliğine, kabul edilebilirliğine ve kalitesine bağlıdır.
Sağlık kurumu yöneticileri, çalışan değerlendirmelerinin yürütülmesinde yüksek riskli bir dengeleme eylemi ile görevlendirilmişlerdir. Her kurumda olduğu gibi birçok sağlık kurumunda da pek çok hayatla yükümlü doktorlar başta olmak üzere tüm sağlık personellerine sağlık performans değerlendirme sistemi uygulanmalıdır. Sağlık performans değerlendirmesi; sağlık kurumlarında görevli çalışanların gelişimi ve yeteneklerinin değerlendirilmesi açısından oldukça önemli bir sistemdir.
Bu yazımızda, sağlık performans değerlendirmesi konusu ile ilgili bütün detayları ele alacağız.
Sağlık Çalışanları için Performans Değerlendirmesi Nedir?
Sağlık hizmetleri bir hizmet endüstrisidir. Bu nedenle, sağlık kurumu çalışanlarının, tüm müşterilerin hak ettikleri tedavi düzeyini almalarını sağlamak için ellerinden gelenin en iyisini yapmaları beklenir.
Kalitenin bir ölçüsü olarak çoğu sağlık kurumu, çalışanlarının performansını periyodik olarak değerlendirir. Bu durum, yöneticilerin maaş artışı, terfiler ve işten çıkarmalar gibi kararları vermeleri için ihtiyaç duydukları gerekli bilgileri sağlar. Aynı zamanda, çalışanları daha iyi performans göstermeleri için motive eder. Bununla birlikte, çoğu süreçte olduğu gibi, çalışan değerlendirmesinin de bazı aksaklıkları olması kaçınılmazdır.
Sağlık kurumlarında belirlenen amaçları ve hedefleri gerçekleştirmek için birey ve grup performansını geliştirmeye yönelik sistemli bir yaklaşım olan performans yönetimi, birey ve grupların sorumluluk üstlendikleri bir kültür oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda; performansla ilgili olan hedeflerin belirlenmesi, yöneticilere sorumluluk verilmesi, gerçekleşen performansın ölçülmesi, gelecekle ilgili planların yapılması ve dış denetçilere performans raporunun iletilmesi şeklinde bir süreç yönetimi izlenmektedir.
Sağlık Sektörü Performans Değerlendirme Sistemi Çeşitleri Nelerdir?
Süreçte gezinmenize yardımcı olacak en kritik performans değerlendirme sistemi çeşitlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:
Hedef Bazlı Değerlendirme Yöntemi
Yöneticiler ve çalışanlar, başarı için hedefler belirler, ardından periyodik olarak değerlendirirler. Hedefe ulaşıldığında çalışan ödüllendirilir. Bu durum, hedeflere nasıl ulaşıldığından çok gerçekçi hedeflere ulaşmaya bağlıdır. Çalışanın yaratıcı kararlar almasını sağlar.
360 Derece Değerlendirme Yöntemi
Yönetici, belirli davranış göstergelerinden oluşan yetkinlikleri veya genel olarak istenen özellikler için çalışan performansını 5 puanlık bir ölçekte derecelendirir. Pusula360 sağlık çalışanlarının değerlendirilmesini sağlayacak sağlık performans değerlendirme formlarını sunar.
İlginizi çekebilir; 360 Derece Performans Değerlendirme Sisteminin Avantajları
Sağlık Sektörü İçin Çalışan Değerlendirme Ölçütleri Nelerdir?
Performans yönetimi, sağlık yöneticilerinin çalışanlar ile ilgili aldıkları kararların gerçek verilere dayandırılması noktasında bir kaynak olmaktadır. Performans yönetimi, aynı zamanda sorunlu alanları tespit etmeye ve gelişme sağlanabilecek alanları belirlemeye yardımcı olmaktadır
Zaman yönetimi
Birçok sağlık kurumu, çalışanlarının mesai sürecini kaydetmek için bulut tabanlı zaman yönetimi sistemlerini kullanır. Bu nedenle, yöneticilerin her çalışanın zamanını nasıl kullandığını izlemesi daha kolaydır. Her zaman geç başlayan bir çalışan, tüm programlarda bir verimsizlik modeli oluşturur ve bu da tesis için maliyetleri artırır.
Hizmet kalitesi
Hastaneler, tedavinin hastanın yaşam kalitesi üzerindeki etkisini ölçmek için doğrudan sonuçları izler. Kaliteyi ölçmek için fonksiyonel sağlık durumunu, yeniden kabul oranlarını, kalış süresini, komplikasyon oranlarını, hasta memnuniyetini gibi verileri kullanırlar.
Hijyen
Sağlık bakımı ile ilişkili enfeksiyonlar yüksek sakatlık, hastalık ve ölüm risklerine yol açabilir. Aynı zamanda yaşam kalitesini düşürür ve sağlık sistemleri için maliyetleri yükseltir. İyi hijyen uygulaması, patojenlerin bulaşmasını en aza indirmenin bir yoludur. Bu nedenle, çalışanların el hijyeni tavsiyelerine uymak esastır.
Çalışanlar, hastaya dokunmadan önce ve sonra, vücut sıvılarına maruz kaldıktan sonra, temiz prosedürlerden önce ve hastanın çevresiyle temas ettikten sonra ellerini temizlemelidir. Bu yaklaşımdaki en büyük hatalardan birisi, bazı doktorların ellerini düzgün yıkamamasıdır.
Ziyaret başına maliyet
Bu ölçümler sadece sağlık kurumunun gelişimi için değil, aynı zamanda olasılıkların açıklığa kavuşturulması için de çok önemlidir.
Ölçütler çalışan değerlendirmesi için olduğundan, yöneticilerin yalnızca aynı tür ameliyatları karşılaştırması çok önemlidir. Herkese uyan tek bir yaklaşım kullanmak doğru sonuçlar vermeyecektir. İnceleme, ameliyat öncesi ve sonrası maliyetler gibi bir vakayı kapsayan tüm işçilik maliyetlerinin yanı sıra ameliyat odasındaki personel maliyetini içermelidir.
Sağlık Performans Değerlendirme Aşamaları Nelerdir?
Performansın ölçümünde kullanılan yöntemler; sürekli geliştirme, uygulama ve gereksinimlere göre güncellemeyi içeren dinamik bir oluşum sürecine sahiptir. Bir performans ölçüm yönteminin aşamaları; planlama, geliştirme, test etme, değerlendirme, uygulama, tekrar değerlendirme ve geliştirme aşamasına geri dönülerek uygulama sonrası gereksinimlere göre düzenleme ve işlevselliğini yitiren ölçütlerin yerine yenilerini koymayı içermektedir.
Pusula360 yetkinlik ve hedef bazlı performans değerlendirme süreçlerinizi %75 kısaltan yeni nesil bir performans değerlendirme yazılımıdır.
Pusula360 ekibi olarak bu yazımızda, sizlere sağlık sektöründe performans değerlendirme konusu hakkında bilgi verdik. Sağlık sektörü için performans değerlendirme süreçlerinizi Pusula360 performans değerlendirme sistemiyle kolayca yönetebilirsiniz. Demo talep etmek için aşağıdaki butona tıklayın.
Ücretsiz demo talep etmek için tıklayın.