Beyaz Yaka Performans Değerlendirmesi Nedir?

Beyaz Yaka Performans Değerlendirmesi Nedir?

Günümüzde performans değerlendirme sistemlerinin kullanılması, kurumsal başarıyı tespit edebilmek ve çalışan performansını yakından takip edebilmek gibi pek çok sebepten dolayı oldukça önemlidir. Performans değerlendirme sistemini yalnızca olumsuz etkenleri ortaya koyan bir sistem olarak tanımlamak oldukça yanlış bir düşüncedir.

Pusula360 beyaz yaka ve mavi yaka çalışanları için yetkinlik ve hedef bazlı performans değerlendirme süreçlerinizi %75 kısaltır. 

Performans değerlendirme genellikle departman yöneticisi tarafından uygulanmakta ve her sektör için farklı kriterleri ele almaktadır. Bu yüzden, departman yöneticisi olarak; performans değerlendirme için hangi ön koşulların gerekli olduğunu ve hangi kurallara uymanız gerektiğini öğrenmeniz oldukça önemlidir. Beyaz yaka performans değerlendirme sisteminin işleyişini ve hangi kriterlerin baz alınması gerektiğini bilmeden çalışan değerlendirme aşamalarını uygulamak sağlıklı sonuçlar elde etmenize engel olacaktır. Peki beyaz yaka performans değerlendirmesi nedir? Bu yazımızda beyaz yaka performans değerlendirmesi konusu hakkında merak edilenleri tüm detaylarıyla ele alacağız.

Beyaz Yaka Çalışan Performans Değerlendirmesi Nedir?

Beyaz yaka çalışan performans değerlendirme, beyaz yakalı çalışanların çalışma süreçlerinin ve bu süreçte görevlerini ne şekilde yerine getirdiklerini inceleyen bir değerlendirme sistemidir. Beyaz yaka çalışan performans değerlendirmesinde; yöneticiler, çalışanların iş performansını değerlendirir, güçlü ve zayıf oluğu yönleri belirler ve bu yönler doğrultusunda geri bildirimde bulunarak çalışanların kendilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

Bu değerlendirme sistemi ile çalışanlar, yöneticilerine çeşitli sorular sorarak geri bildirim alma fırsatı bulurlar. Ayrıca performans değerlendirme aşamasını etkili kılmak için çalışanlardan bir öz değerlendirme de talep edilebilir.

Performans değerlendirme sistemi genellikle her sene belirli periyotlarla düzenli olarak yapılan bir inceleme sistemidir. Kurumunuzun performans değerlendirme aşamaları hem çalışanlar hem de yöneticiler için faydalı olacak şekilde planlanmalı ve uygulanmalıdır. Performans değerlendirme sistemi ile çalışanlar, hangi alanda eksikleri olduğunu ve hangi alanda gelişmeleri gerektiğini daha iyi görebilirler.

Beyaz Yaka Performans Değerlendirmenin Amacı Nedir?

Beyaz yaka performans değerlendirmesi, çalışanların görev ve sorumluluklarını daha iyi anlayabilmesine yardımcı olur. Ayrıca performans değerlendirme sistemi ile çalışan performansının ölçülmesi, terfi almayı hak eden çalışanların tespit edilmesi ve çalışanların eğitim ihtiyaçlarının ne düzeyde olduğu tespit edilir. Bu sonuçlar doğrultusunda, çalışan gelişimini desteklemeye yönelik etkinlikler düzenlenir.

Ayrıca etkili bir performans değerlendirme sistemi; çalışanlar arasındaki iletişimi geliştirir ve daha iyi bir yönetim ve çalışan performansına katkıda bulunur. Aynı zamanda bu sistem, çalışanların zayıf yönlerini belirleme ve bu zayıf yönlerin nasıl geliştirilebileceğine dair fikir edinmenize yardımcı olur.

Tüm çalışanlar için düzenli olarak performans değerlendirme sisteminin uygulanması oldukça önemlidir. Böylece çalışanlar, bu sistemin, gelişimleri açısından oldukça önemli olduğunu bilir ve kendilerini geliştirmek için çabalarlar. Çalışanlarınıza geri bildirimlerde bulunmanız kendilerini geliştirmek için daha düzenli ve daha disiplinli bir çalışma metodu oluşturmalarını sağlayacaktır. Geri bildirimde bulunurken, her çalışana aynı süreyi ayırmanız ve çalışanın performans gelişimi için olumlu tavsiyeler sunmanız çalışan ilgisi ve motivasyonu açısından da oldukça önemlidir.

Beyaz Yaka Performans Değerlendirmesine Hangi Kriterler Dahil Edilmelidir?

Performans değerlendirme sistemini şeffaf hale getirmek için, performans değerlendirme kriterleri önceden belirlenmelidir. Beyaz yaka performans değerlendirmesi minimum şu becerilerin değerlendirilmesini içerir:

·      İletişim

·      Ekip çalışması

·      Çözüm odaklı yaklaşım

·      Başarılı ve güvenilir iş sunumu

·      İş teslimini aksatmama

 

Performans değerlendirme sistemi; kuruma veya iş pozisyonuna özgü becerilerin yanı sıra çalışanların başarılarını da içermelidir.

Değerlendirme aşamaları tamamlandığında çalışanlarınızın her birini ayrı ayrı değerlendirmeniz gerekir.  Departman yöneticisi olarak bu aşamada ele alacağınız kriterler tamamen kurumsal ihtiyaçları desteklemeli ve çalışan gelişimi odaklı olmalıdır. Değerlendirme aşamasında, uygulayacağınız puanlama veya yazılı değerlendirme sisteminin çalışanlarınız için anlaşılır olduğundan emin olmanız, onların geri bildirimleri anlamaları açısından oldukça önemlidir.

Değerlendirme süreci tamamlandığında, elde ettiğiniz sonuçları çalışanlarınız ile paylaşmak için değerlendirme toplantıları düzenleyin. Geri bildirimde bulunmanız gereken alanlar için çalışanlarınıza anlaşılır bir geri bildirim sağladığınızdan ve onlara soru sorabilmeleri veya geri bildirimde bulunabilmeleri için yeterli zaman ayırdığınızdan emin olun. Pusula360 beyaz yaka performans değerlendirme form sistemleri ile siz de çalışanlarınızın gelişimini ve kurumsal performansınızın artmasını destekleyebilirsiniz. Bulut tabanlı performans değerlendirme sistemlerimiz ile tüm değerlendirme sürecini kontrol edebilmeniz yalnızca tek bir tuş ile mümkün!

Pusula360 uzman kadromuz ile siz değerli müşterilerimize işletmenize uygun performans değerlendirme hizmetleri sunmaktayız. Demo talep etmek için aşağıdaki butona tıklayın.

Ücretsiz demo talep etmek için tıklayın.

İlginizi Çekebilir;

360 Derece Performans Değerlendirme Nedir?

 

İlginizi Çekebilecek Bloglar

BAŞLAMAYA HAZIR MISINIZ?

Performans değerlendirme süreçlerinizi 3 adımda kolayca oluşturun ve yönetin

HEMEN DEMO TALEP ET