KPI Belirlerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

KPI Belirlerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

KPI, belirli bir hedef için zaman içerisinde ölçülebilir bir performans ölçüsü olan temel performans göstergesi anlamına gelir. KPI'lar, çalışan ekiplerin hedefleri doğrultusunda ilerlemelerini ölçmek için kuruluş genelindeki çalışanların daha iyi kararlar almasına yardımcı olan kararlar almalarına olanak sağlar. Finans ve İK'dan pazarlama ve satışa kadar, temel performans göstergeleri, işletmenin her alanının stratejik düzeyde ilerlemesine yardımcı olur. Peki KPI belirleme için dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir?

Bu yazımızda KPI belirleme için dikkat etmeniz gereken noktaları sizler ile paylaşacağız.

Kişisel Gelişime Odaklanmalı        

Bir yönetici olarak çalışanlarınız için hedefler oluşturmanız çalışanlarınızın gelişerek kariyerlerinde zirveye ulaşmaları açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple bu hedeflerin temelinde ise en önemli motive kaynaklarından biri olan kişisel gelişim yer almalıdır. Kendilerini geliştirmelerine ve yeni beceriler kazanmalarına yardımcı olan çalışan hedefleri, bu sayede iyi hedefler haline gelebilir. KPI belirleme için en önemli kriterlerden birisi de kendisini geliştiren yetenekli çalışanlar ile çalışabilmektir.

Ulaşılabilir Olmalı       

İyi çalışan hedefleri belirlemenin anahtarlarından biri, bu hedeflerin çalışanların kariyerlerindeki gelişim doğrultusunda etkili olabilmesidir. Bu sebeple yöneticiler aşırıya kaçmamalı ve çalışanlar için zor veya ulaşılamaz hedefler belirlememelidirler. Hedefleriniz, çalışanlarınızın tüm gece boyunca çalışmasına veya kaygılanmasına sebep olmayacak hedefler olmalıdır. Hedeflerinizin çalışanlarınızda motivasyon düşüklüğüne ve strese neden olmamasına dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Önceliğiniz yüksek çalışan motivasyonu olmalıdır.

Çalışan hedefleri, çalışanları bireysel katkılarını değil hedeflerin tamamlanmasını sağlamak için diğer ekip üyeleri ile çalışmasını sağlamaya yönelik olmalıdır. Harvard Business Review, raporuna göre hedeflerini belirleyen çalışanların %14'ünün 10 kat daha başarılı olduğunu tespit edilmiştir.

Kolay hedefler, çalışanları yeterince zorlamamakta ve onların gelişimlerine çok fazla katkıda bulunmamaktadır. Bir çalışanı konfor alanından çıkmaya zorlayan bir hedef, zorlayıcı bir hedeftir. Daha da iyisi, söz konusu hedefin çalışanları diğer çalışanlarla ilişki kurmaya zorlamasıdır. Çalışanlar bu şekilde hem diğer ekip çalışanlarının tecrübelerinde faydalanabilir hem de kendilerini daha da geliştirebilirler.

Ölçülebilir Olmalı 

Hedeflerinizi yalnızca sayısal ilerleme olarak ele alsaydınız o zaman bir hedefi başarısızlık veya başarı olarak nitelendirmeniz oldukça kolay olabilirdi. Çalışan hedeflerini belirleme konusunu ele alacak olursak aklınızda bulundurmanız gereken önemli kriterlerden birisi de ölçülebilirliktir. Bir hedefi istatiksel bir şekilde ölçebiliyorsanız bu olumlu bir sonuç almanıza sebep olur.

Bir hedefin etkisi, her zaman sayısal durumdan daha iyi bir başarı göstergesidir. Örneğin, bir çalışana ofisteki diğer 70 çalışanın yeni bir yazılımı kullanmaya ikna etmesi görevi verilir. Rakamlar açısından, 70 çalışan bu yazılımı indirmişse dahi hedef başarılıdır. Bu 70 çalışan bir süre sonra yazılımı kullanmayı bıraktıysa bu hedef başarılı mıdır?

Bu noktada belirlenen hedefler oldukça önemlidir. Böyle bir durumda bu yazılımın eden kullanılmadığı tespit edilmeli ve gerekirse o yazılım geliştirilmelidir.

Organizasyon Hedeflerine Katkı Sağlamalı  

Tüm hedefler, ekip hedeflerine ve organizasyona bağlı değildir. Bununla birlikte, bir çalışan için bir hedef belirlerken, bir hedefin mümkün olduğunca genel ekip ve kurumun hedeflerine katkıda bulunması gerektiğini bilmek gerekir. Çalışan hedefleri ekibin veya kuruluşun başarısına doğrudan katkıda bulunmuyorsa dahi çalışanların kişisel gelişimlerine katkıda bulunması önemlidir.

Esnek Olmalı         

Kurum içerisinde prensip olarak, uzun vadede çalışan hedeflerini değiştirebilmeniz ve geliştirebilmeniz büyük öneme sahiptir. Bir hedefe ulaşma sürecinde, çalışan veya yönetici hedefin amacının değişmesi gerektiğini görebilir. Bu noktada hedefe başka hedefler eklemeleri gerekebileceğini gözlemleyebilir ve bu doğrultuda hedefleri değiştirebilirler.

Bu noktada esneklik oldukça önemlidir. Esnek çalışma sistemi, çalışanlarınızın işlerine olan bağlılığını artırır. İK yöneticisi olarak bu sorunları ele almaya odaklanmalı ve esnek çalışma düzenlemeleri sunmayı göz önünde bulundurarak çalışanlarınızı daha fazla iş-yaşam dengesi kurmaya teşvik etmelisiniz. Esnek bir çalışma ortamı daha başarılı çalışanları kurum bünyenizde tutmanıza olanak sağlar.

Çalışanlar Hedeflerini Belirlemeye Dahil Edilmeli        

Bir hedef oluştururken göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktörlerden birisi de çalışanların kendi hedeflerini belirlemelerine destek olmaktır. Hedefiniz, çalışanın aklındakiler ile uyumlu mu?

Bu hedefler çalışanlarınızın kendi kariyer hedeflerini destekler nitelikte ise bu hedefleri geliştirmeye devam edebilir ve belirleyebilirsiniz. Aksi bir durumda ise çalışanlarla bir ortak bir karara varmalısınız. Çalışanlar belirli bir amaç doğrultusunda yatırım yapmazlarsa ve bu amaçla motive olmazlarsa bu durum çalışan performansının düşmesine sebep olacaktır. Bu noktada çalışanlarınızla iş birliği içerisinde olmalı ve onların fikirlerini önemsediğinizi hissettirmelisiniz.

İlginizi Çekebilir;

KPI nedir? Örnekleri Nelerdir? 

Smart Hedefler Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Hedef Bazlı Performans Değerlendirme Nedir?

İlginizi Çekebilecek Bloglar

BAŞLAMAYA HAZIR MISINIZ?

Performans değerlendirme süreçlerinizi 3 adımda kolayca oluşturun ve yönetin

HEMEN DEMO TALEP ET