Tecrübe nedir? Tecrübeniz var mı?
Her iş başvurusuna gittiğinizde neden başlıkta belirttiğimiz bu soru karşımıza çıkar hiç düşündünüz mü? Neden her işveren ben tecrübeli eleman istiyorum der?
Peki, her işe tecrübeli insanlar alınacak ise yeni mezun olan ne yapacak? Yeni mezun ne yapmalı ki aileden bağımsız bir şekilde yaşayabilmeli?
Bu soruları cevaplamadan önce tecrübeyi şöyle tanımlamak gerekirse: Tecrübe, insana güven verir ve karşıdaki insanı ve karşılaşılacak olayları daha iyi analiz etmeye yarar.
Tecrübe çok büyük yol göstericidir. Yaşadıklarımız ve onların bıraktığı acı veya tatlı izler tecrübedir. Yaşadıklarımız üzerinde kafa yormakta bir tecrübedir. Her başarısızlığın ardından oturup düşünmekte bir tecrübedir.
İlginizi çekebilir; İş Hayatında Ego
Yeni mezun olacak arkadaşlarımız her fırsatta yeni, farklı ve sıra dışı kısaca daha önce denemediği şeyleri denemeli ki tecrübe sahibi olsun bunun için zamanın kıymetini iyi bilmelisiniz.
İş hayatına yeni girmiş arkadaşlarımıza tavsiyemiz, iş hayatının ilk senelerinde kendini geliştirmek için elinden gelenin fazlasını yapmaya çalışması ve iş hayatından geriye kalan zamanını çok iyi değerlendirmesidir ve tüm bunları yapmaya çalışırken maddi kaygılarını bir köşeye belli bir süreliğine kaldırmasıdır. Unutulmamalı ki, her zaman öğreneceğiniz, tecrübe edineceğiniz yeni bir şey vardır.
İlginizi çekebilir; İş Hayatında Edinmeniz Gereken 14 Yetenek
Siz siz; olun bütün maddi kaygıları rafa kaldırın ve sürekli çalışın. Kendinizi geliştirebileceğinize inandığınız her türlü işte çalışın bu sayede neleri yapıp yapamayacağınız test etme imkânına sahip olmuş olursunuz.
Her şey tecrübe mi tabii ki değil tecrübe iş hayatının ilerleyen kısımlarında farkınızı yansıtır. Tecrübenin yanında gençlerimiz için potansiyelde çok önemlidir potansiyel görmediği bir kişiyi hiç kimse çalıştırmak istemez bu yüzden potansiyel sahibi olmak için sürekli öğrenmeli ve çalışkan olmalısınız.
Unutmayın, yeni mezun gençlere işverenlerin her zaman ihtiyacı vardır çünkü yeni mezun bir genci şirket kültürüne adapte etmek daha kolaydır.
Öğrenin, çalışın, deneyin, referans elde edin ve en önemlisi vazgeçmeyin!