Geri Bildirim Kültürü Nasıl Oluşturulur?
Geri bildirim yalnızca yılda bir kez yapılan bir etkinlik olarak düşünülüyor. Fakat aylık anketlerden iki haftada bir yapılan birebir görüşmelerle süreklilik sağlanabilir.
İş yerinizdeki herkesin düzenli olarak geri bildirim alma konusunda rahat hissettiği bir geri bildirim kültürü oluşturarak, sorunların çözümünde işbirlikçi bir çaba ortamı oluşturabilirsiniz.
Sürekli Geri Bildirim Kültürü Nedir?
Sürekli geri bildirim, düzenli olarak geri bildirim verme ve alma eylemidir.
Geri bildirim kültürü ise hem çalışanlar hem de çalışanlar ve yönetim arasında akıcı, iki yönlü bir alışveriştir. Nihai hedef, çalışanların endişelerini ve önerilerini rahatlıkla dile getirebilecekleri ve işverenlerin geri bildirimlerini yapıcı bir şekilde ifade edebilecekleri güvenli bir alandır.
Sağlıklı bir geri bildirim kültürü, geri bildirimin bir şeylerin yanlış olduğuna dair bir işaret olmaktan ziyade norm olduğu bir kültürdür. İyileştirmelere ihtiyaç duyulduğunda, değişiklik istemek personel veya işverenler için tuhaf veya birdenbire ortaya çıkmayacaktır. Bunun yerine, çalışanların rollerinde başarılı olmalarını sağlarken iş süreçlerini iyileştirebileceksiniz.
Aşağıda iş yerinizde uzaktan veya yüz yüze sürekli bir geri bildirim kültürü oluşturmanın dört yolu bulunmaktadır.
1. İlk katılım için bir geri bildirim çerçevesi oluşturun
Güçlü bir geri bildirim kültürü ilk günden itibaren başlar. Yeni çalışanınızın ilk altı ayı, sağlıklı alışkanlıklar edinmek ve sürekli geri bildirim standardını belirlemek için en iyi zamandır. Bu aynı zamanda yeni işe aldığınız kişinin geçmişte edinmiş olabileceği kötü geri bildirim alışkanlıklarını da kırmak anlamına gelir.
İşleri başlatmak için, yeni işe aldığınız kişiye, en çok meşgul oldukları ilk 90 gün içinde bir işe alım nabız anketi gönderin. Nabız anketleri tek bir soruya odaklanan hızlı, kısa ve odaklanmış anketlerdir. Yeni işe aldığınız kişiyi ekstra baskı olmadan kontrol etmek için harikadırlar.
Aşağıdaki gibi basit sorular sorun:
• İşinizi iyi bir şekilde gerçekleştirmek için tüm araç ve kaynaklara sahip misiniz?
• İşe alım sürecinde karşılaştığınız en büyük zorluk nedir?
Daha sonra, önceki çalışan anketlerinden elde edilen sonuçları görüşmek için yeni işe aldığınız kişiyle oturun. Ekibinizin verilen geri bildirimlere göre nasıl hareket ettiğini paylaşma fırsatını değerlendirin. Bu, çalışana işyerinizde geri bildirimin memnuniyetle karşılandığını ve değer verildiğini gösterir.
2. Geri bildirimi paylaşmanın birden fazla yolunu sunun
İşyerinde geri bildirim kültürünü geliştirmenin önemli bir parçası, çalışanlarınıza birden fazla geri bildirim kanalı sunmaktır. Kuruluşunuzda geri bildirimi kolaylaştırmaya yardımcı olacak birçok farklı kanal türü vardır.
Aşağıda dikkate alınması gereken birkaç seçenek verilmiştir:
• Çalışan memnuniyet anketleri; çalışanların hızlı bir şekilde geri bildirimde bulunmalarına olanak tanır, bu da paylaşım şanslarını artırır. Çalışanlar ayrıca anonim yorumlar da ekleyebilir.
• Performans yönetimi platformları; geri bildiriminizi destekleyen ölçümler sağlar ve geri bildirim sürecini kolaylaştıran yerleşik anketlere sahiptir.
• Bire bir görüşmeler; özel geri bildirim veya kişisel meseleleri içerebilecek geri bildirimlerin daha derinlemesine ele alınması için harikadır.
3. Liderlerinizin standardı belirlemesine izin verin
Yöneticiler, geri bildirimi dağıttıkları kadar talep etmeli ve bunu ekiplerine tanıtmalıdır.
Çalışanların sadece %29'unun, liderlerinin şirket vizyonunun, organizasyonun geri kalanıyla aynı doğrultuda olduğuna inandığı dikkate alındığında, bu özellikle önemlidir. Liderler geri bildirim istediğinde, bu yalnızca yönetimin onların zayıf noktalarını kabul ettiğini ve çalışanlarıyla uyum sağlama isteği gösterdiğini vurgulamakla kalmaz, aynı zamanda büyüme zihniyetini de teşvik eder . Ayrıca tepeden itibaren geri bildirimi normalleştirir.
4. Çalışan takdiriyle geri bildirimi destekleyin
Çalışanlarınızı tanımak, mükemmel işyeri geri bildirim kültürünün kalbinde yer alır. Ancak çalışanların tanınmasının mutlaka törensel olması gerekmez; şirket çapında bir 'Tebrikler!' mesajı göndermek kadar basit olabilir. Çalışanlarınızdan biri büyük veya küçük bir satış yaptığında, hatta kişisel bir dönüm noktasına ulaştığında e-posta gönderin.
Tanınma aynı zamanda günlük etkileşimlerinizin bir parçası olmalıdır. Bir çalışan başarılı olduğunda bunu onlara duyurmalısınız. İster haftalık toplantınızda gündeme getirdikleri bir fikir olsun, isterse başka bir meslektaşı nasıl destekledikleri olsun, başarıları takdir etmek ekibiniz genelinde güven ve özgünlük oluşturur. Bunlar da işyerinde geri bildirim kültürünün yapı taşları haline gelir.
Takdir verirken, hangi becerilerin, başarıların veya sonuçların takdir edildiğini vurgulama konusunda da spesifik olduğunuzdan emin olun. Bir ekip üyesi hangi güçlü yönleriyle tanındığını öğrendiğinde, gelecekte bunlardan daha iyi yararlanabilir.
Sürekli Geri Bildirim Neden Önemlidir?
Sürekli geri bildirim kültürünü düşündüğünüzde, bunun öncelikle şirketiniz için neden hayati önem taşıdığını merak edebilirsiniz. Sürekli geri bildirim, çalışanların elde tutulmasını ve katılımını artıracak birçok yararlı fayda sağlar.
Sürekli geri bildirim:
• Ekip üyelerinizin daha iyi çalışanlara dönüşmesine yardımcı olur.
• Çalışanları şirket hedeflerine ve KPI'lara ulaşmaya ve aşmaya teşvik eder.
• Tutarlı geri bildirim ve ekip güveni oluşturarak çalışanların elde tutulmasını artırır.
• Ekip üyeleri ile yöneticiler/yöneticiler arasında daha güçlü ilişkiler kurar.
• Yalnızca yıllık olarak geri bildirimde bulunursanız dahi erişemeyeceğiniz gerçek zamanlı bilgiler sağlar .
• İşyerinde güvenin önemini vurguladığınızda psikolojik güvenliği teşvik edersiniz.
Pusula360 ile kolayca çalışanlarınızın 90,180,270 ve 360 derece Yetkinlik Değerlendirme ve Hedef Değerlendirme süreçlerini planlayabilir ve çalışanlarınıza geri bildirimler verebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Etkili Geri Bildirim İçin Bilmeniz Gerekenler
Detaylı bilgi için Demo Talep Et butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.