İyi Bir Yönetici ve Lider Olmak İçin 4 İpucu

İyi Bir Yönetici ve Lider Olmak İçin 4 İpucu

Herkes en iyi yöneticisi hatırlar. Muhtelemen iş yerindeki sorumluluklarınız ve kendiniz konusunda desteklendiğinizi ve güvende olduğunuzu hissettirmiştir. 

Peki iyi bir lideri kötü olandan ayıran şey nedir? Daha iyi bir yönetici olunacağını öğrenmenin gizli bir yolu yoktur ve her birey farklıdır. İster yeni bir yönetici olun ister yenilenmek isteyen tecrübeli bir profosyonel olun daha iyi bir yönetici olmayı öğrenmek asla bitmez.

Yöneticilerin çalışanların mutluluğu, üretkenliği ve bağlılığı üzerinde doğrudan etkisi vardır. Bu durum, yöneticilerin hem çalışan performansını hem de iş sonuçlarını engelleyebileceği anlamına gelir.

Ancak aşağıdaki yönergeleri takip etmek yönetsel becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Ekiplerinizi daha etkili bir şekilde yönlendirmenize yardımcı olmak için yönetim alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirmenize olanak tanıyabilir.

1. Ekibinizi Anlayın

Doğrudan size bağlı çalışanlarınızı neyin motive ettiğini bilmek, onların dünyasını ve nasıl çalıştıklarını anlamak önemlidir. Bu bilgileri çalışan deneyimini özelleştirmek ve daha mutlu, daha bağlı çalışanlar oluşturmak için kullanabileceğiniz anlamına gelir.

Ekibinizi tanıyabilmek için, profesyonel güçlü yönlerin ve gelişim alanlarının yanı sıra aşağıdaki nitelikleri de anlamaya çalışın:

• Çalışma tarzı (örn. işbirlikçi, ekip çalışması veya bağımsız çalışma)
• Öğrenme stili (örn. görsel, işitsel, dokunsal)
• İletişim tarzı (örn. doğrudan, analitik, işbirlikçi, etkili)
• İletişim tercihi
• Hobiler ve ilgi alanları
• İş dışındaki sorumluluklar

2. Düzenli Kontroller Yapın

Birebir görüşmeler; çalışanların rollerinde gelişmelerine ve büyümelerine yardımcı olacak yapıcı, uygulanabilir geri bildirimler sunmak için mükemmel bir fırsattır.

Tüm doğrudan raporlarınızla düzenli bir toplantı programı ayarlayın. Bu zamanı iş görevlerini, projeleri, çalışanların performansını, iş sonuçlarını ve hedeflerini tartışmak için kullanın ve onlara iş dışında nasıl olduklarını sorun.

Göndereceğiniz geri bildirimlerin aşağıdaki özelliklere sahip olması gerektiğini unutmayın.

• Spesifik olun ve ilgili örnekleri ekleyin
• Kişiliğe değil performansa odaklanın
• Eyleme dönüştürülebilir olun ve çalışanın performansını artırmasına yardımcı olun

Çalışanlara rolleri ve iş yükleri hakkında ne hissettiklerini sorun ve bunalmış hissedip hissetmediklerini kontrol edin. Eğer öyleyse, onları desteklemek ve tükenmişlik yaşamamalarını sağlamak bir yönetici olarak sizin sorumluluğunuzdur.

3. Olumlu ve Kapsayıcı Bir Çalışma Ortamı Yaratın

Çalışanların saygı duyulduğunu, dinlendiğini ve desteklendiğini hissettiği bir iş yeri ortamını teşvik etmek sizin sorumluluğunuzdur. Bu ortamı oluştururken aşağıdaki maddeleri göz önüne alabilirsiniz.

  • Başarıyı tanıyın

Bireysel ve ekibin başarıları açıkça ve coşkuyla kutlayın. Övgüyü gerektiği yerde verin ve tüm ekip üyelerinin kendilerini dahil edilmiş ve kutlanmış hissetmelerini sağlayın.

  • Psikolojik olarak güvenli bir ortam sağlayın

Çalışanların kendilerini duygusal ve psikolojik olarak güvende hissedecekleri ve çalışanların refahının ön planda tutulacağı işyerleri oluşturmak yöneticilerin, liderlerin ve işletmelerin elindedir.

Örneğin, işyerinde aidiyet duygusu yaratmayı hedefleyin, öncelikli öğrenme ortamını teşvik edin ve çalışanların kendilerini değerli hissetmelerini sağlayın.

  • Esnek çalışmaya izin verin

Çalışanlarınızı mutlu etmek, işte tutma oranlarını artırmak ve daha etkili bir yönetici olmak istiyorsanız, çalışanlarınızın istedikleri zaman ve yerde çalışma fırsatı sunduğunuzdan emin olun.

  • Eşitliği teşvik edin

Bir lider olarak eşitliği teşvik etmek; doğrudan çalışanların gelişim fırsatlarına eşit erişime sahip olması, adil ve dengeli ücretlendirmeye sahip olması ve kayırma durumu olmaksızın davranılması anlamına gelir. 

4. Kariyer Gelişimini Destekleyin

Çalışanların, katkılarının önemli olduğunu ve mesleki ve kişisel gelişimlerini destekleyen bir ortamda çalıştıklarını hissetmeleri gerekir.

Daha büyük ve daha köklü şirketler için bu durum; çalışanların kurumsal merdivenleri tırmanmalarına ve onları geleceğin liderleri olabilmesi için gereken becerileri geliştirmelerine yardımcı olmak anlamına gelebilir.

Alternatif olarak, küçük veya orta ölçekli bir işletmede çalışıyorsanız; daha fazla yatay hareket, daha az hiyerarşik adım, iletişim ve işbirliğine daha fazla vurgu yapan kariyer yolları oluşturabilirsiniz.

Daha düz organizasyon yapıları, çalışanlara daha fazla özerklik ve sorumluluk vererek çalışanların katılımını artırma fırsatı sağlar; bu da onlara kariyer geliştirme fırsatları sunarken motivasyonlarını, güçlerini ve bağlılıklarını korumalarına yardımcı olur.

İyi bir yöneticide bulunması gereken özellikleri es geçmeyin.

  • Empati: Başkalarının ihtiyaçlarını anlamak ve onların duygu ve düşüncelerinin farkında olmak.
  • Şeffaflık: İletişimde açık ve dürüst olmak.
  • İletişim: Açıkça iletişim kurun, düzenli geri bildirimde bulunun ve iyi performansı takdir edin.
  • Dinlemek: Çalışanlarınızın söylediklerine odaklanın; çalışanlara, konuştuklarında aktif olarak dinleyerek söylediklerine saygı duyduğunuzu gösterin.
  • Ulaşılabilir: Çalışanlar, ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, her türlü sorun veya sorunda size gelebileceklerini hissetmelidir.
  • Güvenilir: Çalışanların gizliliğine saygı gösterin; çalışanlarınızın, onların çıkarlarını en iyi şekilde düşündüğünüzü bilmelerine yardımcı olun. 
  • Adillik: Tüm çalışanlara eşit davranın.
  • Kişisel Farkındalık: Çalışanların sizi nasıl algıladığını düşünün; Ekipleri daha etkili şekilde yönetebilmek için yaklaşımları değiştirmeye çalışın
  • İddialı: Seçenekleri güvenle sunun; önemli konular hakkında konuşun
  • Açıklık: Yeni fikirler denemeye istekli olun ve diğer görüşlere saygı gösterin

Pusula360 ile kolayca Liderlik Anketleri oluşturabilir ve raporlayabilirsiniz. Ayrıca 90,180,270 ve 360 derece Yetkinlik Değerlendirme ve Hedef Değerlendirme süreçlerini planlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Yönetici Etkinliğini Artırmak ve Olumlu Çalışma Ortamı İçin 6 İpucu

Detaylı bilgi için Demo Talep Et butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.

Demo Talep Et

İlginizi Çekebilecek Bloglar

BAŞLAMAYA HAZIR MISINIZ?

Performans değerlendirme süreçlerinizi 3 adımda kolayca oluşturun ve yönetin

HEMEN DEMO TALEP ET