Geribildirim Verirken Kaçınılması Gereken 14 şey!
Bir işte çalışıyorsunuz ve işinizi layıkıyla yaptığınıza fazlasıyla inanıyorsunuz fakat bu işiniz karşılığında üstleriniz size hiçbir şey söylemiyor. Ne hissederdiniz böyle bir durumda?
Yukarıdaki durum karşısında kendinizi değersiz, hiçbir işe yaramayan biri olarak düşünmeniz kaçınılmazdır. Olumlu veya olumsuz bir geribildirimin olmaması çalışan performansını ciddi şekilde etkiler. İnsan çoğu durumda kendi yaptığı işin değerini ölçemez başkalarının geribildirime muhtaçtır.
Ülkemizde geribildirim kavramı ne yazık ki tam oturmamıştır. Çoğu yönetici geribildirimin ne olduğu konusunda bir fikre dahi sahip değil. Geribildirim demek çalışana saygı duymak, işi yapan insanın emeğine saygı duymak ona değer vermek demektir. Geribildirim insanın kendini daha iyi tanımasına daha kuvvetli ilişkiler kurmasına yardımcı olur. Doğru geribildirimler kişinin olgunlaşmasını ve kişisel gelişimine katkıda bulunur.
Geribildirimde bulunmak çalışanın kendini güvende hissetmesine, başarılarının ve başarısızlıklarının güvenilir yöneticiler tarafından doğru ve objektif bir şekilde yapıldığını düşünmesini sağlar.
Geleneksel aile yapımızdan mı gelir bilinmez bizim ülkemizde geribildirimler kişisel bir saldırı olarak algılanmakta. Bu yüzden ülkemizde geribildirim gibi durumlara ancak kurumsal ve kurumsallığı hedefleyen şirketlerde rastlanılmaktadır. Geribildirimin bizim ülkemizde yanlış anlaşılmasının sebepleri şunlardır.
- Geribildirimimizin net ve açık olmaması
- Geribildirim verme şeklimiz ve tavrımız
- Geribildirim kültürünün yerleşmemiş olması
Peki, geribildirim verilirken kaçınılması gereken durumlar nelerdir?
1) Geribildirimler uzun söylevler, genellemeler, yergiler veya göğe çıkarmalar şeklinde yapılmamalıdır.
2) Geribildirimler somut olmayan veriler üzerinden yapılmamalıdır.
3) Geribildirimler genel bir gruba hitap eder gibi değil kişisel olmalıdır.
4) Geribildirim tarafsız bir şekilde yapılmalıdır.
5) Geribildirim verirken yargılayıcı bir üslup kullanılmamalıdır.
6) Geribildirim zamanı çok önemlidir olayın gerçekleştiği zaman ile geribildirim zamanı arasında çok büyük zaman farkı olmamasına özen gösterilmelidir.
7) Geribildirimler başkalarının fikir ve düşüncelerinden yola çıkarak yapılmamalıdır.
8) Geribildirimde bulunacak kişiyi herkesin içinde eleştirmemeye özen gösterilmelidir. Karşıdaki kişiyi başka kişilerin yargılayacağı konuma getirilmemesine özen gösterilmelidir.
9) Ben öznesi kullanmaya özen gösterilmelidir. Başkası bunu, şunu dedi diyerek kişi eleştirilmemelidir. Kendi düşünceleriniz olduğunu karşınızdaki kişiye aktarmalısınız.
10)Geribildirimler çok fazla konu üzerinden yapılmamalıdır. Kişi böyle bir durumda kendi üzerine çok gidildiği düşüncesine kapılabilir.
11) Kişinin sadece olumsuz özelliklerine odaklanmayın aksi takdirde kişi başka düşüncelere kendini kaptırabilmektedir. Başarılı olduğu yanlarını da aktararak bu geribildirimin daha sağlıklı yapılmasını sağlayabilirsiniz.
12) Görüşme sonrasında geribildirimde bulunulan kişinin gelişimi takip edilmeli notlar alınmaktan kaçınılmamalıdır
13) Aşırı derecede resmi bir dil kullanmaktan kaçınılmalıdır. İlginizi çekebilir; Etkili Konuşmak için 9 Konuşma Tekniği
14) Üstü kapalı söylemlerde bulunmamaya özen gösterilmelidir.
Çalışanlarınızın performanslarını ölçmek ve sağlıklı bir geribildirim vermek için Pusula360’ı ücretsiz kullanmaya başlayabilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.