Bire Bir Görüşmelerinize Rehberlik Edecek 50 Soru

Bire Bir Görüşmelerinize Rehberlik Edecek 50 Soru

Yönetici çalışan ilişkisi yapılan her şeyin merkezinde yer alır ve her ilişkide olduğu gibi iletişim çok önemlidir.

Düzenli bire bir toplantılar; yöneticilere ve doğrudan astlara geri bildirim paylaşma, zorlukları ele alma ve KPI’ları takip etme şansı verir. Ancak bunlar sadece iş konuşmaları için değil, aynı zamanda kariyer hedeflerine değinmek, refah durumunu kontrol etmek ve daha iyi çalışma ilişkileri için güven oluşturmak için de mükemmel bir fırsattır.

Harika bire bir sohbetin anahtarı, herkese (yöneticiler dahil) ellerinden gelenin en iyisini yapmaları için yeterli geri bildirim vermek amacıyla iş ile ilişki kurma arasında doğru dengeyi kurmaktır.

Yönetici Birebir Soruları

Her çalışan, bırakın kişisel hayatları bir yana kariyer hedefleri veya takım zorlukları hakkında sorulmadan açık sözlü olmayacaktır. Konuşma konularını önceden düşünerek her iki taraf da toplantıdan daha fazla verim alacaktır.

Yöneticilerin doğru soruları sorması ve gündeme sadık kalması kritik önem taşıyor. Aksi takdirde konuşma yolundan çıkabilir ve toplantının etkinliği boşa gidebilir. Bunu dengelemek için sohbeti başlatmanıza, tartışmayı yönlendirmenize ve sonuç olarak çalışanın duygusal, zihinsel ve profesyonel durumunu ölçmek için size yeterli bilgiyi sağlamanıza yardımcı olacak bire bir sorularınızı hazırlamanız gerekiyor.

Çalışan Bağlılığı ve Moral

Açık, dürüst ve düzenli iletişim mükemmel bir yönetici-çalışan ilişkisinin temelidir; bu da bire bir konuşmayı çalışanların ruh halini, moralini ve motivasyonunu ölçmek için kritik bir temas noktası haline getirir.

Yöneticiler, çalışanların o anda nasıl hissettiklerini öğrenmek için haftadan haftaya sorular sormalı, çalışma ortamlarındaki engelleyici unsurları belirlemeli ve stres, kaygı veya tükenmişliğin erken uyarı işaretlerini aramalıdır.

1. Nasıl hissediyorsun?
2. Geçen hafta işinizde ve iş dışında öne çıkanlar nelerdi?
3. Şu anda seni strese sokan bir şey var mı?
4. İş/yaşam dengenizin iyi olduğunu ve işten sonra bağlantıyı kesebildiğinizi düşünüyor musun?

İşbirliği ve Takım Çalışması

Harika bir ekiple çalışmak bize ait olduğumuzu hissettiriyor, yaratıcılığımızı ortaya çıkarıyor ve performansımızı artırıyor. Bire bir görüşmelerde işbirliği ve ekip çalışmasını kontrol ederken, ekip dinamiklerinin performansa nasıl katkıda bulunduğunu, desteklenen bireylerin nasıl hissettiğini ve özellikle uzak veya hibrit bir ekipte işbirliğini geliştirmek için neler yapılabileceğini anlamak önemlidir.

5. Ekibinizin yeterince etkili iletişim kurduğunu düşünüyor musun? Değilse, bunun önünde ne duruyor?
6. Takımda benim bilmediğim bir sorun mu var? Yardım etmek için ne yapabilirim?
7. Herkesle bağlantıda kalabileceğini düşünüyor musun? Nasıl yardımcı olabilirim?
8. Hangi ekip üyesiyle daha fazla bağlantınızın olmasını isterdin?
9. Başkalarından yardım isteyebileceğinizi düşünüyor musun? 

Gelişim

Çalışanlarımızın işte mutlu olmasını istiyorsak, onlara sürekli gelişim fırsatları sunduğumuzdan emin olmalıyız.

10. Hangi yeni becerileri öğrenmek istersin?
11. Herhangi bir konferans veya kursla ilgileniyor musun? Önerilere açık mısın?
12. Burada çalışmaya başladığından beri kariyer gelişimin hakkında ne düşünüyorsun?
13. İşin hangi kısmı hakkında daha fazla bilgi edinmek istersin?
14. Nasıl kullanılacağını öğrenmek istediğin belirli bir yazılım veya araç var mı?

Verimlilik

Herkesin iş yükünün üstesinden gelmek en iyi zamanlarda bile zorlayıcı olabilir. Ancak bire bir görüşmeler; bireysel hedefleri kontrol etmek, engelleyici sorunları çözmek ve ters giden projeleri düzeltmek için ideal bir fırsattır.

15. Verimliliğini nelerin etkilediğini düşünüyorsun?
16. Şu anda en büyük önceliğin nedir?
17. Rolünde başkalarının göremediği hangi zorluklarla karşılaşıyorsun?
18. Gelecek haftaya/aya dair öngörün nedir?
19. Sana hangi engellerde yardımcı olabilirim?
20. İşinin seni hayal kırıklığına uğratan veya işini en iyi şekilde yapmaktan alıkoyan yönleri var mı?

Geri Bildirim

Bu soruları düzenli olarak tekrarlamak, güven ve şeffaflık oluşturmanın yanı sıra, işler zorlaşmadan iyileştirilebilecek alanları tespit etmenize de yardımcı olacaktır.

21. İşini kolaylaştırmak için ne yapabilirim?
22. Sizi takım kararlarına dahil edecek kadar iyi bir iş çıkarıyor muyum? Daha fazla dahil olmak ister misin?
23. Birebir çalışmalarımızdan yeterince faydalandığını düşünüyor musun?
24. Benden yeterince geri bildirim aldığını düşünüyor musun?
25. Yönetim tarzımla ilgili geliştirebileceğim veya değiştirebileceğim bir şey var mı?

Çalışan Birebir Soruları

Yöneticinizin günlük olarak neyle uğraştığınızı bildiğini varsaymak kolaydır. Ancak yöneticilerin tıka basa dolu takvimlerle uğraşması, doğrudan kendisine bağlı çalışanları ve kendi iş yüklerini yönetmesi gerekiyor. Bu da neyin işe yarayıp neyin yaramadığı konusunda sizin bakış açınıza ihtiyaçları olduğu anlamına geliyor.

Çalışan Bağlılığı ve Moral

Mükemmel ekip ilişkileri kurmak her iki yönde de işe yarar. Yöneticinizin nasıl hissettiğini ve ne zaman bunalmış hissettiğini anlamak; sizden ve ekibinizin geri kalanından daha fazla desteğe ihtiyaç duyduklarını bilmenize yardımcı olacaktır.

26. Nasılsın?
27. Geleceğe baktığınızda en çok umutlu olduğunuz ve endişe duyduğunuz şey nedir?
28. Ekip kültürümüzle ilgili değiştirmek istediğiniz bir şey var mı?

İşbirliği ve Takım Çalışması

Ekip üyeleri farklı projeler üzerinde çalışırken, ekip içerisinde uyum içinde kalmak her zaman kolay değildir. Yöneticinizle ekip işbirliği hakkında konuşurken iletişimi nasıl kolaylaştıracağınızı, ekip uyumunu nasıl oluşturacağınızı ve işlevler arası işbirliğini geliştirme fırsatlarını belirlemenize yardımcı olacak sorular sormaya çalışın.

29. İş süreçlerinde kiminle konuşmaya başlamamı veya daha fazla çalışmaya başlamamı istersiniz?
30. Daha iyi işbirliği yapmak ve iletişim kurmak için ekip olarak ne yapabiliriz?
31. İşimin hangi kısmının daha fazla görünür olmasını istersiniz?
32. Ekibimizden güncellemeler almak için tercih ettiğiniz yol nedir?
33. Diğer ekiplerle çalışırken nelere dikkat etmeliyim?

Gelişim

Kariyerinizin nasıl ilerleyeceğine dair bazı uzun vadeli hedefleriniz olabilir. Ancak yöneticinizle gelişiminizi düzenli olarak kontrol etmek, henüz aklınıza gelmemiş olabilecek yeni beceriler ve mesleki gelişim fırsatları hakkında dışarıdan bir bakış açısı elde edeceğiniz anlamına gelir. Bu, ya rolünüzü şimdi daha iyi yerine getirmenize yardımcı olabilir ya da ilerlemenizi artırabilir. 

34. Önümüzdeki yıl rolümün gelişmesini nasıl görüyorsunuz?
35. Hangi teknik beceriler üzerinde çalışmalıyım?
36. Geliştirmem gereken herhangi bir sosyal beceri var mı?
37. Sizce güçlü yönlerim neler?
38. Ekibimizde hangi beceri boşluklarını görüyorsunuz?
39. Gelişimime katkı sağlayacak önerileriniz var mı?

Verimlilik

Yöneticinizin önceliklerini, en büyük zorluklarını, ekibin uzun vadeli hedeflerini ve yaklaşan projelerini sorarak yeni fırsatları keşfedebilirsiniz. Bu, boşluğu doldurma konusunda proaktif görüneceğiniz anlamına gelir.

40. Şu anda en büyük önceliğiniz nedir? Nasıl yardımcı olabilirim?
41. Şu anda neye daha çok ihtiyacınız var: nitelik mi nicelik mi?
42. Başlamamı istediğiniz bir süreç veya proje var mı? Nedir?
43. Takım için uzun vadeli hedefleriniz neler?
44. Ekibi genişletmeyi düşünüyor musunuz?
45. Bir sonraki toplantımız öncesinde hazırlamam gereken bir şey var mı?

Geri Bildirim

Yapıcı geri bildirim vermek, bunu belirli bir konuya bağlayabildiğinizde daha kolay olur. Bu nedenle yöneticinizden ne tür geri bildirim almanız gerektiği konusunda spesifik olmanız gerekir.

46. Farklı yapmam gereken bir şey var mı? Örnekleriniz var mı?
47. Daha dikkatli davranmamı gerektiren tutumlarım var mı?
48. Çalışmalarımla ilgili herhangi bir geri bildirim paylaşan var mı? Bu neydi?
49. Ekip toplantılarımıza nasıl daha iyi katkıda bulunabilirim?
50. İyileştirmem gereken temel alanlarım nelerdir?
 

Bire Bir Konuşma Nasıl Yapılandırılır

Bire bir görüşmeler; iyi bir toplantı gündemi olmadığında, proje kontrolleri ve görev takiplerinden oluşan askeri bir tatbikat gibi hissedilebilir.

Bire bir görüşmelerinizi planlarken aşağıdaki maddeleri göz önünde bulundurun.

• Tekrar eden bir program belirleyin: Bire bir görüşmeler sürpriz gibi gelmemeli, rutinin beklenen bir parçası olmalıdır. Yöneticiler doğrudan kendilerine bağlı kişilerle yapılan birebir görüşmeleri sık sık iptal ettiğinde, bu durum çalışanlarına öncelik verilmediği mesajını verir. Her doğrudan rapor için her hafta belirli bir zaman belirlemek ve bunun kesin bir şekilde yapıldığından emin olmak, güven oluşturmaya, ekipleri uyum içinde tutmaya yardımcı olacak ve herkese bunun bir seçenek değil, kritik bir süreç olduğunu hatırlatacaktır.

• Toplantı gündemine zaman kısıtlamayı deneyin: Bire bir görüşmelerinizin sıklığına ve uzunluğuna bağlı olarak, bir toplantı gündemi şablonu kullanmak veya konuları yapılandırmak önemlidir. Örneğin 30 dakikalık bir toplantıda, ilk beş dakikayı toparlanmaya, on dakikayı mevcut proje ve görevleri tartışmaya, on dakikayı eylem öğelerini belirlemeye ve beş dakikayı ek düşüncelere veya toparlamaya ayırın.

• İlerlemeyi haftadan haftaya takip edin: Bire bir gündeminizi takip etmek, yalnızca geçen hafta boyunca tartıştığınız konuları takip etmekle kalmayacak, aynı zamanda konuların ne sıklıkta ortaya çıktığını belirlemenize de yardımcı olacak ve her iki tarafa da iş akışlarını optimize etme potansiyeli hakkında fikir verecektir.

Rutin gibi görünseler de haftalık bire bir toplantılar takviminizdeki en önemli toplantılardır ve performans yönetimi sürecinizin kritik bir parçasıdır. Yöneticiler için bunlar herkesin kendini işine bağlı ve üretken hissetmesini sağlamanın bir yoludur.

Pusula360 ile kolayca çalışanlarınızın 90,180,270 ve 360 derece Yetkinlik Değerlendirme ve Hedef Değerlendirme süreçlerini planlayabilir ve çalışanlarınıza geri bildirimler verebilirsiniz. Bire bir görüşmelerinizi bu çıktılar üzerinden planlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Geri Bildirim Kültürü Nasıl Oluşturulur?

Detaylı bilgi için Demo Talep Et butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.

Demo Talep Et

 

İlginizi Çekebilecek Bloglar

BAŞLAMAYA HAZIR MISINIZ?

Performans değerlendirme süreçlerinizi 3 adımda kolayca oluşturun ve yönetin

HEMEN DEMO TALEP ET