İş Hayatında Tükenmişlik ile Baş Etmenin Yolları

İş Hayatında Tükenmişlik ile Baş Etmenin Yolları

Herkes iş yerinde ara sıra zorlu dönemlerden geçer. Belki yeni bir ebeveyn farklı bir uyku programına alışmaya çalışıyordur ya da bir çalışan ofis dışında yoğun bir kişisel meseleyle uğraşıyordur. Ancak tükenmişlik, beklenmedik bir olaydan daha derindir ve düşündüğünüzden daha yaygın olabilir.

Maalesef küresel salgın, ekonomik belirsizlik ve işyerindeki diğer stres etkenleri de tükenmişliği daha da yaygın hale getiriyor. Pek çok çalışandan "daha azıyla daha fazlasını yapmasının" istendiği bir zamanda, işletmelerin, çalışanların refahına dikkat etmesi ve öncelik vermesi gerekiyor .

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre "tükenmişlik, başarıyla yönetilemeyen işyeri stresinden kaynaklanan mesleki bir sendromdur." Sendrom şunlardan kaynaklanabilir:

• Aşırı iş yükü
• Kontrol eksikliği
• Tanınma eksikliği
• İşlevsiz kişilerarası ilişkiler ve işyeri dinamikleri
• Belirsiz iş beklentileri
• İş-yaşam dengesinin zayıf olması

Tükenmişliğin işyerleri üzerindeki etkisi son derece önemlidir. Tükenmişlik iş tatminsizliğini, psikolojik sıkıntıyı ve fiziksel acıyı içerir; bunların tümü çalışanların refahını ve iş performansını etkiler.

Burada hem tükenmişlik yaşayan çalışanların neler yapması gerektiğini hem de tükenmişlik yaşayan çalışanlara bir lider olarak nasıl destek olunabileceğini inceledik.

Liderler, tükenmişliğe yol açan işyeri stres faktörlerini konusunda ağır bir sorumluluk taşıyor. Ama nasıl?

Tükenmişlik Yaşayan Çalışanlara Yardım Etmenin ve Desteklemenin 3 Yolu

1. Tükenmişliğin Belirtilerini Tanıyın

İdeal liderler, çalışan tükenmişliğinin ortaya çıkan belirtilerini fark edecek ve sendrom daha da kötüleşmeden bunları hafifletmeye çalışacaktır. Ancak tükenmişliğin işaretlerini tanımak her zaman kolay değildir. Tükenmişlik, biraz yorgun veya bitkin hissetmekten daha fazlasıdır:

Bitkinlik: Çalışanlar kendilerini bitkin ve duygusal olarak bitkin hissediyorlar. Baş edemiyorlar, yorgunlar ve enerjileri düşük.

İşle ilgili etkinliklerin durdurulması: Tükenmiş çalışanlar işlerini stresli, sinir bozucu ve bunaltıcı bulma eğilimindedir. Çalışma koşulları veya meslektaşları konusunda alaycı davranabilir ve şirket veya departmanla olan duygusal bağlardan uzaklaşabilirler.

Performans ve etkinlikte azalma: Tükenmişlik yaşayan çalışanlar günlük görevleri konusunda oldukça olumsuzdur ve konsantre olmakta zorlanırlar. Kayıtsız ve yaratıcılıktan yoksunlardır.

Ekibin veya departmanın nasıl hissettiğine dair doğru bir resim elde etmek için bir çalışan bağlılığı anketi yapmalısınız.

2. Temel Nedeni Ele Almak için Açık İletişimi Teşvik Edin

Çalışanlar ve liderler arasında açık diyaloğu teşvik eden bir işyeri kültürü yaratın. Çalışanları, yargılamadan uzak bir ortamda düşüncelerini, duygularını ve görüşlerini paylaşmaya teşvik edin ve güçlü çalışan/yönetici ilişkileri kurmaya odaklanın.

Bunu, ekibinizle düzenli bire bir toplantılar yaptığınızdan ve çalışanların refahını ele aldığınızdan emin olarak yapın. Basit bir "Son zamanlarda nasıl hissediyorsun?" veya “İşini kolaylaştırmak için yapabileceğim bir şey var mı?” çalışanların düşüncelerini açıkça paylaşmaya teşvik eden basit başlangıç sorularıdır.

3. İş-Yaşam Dengesini Teşvik Edin

Çalışanlara hatırlatmaya yardımcı olmak için, yıl boyunca ne kadar tatilleri veya kişisel zamanları kaldığına dair üç ayda bir güncellemeler gönderin ve bunları kullanmanın faydalarını açıklayın.

Kesin iletişim sınırları belirleyerek, çalışanlarınızın işteki günlük sorumluluklarından tamamen kurtulmalarını destekleyin. Örneğin, acil bir konu olmadığı sürece mesai saatlerinden sonra hiç kimsenin e-posta veya mesajları kontrol etmeyeceği veya yanıtlayamayacağı bir kural uygulayın. Bu, çalışanların zihnen mola vermelerine yardımcı olacaktır.

Tükenmişlik Yaşayan Çalışanlar İçin: Yöneticinizle Nasıl Konuşulur?

Belki de tükenmişliğin en kötü yanı, zamanla kendi kendine ortadan kaybolmamasıdır. Bu nedenle sessizce acı çekmeyin. Tükenmişlikle mücadele etmek ve bundan kaçınmak için harekete geçmelisiniz. Bu genellikle yöneticinizle samimi bir konuşma yapmak anlamına gelir.

Bu konuşmadan korkuyor musun? Çalışanlarının başarılı olmasına yardımcı olmanın bir yöneticinin sorumluluğu olduğunu unutmayın. Tükenmişlik belirtileri gösteriyorsanız, yüksek stres seviyeniz, ağır iş yükünüz ve genel iş tükenmişliğiniz konusunda yöneticinize karşı dürüst olmanız, uzun vadede her ikiniz için de daha iyi olacaktır.

Yardımcı olmak için, bu konuşmaya hazırlanmak ve yöneticinizin yardımıyla tükenmişliği giderecek ve hafifletecek çözümleri belirlemek için aşağıdaki adımları takip edin.

1. Belirtilerinizi Not Edin.

Herhangi bir şey yapmadan önce tam olarak ne yaşadığınızı anlamak ve bunun gerçekten tükenmişlik olup olmadığını belirlemek önemlidir. Kendinize bir göz atmak ve şu soruları yanıtlamak için bir dakikanızı ayırın:

1. İşyerinde en son ne zaman kendimi olumlu hissettim? O zamandan beri ne değişti?
2. Kendimi bunalmış mı hissediyorum? Neden?
3. İşe karşı tutumum daha olumsuz hale geldi mi? Daha önce çok önemsediğim şeyleri artık umursamıyor muyum?
4. Beni strese sokan iş ilişkilerim var mı?
5. Verimliliğimi engelleyen herhangi bir iş süreci var mı?
6. En son ne zaman yeni bir şey öğrendim?
7. Fiziksel ve zihinsel yorgunluk mu çekiyorum?
8. Uyku alışkanlıklarım değişti mi?
9. İşim kişisel hayatımı etkiliyor mu?

2. Tükenmişliğe Neyin Neden Olduğunu Düşündüğünüzü Belirleyin.

Tükenmişlik belirtilerinizin temel nedeninin ne olabileceğinden emin değil misiniz? Tükenmişliğin tek nedeni uzun çalışma saatleri değildir. İşte durumunuzun arkasında olabilecek bazı tükenmişlik nedenleri:

• Uzun çalışma saatleri ve fazla mesai
• Aşırı iş yükü
• Aşırı rekabetçi atmosfer
• Yetersiz hastalık veya tatil zamanı
• Olumsuz çalışma ortamı
• Sağlıklı sınırların olmaması
• Belirsiz öncelikler ve zayıf iletişim

3. Çözümler için Beyin Fırtınası Yapın.

Yöneticinizle konuşmadan önce deneyiminizi iyileştirmeye yardımcı olabileceğini düşündüğünüz potansiyel çözümlere hazırlıklı olarak gelmeniz en iyisidir. Bu, durumunuz hakkında rasyonel bir şekilde düşündüğünüzü ve size, ekibinize ve işinize fayda sağlayacak bir çözüm bulmak istediğinizi gösterir. Tükenmişlik konuşmanıza birkaç olası çözümle yaklaşmak, sizin ve yöneticinizin doğrudan sorun çözme ve sorununuza hızlı bir çözüm bulma konusunda yardımcı olabilir.

4. Yöneticinizle Konuşun.

Yöneticinize gitmeye hazır hissettiğinizde tükenmişliğin etkilerini hissettiğiniz konusunda açık olun. İster bire bir toplantıda, ister bir e-posta mesajında, fark ettiğiniz semptomları (hem fiziksel hem de zihinsel) iletin ve mevcut durumunuzun üstesinden gelmek için ihtiyaç olarak tanımladığınız bazı şeyleri vurgulayın.

Herhangi bir potansiyel çözümü paylaşmadan önce, zaman yönetimi becerilerinizi nasıl geliştireceğiniz, görevleri nasıl kolaylaştıracağınız ve daha etkili bir şekilde önceliklendireceğiniz konusunda rehberlik isteyin. Siz ve yöneticiniz sorumluluklarınızdan herhangi birini yeniden atamaya kadar verirseniz, geçiş konusunda yardım etmeyi teklif edin ve görevi devralan kişiye düzenli rehberlik sağlayın.

Son olarak, ücretli izin gibi çalışanlara sağlanan faydalardan yararlanmak isteyip istemediğinizi veya buna ihtiyacınız olup olmadığını yöneticinize söyleyin. Tükenmişlikten sonra yeniden şarj olmanız gerekir; bu nedenle, zihinsel sağlığınız için bağlantıyı kesmek için biraz zaman ayırmanız gerekebilir.

Muhtemelen konuyla ilgili ilk konuşma anında bir çözümle sonuçlanmayacak. Yöneticinizin durumu anlamasını ve ihtiyaçlarınızı karşılamanın yollarını düşünmeye başlamasını istiyorsunuz. Bu konuyu akılda tutmak ve hak ettiğiniz desteği aldığınızdan emin olmak için birkaç takip toplantısı planlamanız gerekebilir.

5. Kendinize Öncelik Verin.

En kötü senaryoda, patronunuza ağır iş yükünüz altında ezildiğinizi söylersiniz, o da hiçbir şey yapmaz. Bu zordur, ancak kendinizi savunmanız gerekir; ister kalabalık yapılacaklar listeniz hakkında daha ayrıntılı bilgi sağlamak, iddialarınızı doğrulamak için iş arkadaşlarınızdan yararlanmak veya sadece "hayır" demeyi öğrenmek anlamına gelebilir.

Yöneticiniz hâlâ iş yükünüzü ayarlamıyor veya isteklerinizi yerine getirmiyorsa şu seçenekleri göz önünde bulundurun:

• Durumunuzu bir bölüm başkanına veya insan kaynakları temsilcisine iletin.
• Ücretli veya ücretsiz izin kullanın.
• Şirket içindeki diğer iş fırsatlarını araştırın.

Rolünüzde tükenmişliğin etkilerini hissediyorsanız, zihninizin, bedeninizin ve kariyerinizin sağlığı için düşünmek ve yeniden şarj olmak için zaman ayırmak üzere elinizden geleni yapın.

Çalışan tükenmişliği, işverenlerin düzeltmek için çalışması gereken, giderek büyüyen bir sorundur. İşletmelerin, bir yandan çalışanların refahını ön planda tutarken, bir yandan da çalışanları ellerinden gelenin en iyisini yapmaya teşvik eden olumlu çalışma ortamları oluşturmaları gerekiyor.

Pusula360 ile kolayca Çalışan Memnuniyet veya Çalışan Bağlılığı Anketleri oluşturabilir ve raporlayabilirsiniz. Ayrıca çalışanlarınızın 90,180,270 ve 360 derece Yetkinlik Değerlendirme ve Hedef Değerlendirme süreçlerini planlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: 5 Adımda Çalışanlarınızın Tükenmişlik Hissini Azaltın

Detaylı bilgi için Demo Talep Et butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.

Demo Talep Et

İlginizi Çekebilecek Bloglar

BAŞLAMAYA HAZIR MISINIZ?

Performans değerlendirme süreçlerinizi 3 adımda kolayca oluşturun ve yönetin

HEMEN DEMO TALEP ET