İş Hayatında Güven Oluşturmanın 6 Yolu

İş Hayatında Güven Oluşturmanın 6 Yolu

Güven çok zor kazandığınız bir duygu, en ufak bir yanlış harekette de çok çabuk kaybedebileceğimiz bir duygu. Güvenmek ise inanmak, bağlanmak, bir kimsenin sözlerine itibar etmek, davranışlarından hiçbir olumsuz düşünce çıkarmamaktır.

Bir çalışma ortamında işbirliğinin ne ölçüde gerçekleştiğini belirlemek ve sağlıklı bir ekip çalışması olması adına güven çok önemlidir. Güvenilir bir çalışan bunu karşısındaki insana tutum, söz ve davranışlarıyla belli etmelidir. İş hayatında çalışanın hem iş hayatına uyum sağlaması hem de diğer çalışanlar ve yöneticiler tarafından benimsenip, sevilmesi için o kişinin en başta güven vermesi gerekir. İşte karşınızdakine güven vermenin yolları;

 

1) Verdiğiniz sözleri yerine getirmekle sorumlusunuz.

Kısa ve net; verdiğiniz sözleri tutmak zorundasınız. Eğer vermiş olduğunuz sözleri, belirlenen gün ve zaman içerisinde yapmayıp ve bunu birkaç kez tekrarlarsanız, güven puanınızın eksilerde olacağını unutmayın. Eğer sizden zamanında bitiremeyeceğiniz bir iş isteniyorsa nedenleriyle birlikte zamanın uzatılmasını talep etmelisiniz. İşinizi belirlenen süreçten biraz daha fazla uzattıysanız, yöneticiniz bu zaman aşımını sorun etmese bile nedenleriyle birlikte neden geç kaldığınızı aktarmanız size olan güveni daha da çok arttıracaktır.

 

2) İş hayatında yalana yer yok!

Çok trafik vardı. Acil bir işim çıktı. Bilgisayarım bozulduğu için projeyi zamanında yetiştiremedim. Küçük yalanlar bile olsa, bir süre sonra itici olacağınızı ve güven vermeyeceğinizi unutmayın. Bunun yerine nedenleriyle birlikte doğruları söylemenizde fayda var. Dün gece biraz geç yattım. Sabah uyuya kalmışım. Aklımda başka bir şeyler var projeye odaklanamadım. gibi... Bu sayede sorunlarınız için size yardım edilebilir, hem de güven kazanabilirsiniz.

 

3) Her zaman için dakik olmaya özen gösterin.

İşinize zamanında gelmek, şirketinizin mesai ve mola saatlerine uymak, çalışma arkadaşınızın, yöneticinizin sizin yerinizde ve işinizin başında olduğunu bilmesi iş sorumluluğunuzu layıkıyla yerine getirdiğinizi gösterir. Bunun için iş yerinizi kendi iş yeriniz gibi benimsemelisiniz. 

 

4) Üstlendiğiniz görevlerle diğer çalışanlara rol-model olmalısınız.

İş hayatınızda disiplinli olarak, görevlerinizi zamanında ve başarılı bir şekilde yerine getirerek yöneticiniz tarafından rol-model çalışan olarak görüleceğinizi unutmayın.

İlginizi çekebilir; Güçlü Bir Liderin Vazgeçilmez Özellikleri

5) Şık olmakta fayda var.

İş hayatında saygın bir yer edinmeyi herkes ister, bunun için sürekli şık olmaya özen göstermelisiniz. Yeni tanıştığınız bir çalışma arkadaşınızın veya müşterinizin sizi görür görmez ilk değerlendireceği kıstasın görünümünüz olduğunu unutmayın. Tabi iş yerinde uygun kıyafetleri tercih etmeli, abartıya kaçmamalısınız.

 

6) Sizin de bunaldığınız zamanlar olabilir.

İş yoğunluğu, stres veya özel hayatınızda yaşadığınız sorunlar iş hayatınıza ister istemez yansıyacaktır. İçinde bulunduğunuz durum her ne olursa olsun iş hayatınıza olabildiğince az yansıtmaya çalışmalısınız. Bunun için yapmacık gülümsemeler yerine, durumunuzu anlatabileceğiniz çalışma arkadaşlarınızdan, odaklanamadığınız işleriniz için yardım istemelisiniz. Güvenin en çok kaybolduğu günlerin kötü günlerinizde yaşandığını unutmayın.

İlginizi Çekebilecek Bloglar

BAŞLAMAYA HAZIR MISINIZ?

Performans değerlendirme süreçlerinizi 3 adımda kolayca oluşturun ve yönetin

HEMEN DEMO TALEP ET