360° Geri Bildirim Nedir? Şirketiniz için Artıları ve Eksileri

360° Geri Bildirim Nedir? Şirketiniz için Artıları ve Eksileri

İnsan kaynakları ekibiniz, kuruluşunuzdaki çoğu performans ve gelişim sürecinin arkasındaki itici güç gibi görünse de bu sorumluluk tüm kuruluşa yayılmalıdır. Sürekli geri bildirim kültürü oluşturduğunuzda, işletmenizdeki her birey, çalışanların performansında ve büyümesinde önemli bir rol oynar.

Bu özellikle 360 derecelik geri bildirimde belirgindir. Yöneticiler, ekip arkadaşları, iş arkadaşları ve müşteriler, çalışanların güçlü yönlerini anlamalarına ve iyileştirilmesi gereken alanları belirlemelerine yardımcı olan sürekli geri bildirimleri paylaşabilirler. Bu yazıda 360 derece geri bildirimin ne olduğunu, kuruluşunuza nasıl fayda sağlayabileceğini, artılarını ve eksilerini ve bu çalışan geri bildirim sistemini işletmenize tanıtmaya yönelik ipuçlarını paylaşıyoruz.

360 Derece Geribildirim Nedir?

Geleneksel olarak bir çalışanın yöneticisi onun geri bildirim kaynağıdır. Ne yazık ki, bir çalışanın performansını değerlendirmek ve büyüme fırsatlarını şekillendirmek için tek bir kişiye güvenmek süreci önyargılara açık hale getirebilir.

Bu etkileri azaltmak için, 360 derecelik incelemeler birden fazla farklı perspektiften, genellikle bir kişinin yöneticilerinin yanı sıra ekip arkadaşlarından, iş arkadaşlarından ve hatta müşterilerinden geri bildirim toplar. Bu süreç, resmi performans inceleme döngünüzün veya şirketinizin devam eden geri bildirime yaklaşımının bir parçası olabilir. Bunu iş yerinize nasıl dahil etmeyi seçerseniz seçin; 360 derecelik bir geri bildirim sistemi, çalışanlara diğer meslektaşlarıyla iletişimi, işbirliğini ve işyeri etkileşimlerini geliştirmek için kullanabilecekleri daha adil, taktiksel ve çok yönlü geri bildirim sağlayabilir.

Geleneksel geri bildirim sistemiyle karşılaştırıldığında, 360 derece geri bildirimin daha geniş kapsamlı faydaları vardır.

360 Derece Geri Bildirime Kimler Katılıyor?

360 derece geri bildirim, şirketinizin resmi performans inceleme sürecinde veya devam eden geri bildirime yaklaşımında kullanılabilir. İşletmeniz için bundan nasıl yararlanmayı seçerseniz seçin, temeller aynı kalır. Dört bazen ise beş ana geri bildirim kaynağınız olacaktır: çalışanların kendisi, yöneticiler, eş değerler, astlar ve müşteriler. Bu paydaşların her birinin bu benzersiz geri bildirim sisteminde oynadığı role daha ayrıntılı bir bakışı burada bulabilirsiniz.

Çalışanlar

Çalışanların 360 derece geri bildirim sürecine dahil olabilmesinin iki yolu vardır: öz değerlendirme yoluyla ve yukarıya doğru geri bildirimi bir yöneticiyle paylaşarak. Öz değerlendirmeler genellikle 360 derece geri bildirim modelinin ilk adımıdır ve çalışanların performansları, güçlü yönleri ve fırsat alanları hakkında düşünmelerini sağlar. Bu, çalışanı geçmiş performansları ve gelecekteki gelişimleri hakkında eleştirel düşünmeye teşvik ederek kişisel farkındalığı artırır. Ayrıca, kendi raporlarının çalışanın raporuyla aynı hizada veya farklı olduğunu görmek için çalışanın öz değerlendirmesini kullanabilen yöneticilere de yardımcı olabilir.

Tabii ki, iyi geri bildirimler her iki yönde de geçerlidir. Çalışanlar, benzersiz bakış açılarını paylaşarak yöneticilerinin daha iyi liderler ve koçlar olmasına yardımcı olabilirler.

Yöneticiler

Yöneticiler geleneksel geri bildirim modellerinde kilit katılımcılar olmakla birlikte, 360 derece geri bildirimde de büyük rol oynamaktadırlar. Bir çalışanın öz değerlendirmesini takiben, yöneticiler aynı alanların çoğunu kapsayan kendi geri bildirim formlarını doldururlar: çalışanların güçlü yönlerini, iyileştirilecek alanlarını belirlemiş olurlar.

Eş Değer ve Astlar

Akran geri bildirimi, 360 derece geri bildirimin önemli bir unsurudur. Yöneticiler genellikle bir çalışanın genel performansı hakkında genel bir anlayışa sahip olsa da bireyle doğrudan çalışan ekip arkadaşları ve işlevler arası meslektaşlar genellikle incelenen kişiyle daha eyleme dönüştürülebilir geri bildirimler paylaşabilir. Çalışan bu geri bildirimi dinleyip uyguladığında işyeri iletişimini artırmaya, işbirliğini ve ekip çalışmasını geliştirmeye ve daha güçlü iş ilişkileri kurmaya yardımcı olabilir.

Akran geri bildiriminin bir diğer faydası da performans değerlendirme sürecine daha çeşitli bakış açıları sunması ve bu sayede her bireyin adil ve önyargısız bir şekilde değerlendirilmesine yardımcı olmasıdır.

Dış Ortaklar

Nadir de olsa bazen işletmeler, müşteriler veya satıcılar gibi dış ortaklardan geri bildirim toplamayı tercih eder. Bu genellikle, müşteri başarı yöneticisi veya uygulama uzmanı gibi işleri bu dış paydaşlar etrafında dönen çalışanlara yöneliktir. Çalışanlar bu taraflarla yakın bir şekilde çalıştıklarından, ortaklıklarını güçlendirmek ve müşterilerine olağanüstü hizmet sunmaya devam etmek için neyin işe yaradığını ve nelerin geliştirilebileceğini öğrenmeleri yararlı olabilir.

360 Derece Geri Bildirim Kullanmanın Artıları

• 360 derece geri bildirim çalışma ilişkilerini geliştirebilir. Akran ve dış ortak geri bildirimleri çok ayrıntılı olabileceğinden, bu taraflardan yapıcı eleştiriler almak çalışanların daha iyi takım arkadaşları ve işlevler arası meslektaşlar olmalarına yardımcı olabilir. Çalışan, meslektaşlarının neyin işe yarayıp neyin yaramadığını ilk elden duyabilir, böylece en yakın çalıştıkları kişiler tarafından anında hissedilecek değişiklikleri yapabilir.

• 360 derece geri bildirim, mesleki gelişim ihtiyaçlarının belirlenmesine yardımcı olur. Çoklu değerlendiricili geri bildirim, bir çalışanın büyümesi ve gelişmesi için odaklanacağı alanları belirlemesine yardımcı olabilecek ortak temalar etrafında görünürlük yaratılmasına yardımcı olur. Bu bilgiyi kullanarak çalışan ve yöneticisi, bireyin kısa vadeli ve daha büyük kariyer hedeflerine doğru çalışmaya başlamasına yardımcı olacak kişisel bir gelişim planı oluşturabilir.

• 360 derece geri bildirim, çalışanların gelişimini yıl boyunca bir öncelik haline getirir. Bazı şirketler yıllık incelemeler sırasında yalnızca 360 derecelik geri bildirimi kullanıyor ancak çalışanların gelişimini desteklemek için yıl boyunca kullanılabilir ve kullanılmalıdır. Yıl boyunca bu geri bildirim mekanizmasından yararlanmak, çalışanlarınızın işleriyle ilgili görüşlerini anında toplamalarına ve böylece gerçek zamanlı ayarlamalar yapabilmelerine olanak tanır. Sürekli bir geri bildirim döngüsü, çalışanlarınıza ve işletmenize ciddi bir rekabet avantajı sağlayabilir.

• 360 derece geri bildirim çalışan motivasyonunu artırır. Çoğu çalışan, nasıl gelişebileceklerini, kariyerlerini nasıl geliştirebileceklerini ve daha iyi iş arkadaşları haline gelebileceklerini bilmek ister. Sürekli 360 derece geri bildirim, onlara arzu ettikleri eleştiri ve övgüyü verir ve bu içgörüleri eyleme dönüştürme konusunda rehberlik sağlar.

360 Derece Geri Bildirim Toplamanın Eksileri

• 360 derecelik geri bildirim toplamak zaman alıcı olabilir. 360 derece geri bildirim toplamanın bir dezavantajı, bir performans uygulaması kullanmadan yapıldığında uzun bir süreç olabilmesidir. Çalışanların, haber almak istedikleri meslektaşları seçmeleri, geri bildirimlerini istemeleri ve ardından onların içgörülerine dayalı bir eylem planı oluşturmaları gerekiyor.

Değerlendiriciler dürüst geri bildirimlerini paylaşma konusunda kendilerini rahat hissetmeyebilirler. Pek çok akran ve dış paydaş, o kişiyle ilişkilerini tehlikeye atmak istemedikleri için, incelenen kişi hakkındaki gerçek duygu ve düşüncelerini paylaşma konusunda isteksiz olabilir. Bu nedenle geri bildirim yapıcı olmaktan çok iltifat edici olabilir. Bu durumu azaltmak için işletmeniz, bu girişime başlamadan önce tüm çalışanlarına yapıcı geri bildirim verme konusunda eğitim vermelidir. Kuruluşunuz aynı zamanda çalışanların meslektaşlarının tavsiyelerini benimsediği ve geri bildirimleri kişisel ve profesyonel olarak büyümelerine yardımcı olacak bir gelişim aracı olarak gördükleri bir geri bildirim kültürü oluşturmaya da çalışmalıdır.

Pusula360 ile 360 geri bildirimi hızlı ve kolayca oluşturabilirsiniz. Tek platform üzerinden ekip arkadaşlarına, iş arkadaşlarına ve hatta yöneticilere geri bildirim vermeyi ve almayı kolaylaştırırsınız. Tüm süreçlerinizi Pusula360 ile yönetebilir, anında oluşan detaylı raporları çalışanlarla paylaşabilirsiniz. Dürüst geri bildirimler elde edebilmek adına Pusula360; değerlendirme yanıtlarının kimse tarafından görülmemesini ve gizli tutulmasını sağlar.

360 Derece Geri Bildirimi Uygulamaya İlişkin İpuçları

Şirketinizde 360 derece geri bildirimi uygulamaya koymadan önce bilmenizden fayda görebileceğiniz birkaç en iyi uygulama vardır. İşte şirketinizin, kalıcı davranış değişikliğine ilham veren ve çalışanların gelişimini birinci öncelik haline getiren bir geri bildirim kültürü oluşturmasına yardımcı olabilecek dört ipucu:

1. Kolaylaştırın.

Daha önce de belirttiğimiz gibi 360 derecelik geri bildirim toplamak zaman alıcı bir iş olabilir. Neyse ki teknoloji bu süreci hızlandırmaya yardımcı olabilir ve tüm katılımcıların bakış açılarını paylaşmasını ve düşüncelerini sunmasını kolaylaştırabilir. Pusula360 gibi 360 derecelik performans değerlendirme aracı işleri kolaylaştırabilir.

2. Çalışanlarınıza etkili geri bildirimin nasıl verileceği konusunda eğitim verin.

Geri bildirim, yapıcı olduğunda çok değerlidir. Çalışanlarınızı, geri bildirimin paylaşılacağı doğru senaryonun seçilmesi ve tavsiyelerin ayrıntılı ve uygulanabilir olmasını sağlamak da dahil olmak üzere, nasıl geri bildirim alıp alacakları konusunda eğittiğinizden emin olun. Belirsiz, kötü zamanlanmış ve yapıcı olmayan geri bildirimler, öncelikler konusunda kafa karışıklığı yaratarak veya sonraki adımları net bir şekilde paylaşamayarak genellikle yarardan çok zarar verebilir. Çalışanlarınızı geri bildirimlerinde spesifik ve yapıcı olmaya teşvik edin. Bu, kişisel özelliklerden ziyade davranış ve eylemlere odaklanmak anlamına gelir. Bu aynı zamanda çalışanın gelişmek için neler yapabileceği konusunda spesifik olmak anlamına da gelir.

Etkisiz geribildirim örneği:
Merve toplantılarda çok fazla konuşuyor.

Etkili geri bildirim örneği:
Merve’nin ekip toplantılarında söyleyecek harika şeyleri var ve aklındakileri paylaşmaktan asla çekinmiyor. Bununla birlikte, son birkaç haftadır toplantılarda sık sık meslektaşları hakkında konuşuyordu. Toplantılarda meslektaşlarını daha fazla dinlemeye çalışmalı ve ekipteki herkesin kendi bakış açısını paylaşma fırsatına sahip olmasını sağlamalıdır.

Yukarıdaki örnekte, ilk ifade belirsizdir ve Merve’nin performansını artırmak için uygulayabileceği geleceğe odaklı hiçbir davranış sağlamaz. Buna karşılık, ikinci ifade Merve’nin güçlü yönlerinden birini vurgularken, Merve’nin daha iyi bir takım arkadaşı olmak için izleyebileceği ayrıntılı bir eylem planını açıkça sağlıyor. Bu tür geri bildirimler, kalıcı davranış değişikliğine ilham verir ve çalışanların daha iyi ekip arkadaşlarına dönüşmelerine yardımcı olur.

3. Geri bildirimi ekip toplantılarının veya bire bir toplantıların düzenli bir parçası haline getirin.

Bir geri bildirim kültürü oluşturmak için işletmenizin geri bildirim alıp almaya sürekli ve özel bir zaman ayırması gerekir. Performans görüşmeleri sırasında yılda bir kez geri bildirimde bulunmak yeterli değildir. Geri bildirimin her hafta verilmesi gerekmez, ancak bunun için alan yaratmak ve bunu isteme alışkanlığını edinmek, büyümeyi ön planda tutabilir ve çalışanların sürekli olarak meslektaşlarıyla tavsiye paylaştığı ve kendi performanslarını iyileştirmek için çalıştığı bir kültür oluşturabilir.

Pusula360 ile kolayca çalışanlarınızın 90,180,270 ve 360 derece Yetkinlik Değerlendirme ve Hedef Değerlendirme süreçlerini planlayabilir ve çalışanlarınıza geri bildirimler verebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Geri Bildirim Kültürü Nasıl Oluşturulur?

Detaylı bilgi için Demo Talep Et butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.

Demo Talep Et

İlginizi Çekebilecek Bloglar

BAŞLAMAYA HAZIR MISINIZ?

Performans değerlendirme süreçlerinizi 3 adımda kolayca oluşturun ve yönetin

HEMEN DEMO TALEP ET