İşyerinde Güven Oluşturmanın Uygulanabilir 6 Yolu

İşyerinde Güven Oluşturmanın Uygulanabilir 6 Yolu

Güven, arkadaşlarımızla aile üyelerimiz arasında ve aynı zamanda profesyonel ortamlarda ilişkilerimizi bir arada tutan yapıştırıcıdır.

İşyerinde işleri halletmek için işbirliği yapmamız gerekiyor. İnsanlar birbirine bağımlı olmadığı sürece bu mümkün değildir. Meslektaşlarımızın nasıl davranacağını ve etik biçimde davranacaklarını tahmin edebilmeliyiz.

İşyerinde güven liderlerle başlar. Tepedekilerin güvene ve psikolojik güvenliğe dayalı bir kültür modeli oluşturması gerekiyor.

Bu makalede, bunu yapmanın altı uygulanabilir yolunu paylaşacağız.

İşyerinde Neden Güvene İhtiyacımız Var?

Harika işyerlerinde insanlar birbirlerine güvenirler. İşi en iyi şekilde yapabilmek için kendimizi güvende hissetmemiz gerekiyor. Yeni şeyler deneyebilmeli ve ihtiyacımız olduğunda yardım isteyebilmeliyiz.

Ekip arkadaşınızın raporu Pazartesi gününe kadar size ulaştıracağını söylediğinde ona inanıyor musunuz, yoksa başarılı olamama ihtimaline karşı bir acil durum planı yapma ihtiyacını mı hissediyorsunuz? Yöneticiyseniz, raporlarınız her bire bir görüşmelerden önce endişeli mi geliyor, yoksa onların çıkarlarını en iyi şekilde düşündüğünüzü biliyorlar mı?

Güven olmadan yenilik olmaz çünkü yenilik risk alır. İnsanlar aptal görünmekten, terfiyi kaçırmaktan veya başkalarından misillemeyle karşı karşıya kalmaktan endişe duyduklarında cesur, yıkıcı fikirler ortaya çıkarmazlar. Bunun yerine zamanlarını ve enerjilerini kontrol edemeyecekleri potansiyel olumsuz sonuçlar konusunda endişelenerek harcıyorlar.

Bu ifadeler son derece sezgisel olmakla kalmıyor, verilerle de destekleniyor. Güven veren işyerleri daha iyi finansal sonuçlar üretir ve bunlar daha az stres, daha düşük personel değişimi, daha hızlı karar alma ve genel olarak daha iyi bir çalışan deneyimi ile ilişkilidir.

İşyerinde Güven Oluşturmanın 6 Yolu

Güven, iş arkadaşlarının geriye düşüp birbirlerini yakaladığı aptalca egzersizlerle ilgili değildir. İnsanların önemsendiğini, duyulduğunu ve saygı duyulduğunu hissetmesini sağlayan temel, yapısal değişimle ilgilidir.

Bahsettiğimiz gibi güven en üstte başlar. Bu fikirlerin her biri liderlere ve onların bireyler arasında doğal olarak güvene yol açacak bir güven kültürünü nasıl inşa edebileceklerine yöneliktir.

1. Eylemleri Kelimelerle Eşleştirin

Güvenin özü, sözünüze sadık olmaktır. Bu bireysel düzeyde önemlidir; örneğin son teslim tarihlerine uymak ve zamanında varmak. Ancak makro düzeyde, liderlik düzeyinde bu daha da önemlidir.

Şirketinizdeki herkes liderlerin kendi değerlerine göre yaşadığını mı düşünüyor? Yöneticiler, liderler ve idareciler yapacaklarını söyledikleri şeyleri gerçekten yapıyorlar mı? Boş vaatler kırgınlığın reçetesidir. Misyon beyanları, çeşitlilik hedefleri ve adil işyeri politikaları, insanlar bunların somut eyleme dönüştürüldüğünü görmediği sürece aktif olarak zararlıdır.

Güven liderlerle başlar. Tepedekiler bu güçlü temeli kurmadıkça güven veren bir organizasyon kültürü oluşturmanın yolu yoktur.

2. Açık İletişim

Güvenilir bir işyerinde hiç kimse perde arkasında neler olup bittiğini tahmin etmemelidir.
Liderler açık bilgi akışını teşvik etmelidir. İdeal olarak bu, maaşlar, şirket finansalları ve geleceğe yönelik stratejik planlar konusunda şeffaflığı içerir.

Bireysel düzeyde bu aynı zamanda stajyerlerden yöneticilere kadar herkesin yardıma ihtiyaç duyduğunda bunu kabul etme, hata yaptığını kabul etme ve bilmediklerini itiraf etme özgürlüğüne sahip olduğu anlamına gelir. Çalışanlar, üstlerindekiler de dahil olmak üzere diğer kişilerin bu davranışı modellediğini ve cezalandırılmadığını görmedikçe, yardım istemek veya hatalarını kabul etmek konusunda kendilerini güvende hissetmeyeceklerdir.

Geribildirim açık iletişimin bir diğer önemli parçasıdır. Hiç kimsenin ne yaptığını ya da çalışmalarının nasıl karşılandığını merak etmesine gerek yok. Geri bildirim sağlamayı normal iş akışlarının ayrılmaz bir parçası haline getirin; böylece insanlar her zaman nerede başarılı olduklarını ve nasıl gelişebileceklerini bilirler.

3. Duyguları Kabul Edin

Başkalarıyla güven oluşturmanın en güçlü yollarından biri, doğrudan onlara nasıl hissettiklerini sorarak onların duygularına yer açmaktır.

İnsanlarla görüştüğünüzde, bu onlara ekstra çaba gösterecek kadar önemsediğinizi gösterir. Ve karşılıklı karşılıklı çaba, sosyal ilişkileri güçlendiren şeydir. 
Bu, işyerinin içinde veya dışında doğrudur. Ancak bu strateji, zor duyguların görmezden gelinmesinin veya küçümsenmesinin normal olduğu profesyonel ortamlarda özellikle güçlü olabilir.

Ekibinizden biri üzgün veya özellikle mutlu görünüyorsa, bunu ona sorun; sadece ortaya çıkan her şeyi konuşabilecek kapasiteye sahip olduğunuzdan emin olun! "Üzgün görünüyorsun, işe giderken bir şey mi oldu?" gibi bir şey söyleyebilirsin. veya "Bir dakikalığına kontrol edelim, biraz sarsıldığını görebiliyorum."
Ekibinizle duygular hakkında konuşmak korkutucu görünüyorsa, ifadenizi bir soru olarak ifade ederek yumuşatın. Basit bir "nasıl hissediyorsun?" uzun bir yol kat edebilir.

4. Kapsayıcı Ekip Oluşturma

Ekip arkadaşları birbirlerini insan olarak tanıdıklarında, herkes dahil olduğu sürece güven oluşturmak daha kolay olur.

İster bir haftalık bir dinlenme olsun, ister 20 dakikalık bir check-in olsun, ekip oluşturma faaliyetleri, insanlara tüm benliklerini işyerine getirebileceklerini (mantık dahilinde) ve kabul edilebileceklerini gösterir. Bu, herkesin rahatlamasına, kendini güvende hissetmesine ve profesyonel bir imaj yansıtmak yerine harika işler yapmaya odaklanmasına yardımcı olur.
Ancak liderlerin herkesin eşit şekilde dahil edildiğinden emin olmaları gerekir. Bazı insanların diğerlerinden daha yakın olması doğaldır ve gerçek arkadaşlıkların işyeri dışında gelişmesinde yanlış bir şey yoktur.

Ancak klikler oluştuğunda güveni aşındırır. İnsanlar kendilerini dışlanmış hissedebilir, meslektaşlarının motivasyonlarını sorgulayabilir veya fırsatların kaçırılacağından endişe duyabilir.

5. Saygılı Kurallar ve Politikalar

Sana saygı duymayan birine nasıl güvenebilirsin? Kulağa çok açık geliyor ancak makul ve saygılı politikalar, güvenilir bir işyerinin temelidir. Saygılı bir iş yeri yaratmak şu anlama gelir:

• Tatil zamanı, iş-yaşam dengesi ve mesai sonrası iletişimle ilgili politikalarla insanların zamanına ve sınırlarına saygı duymak

• İş yerinizin her ırktan, milliyetten, cinsiyetten insanlar için güvenli ve rahat olmasını sağlayan politikalarla insanların kimliğine saygı duymak

• İnsanları (mali ve diğer) sıkı çalışmaları için takdir eden ve ödüllendiren politikalarla, insanların katkılarına saygı duymak

Liderler, iş gücüne saygı duyulduğunu hissettirmek için zaman ve enerji harcadıklarında, insanlar işlerine, şirketlerine ve birbirlerine daha fazla bağlı kalarak bunun karşılığını alacaktır.

6. Adalet ve Fırsat Eşitliği

Kuruluşunuzda herkesin başarılı olma şansı aynı mı?
İnsanlar, ilerlemelerine yardımcı olacağına güvenmedikleri sürece, ellerinden gelenin en iyisini yapmak için motive olmayacaklardır.

Çalışanlar benzer iş için meslektaşlarından daha az ücret aldıklarını öğrenirlerse veya yöneticilerinin yakın arkadaşlarının terfi ettiğini görürlerse bu durum kuruluşunuza olan güveni zedeleyecektir.

Ücret şeffaflığına ve eşitliğine öncelik verin ve işe alım, terfiler ve ikramiyelerle ilgili standartların net olduğundan ve tutarlı bir şekilde takip edildiğinden emin olun.
Üst düzey liderlik düzeyinde çeşitliliğin ve katılımın geliştirilmesi, çalışanlara önemli olanın kim oldukları veya nereden geldikleri değil, performansları olduğunu gösterebilir.

Pusula360 ile kolayca çalışanlarınızın 90,180,270 ve 360 derece Yetkinlik Değerlendirme ve Hedef Değerlendirme süreçlerini planlayabilir ve değerlendirme sonunda otomatik oluşan ayrıntılı raporlara sahip olabilirsiniz.

Ayrıca Pusula360 ile çalışan memnuniyeti anketi ve yöneticilerinizin yönetsel becelerini ölçtüğünüz liderlik anketi gibi birçok anket yapabilirsiniz. Şirketinizin ihtiyaç duyduğu değerlendirmelerde yetkinlik kütüphanemizi ve hazır formlarımızı kullanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Çalışan Bağlılığı Anketinde Sormanız Gereken 30 Soru

Detaylı bilgi için Demo Talep Et butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.

Demo Talep Et

İlginizi Çekebilecek Bloglar

BAŞLAMAYA HAZIR MISINIZ?

Performans değerlendirme süreçlerinizi 3 adımda kolayca oluşturun ve yönetin

HEMEN DEMO TALEP ET