İK'da Yeni Bir İşe Mi Başlıyorsunuz? Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
İster İK'da yeni olun, ister yeni bir organizasyona başlayan deneyimli bir lider olun, yeni ekibinizde iyi bir ilk izlenim bırakmak uzun bir yol kat eder.
İlk 90 gününüzde yaptıklarınız neler yapabileceğinizi gösterir ve gelecek aylarda ve yıllarda başaracaklarınızın temelini oluşturur. Kimse sizden gelip İK organizasyonunu birkaç hafta içinde dönüştürmenizi beklemiyor; ancak dinleyerek, öğrenerek ve ekibinize değer katarak uzun vadeli başarıya giden yolda ilerleyebilirsiniz.
Hazırlanmanıza yardımcı olmak amacıyla, yeni rolünüze güçlü bir başlangıç yapmanızı sağlayacak "yapılacak" ve "yapılmayacak" şeyleri bir araya getirdik.
Ödevinizi İlk Günden Önce Yapın
Şirketle yapacağınız mülakata hazırlanırken biraz araştırma yaptınız ve görüşmecileriniz için düşünceli sorular hazırladınız mı? Tabii ki sen yaptın! Eğer bunu yapmasaydınız işi alamazdınız. Aynı düzeyde hazırlık yapmak, ilk gününüzde harika bir izlenim bırakmanın mükemmel bir yoludur.
Mülakat süreci aracılığıyla organizasyon ve rol hakkında öğrendiklerinizi alın ve araştırmanızı genişletin. Sektör hakkında daha fazla bilgi edinin (özellikle sizin için yeniyse) ve şirketin son zamanlarda neler yaptığını öğrenin.
Uygun olduğunu düşünüyorsanız işe alım yöneticinize, işe başlamadan önce size gönderebilecekleri, şirketin stratejik vizyonu, mesajları, değerleri, hedefleri ve stratejileri gibi dahili belgelerin olup olmadığını sorun. Bu bilgileri incelemek size bir fikir verebilir. Girdiğiniz çalışma ortamını hissedin ve başladığınızda kendinizi daha güvende hissetmenize yardımcı olun.
Kendinizi Strese Sokmayın
Yeni bir işe başlamak yeterince streslidir, ancak günümüzde İK profesyonellerine yönelik giderek artan talepler nedeniyle, işyerinde tükenmişlik riskiyle karşı karşıya kalıyorsunuz. Kuşkusuz yeni görevinize doğru adımlarla başlamak istiyorsunuz ve ilk birkaç haftada gerçekten "çalışmaya" devam etmek için ekstra baskı hissedebilirsiniz. Oyunun zirvesinde olmayı istemekte yanlış bir şey yok, ancak bunu yapmak için kişisel bakımınıza da öncelik vermelisiniz.
İşyerinde kendinizin en iyi hali olmak ve olumlu bir tutum sergilemek için, iyi dinlenmeniz ve kişisel veya profesyonel olarak tabağınızda çok fazla şey olmaması gerekir. Egzersiz veya meditasyon gibi sakinleştirici aktivitelere bolca zaman ayırın ve iş ile ev hayatınız arasında hemen sınırlar oluşturun.
Kendinizi bunalmış hissediyorsanız veya zihinsel sağlığınızın bozulduğunu düşünüyorsanız, bir uzmanla görüşebilirsiniz. Yardım istemek utanılacak bir şey değildir ve onlar, başa çıkma stratejileri geliştirmenize ve gerekirse potansiyel tedavi seçeneklerini önermenize yardımcı olmak için eğitilmişlerdir.
Akranlardan oluşan bir topluluğa katılmak, zorlukların üstesinden gelmenin ve yeni bağlantılar kurmanın da harika bir yolu olabilir.
Kendinizin Önüne Geçmeyin
Yeni işinize başlamak için çok heyecanlı mısınız ve dalıp bir etki yaratmak için sabırsızlanıyor musunuz? Bu harika! Ancak yeni bir roldeki ilk 30 günün tamamen dinlemek ve öğrenmekle ilgili olduğunu unutmamak önemlidir. Hemen işe girişmeden ve değişiklik yapmadan önce yeni organizasyonunuzu daha kapsamlı bir şekilde anlamanız gerekir.
Yeni bir şirkete veya pozisyona girerseniz ve tüm yanıtlara zaten sahipmişsiniz gibi davranırsanız, kibirli görünme veya yeni ekip üyelerinizi gücendirme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bazı fikirlerinizle aynı fikirde olsalar bile; kuruluşta daha uzun süredir çalışıyorlar ve çözmeye çalıştıkları sorunlar, sizin düşündüğünüzden çok daha karmaşık olabilir.
Rolünüzdeki ilk birkaç ay; gelip günü kurtarmakla ilgili değil, Gözlemlemenin, soru sormanın ve iş arkadaşlarınızı dinlemenin zamanıdır. Karşılaştıkları zorluklar ve halihazırda denedikleri çözümler hakkında bilgi edinin. Hikayenin tamamına sahip olduğunuzda yardım etmek için daha iyi bir konumda olacaksınız.
Yeni Ekibinizi Tanıyın ve İşleri Nasıl Yaptıklarını Öğrenin
İlk üç ayda dinlemenin ve öğrenmenin önemi göz ardı edilemez. İster mevcut bir İK ekibine katılıyor olun (veya liderlik ediyor olun), ister fonksiyonu sıfırdan inşa ediyor olun, şirketin şu ana kadar insan operasyonlarını nasıl yönettiği hakkında öğrenilecek çok şey var.
Mevcut İK süreçlerine, araçlarına ve teknolojiye dalın. Mevcut yetenekler ve sınırlamalar hakkında bilgi edinerek strateji, süreçler, teknoloji veya personeldeki boşlukları tespit edebilirsiniz. Ekiple mevcut rolleri, beklentileri ve başarılı olmak için neye ihtiyaçları olduğu hakkında konuşun. Teknoloji veya işe alma gibi konularda karar verici olmasanız bile, mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlara ilgi göstermek size güvenilirlik kazandırır ve size ileride önemli kararları etkileme şansı kazandırabilir.
Stratejik İK liderleri, insanlar ve şirket kültürü hakkında bilinmesi gereken her şeyi öğrenmenin yanı sıra, olayların iş yönünü de anlıyor. Yeni rolünüzdeki ilk 90 gün içinde yanıtlamanız gereken birkaç temel soru:
• Firmanız hangi sektörde faaliyet gösteriyor?
• İdeal müşteri kimdir?
• İşletme nasıl para kazanıyor?
• Şirket zaman içinde nasıl gelişti?
• En önemli iş hedefleri nelerdir? (Örneğin; KPI’lar)
• Şirket önümüzdeki çeyrekte/yılda neyi başarmayı umuyor?
Şirketinizin iç yapılarını ve her fonksiyonun ve ekibin birlikte nasıl çalıştığını öğrendikçe hem İK içindeki hem de dışındaki kişilerle kişisel olarak etkileşime geçmek için zaman ayırın. Şimdi ilişkiler kurmak için çaba harcamak, kuruluşta yer edinmenize yardımcı olacak ve daha sonra yeni girişimler için işlevler arası desteğe ihtiyaç duyduğunuzda karşılığını almanıza yardımcı olacaktır.
Hedefleri Belirleyin ve Erken Galibiyetler Alın
Şirketiniz ve ekibinizin uzun vadeli ve kısa vadeli hedefleri hakkında daha fazla bilgi edindikçe, kişisel olarak katkıda bulunmanın yollarını formüle etmeye başlayabilirsiniz. Bazı gerçekçi (ama yine de iddialı) hedefler belirlemek size yüksek performans gösteren bir yol haritası sunar.
Erken galibiyetlerle (hiçbir adım atmadan) anında etki yaratma veya takımın ortak bir hedefe ulaşmasına yardımcı olma fırsatları varsa, bu şansları kendinizi kanıtlamak ve değerinizi göstermek için değerlendirin.
Role özgü mesleki gelişim hedeflerine ek olarak, kişisel gelişim için kişisel gelişim hedefleri belirlemekten de yararlanabilirsiniz . Kişisel gelişim hedefi kişisel gelişiminize odaklanır ve ikinci bir dil öğrenmekten topluluk önünde daha iyi bir konuşmacı olmaya kadar her şey olabilir. Kişisel ve profesyonel olarak ne kadar gelişirseniz, rolünüzde o kadar başarılı olursunuz.
Pusula360 ile kolayca çalışanlarınızın 90,180,270 ve 360 derece Yetkinlik Değerlendirme ve Hedef Değerlendirme süreçlerini planlayabilir ve değerlendirme sonunda otomatik oluşan ayrıntılı raporlara sahip olabilirsiniz.
Ayrıca Pusula360 ile çalışan memnuniyeti anketi ve yöneticilerinizin yönetsel becelerini ölçtüğünüz liderlik anketi gibi birçok anket yapabilirsiniz. Şirketinizin ihtiyaç duyduğu değerlendirmelerde yetkinlik kütüphanemizi ve hazır formlarımızı kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Sunum Nasıl Yapılır? Etkili Sunum için İpuçları
Detaylı bilgi için Demo Talep Et butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.