Çalışan Ebeveynler İçin İş-Yaşam Dengesi Nasıl Desteklenebilir?

Çalışan Ebeveynler İçin İş-Yaşam Dengesi Nasıl Desteklenebilir?

İşverenler çalışan ebeveynleri işleri ile çocuklarına bakmak arasında seçim yapmaya zorladığında, işveren her zaman kaybeder. İş-yaşam dengesinin zayıf olması nedeniyle iyi çalışanlarınızı kaybetmenin eşiğindeyseniz varlıklarınıza daha iyi destek sunmayı düşünmelisiniz. Bu makalede, iş yerinizde yetenekleri çekebilmeniz ve elinizde tutabilmeniz için ebeveynlere nasıl daha iyi bir iş-yaşam dengesi sunabileceğinizi anlatıyoruz.

Ebeveynler Neden Şirketiniz İçin Değerlidir?

Çalışan ebeveynler işinize çoklu görev, zaman yönetimi, önceliklendirme, iletişim, organizasyon, empati, baskı altında sakin kalma, müzakere, esneklik ve anlayış gibi temel becerileri kazandırır. Buna ek olarak, ebeveynler son derece kolay uyum sağlar, dayanıklıdır ve dikkat dağıtıcı şeylerle ve uyku eksikliğiyle baş etmede ustadırlar. Çalışan ebeveynler, doğal yeteneklerinin yanı sıra yeni bakış açıları sunabilir, ekibinizi çeşitlendirebilir, yeniliğe ilham verebilir ve esnek bir işyerinin desteklenmesine yardımcı olabilir.

Ebeveynler İçin İş Hayatındaki Zorluklar

Ebeveynler için günün hiçbir zaman yeterli saati yoktur. Bu, çocuklara bakmak ve sonsuz ev sorumluluklarına ayak uydurmak tam zamanlı bir iştir; liste uzayıp gidebilir. Haftada 40 saatlik bir çalışma sonrasında ebeveynler Cuma günü bitkin düşerler. Çalışan ebeveynlerin tüm sorumluluklarını yerine getirdikten sonra kendi sağlık ve refahlarıyla ilgilenecek zamanları veya enerjileri yoktur. Şirketinizdeki çalışan ebeveynlerin üzerindeki yükün bir kısmını hafifletmeye yardımcı olarak iş yerinizde sağlıklı bir iş-yaşam dengesi kurabilirsiniz.

Ebeveynler İçin Daha İyi Bir İş-Yaşam Dengesi Sağlamanın 12 Yolu

Şirketinizde daha iyi bir iş-yaşam dengesi oluşturmak, en iyi yetenekleri işyerinizde tutmanıza ve yeni yetenekleri çeken bir şirket kültürü oluşturmanıza yardımcı olabilir. Çalışan ebeveynleri desteklemenin 12 yolu:

1. Hibrit bir şirket kültürü oluşturun

Pandemi ilk ortaya çıktığında çoğu ebeveyn kreşten mahrum kaldı ve okullar kapalıydı; evden çalışmaktan başka çareleri yoktu. Böylece esnek çalışma takvimi başladı. Ebeveynler evden çalışmanın esnekliğini seviyor ve birçoğu işyerine dönmekten korkuyor. Hibrit bir şirket kültürü oluşturarak bu esnekliği koruyabilir ve çalışanlarınızın mutlu, bağlı ve bağlı kalmasını sağlayabilirsiniz.

Ancak uzaktaki çalışanlarınızı tüm iletişimlere dahil ederek kendilerini yalnız hissetmemelerini sağlayın. Örneğin, toplantı düzenlerken uzaktaki çalışanlarınızı da dahil ettiğinizden emin olun, böylece kimse kendini dışlanmış hissetmez. Onları evde başarılı olmaları için ihtiyaç duydukları tüm araç ve ekipmanlarla donatın; kısa sürede daha mutlu çalışan ebeveynlere sahip olacaksınız. Bonus: Esnek programlar iş arayanlar için caziptir.

2. Asenkron çalışmayı teşvik edin

Ayrıca tüm ekip üyelerinizin aynı anda çevrimiçi olmasını gerektirmeyen eşzamansız çalışmayla esneklik de sunabilirsiniz. Bu tür çalışma, çalışanların meslektaşlarının görevleri tamamlamasını beklemeden verimliliği en üst düzeye çıkarmalarına olanak tanır. Ekip toplantıları önemli olsa da çalışanların dikkatini sürekli olarak dağıtacak veya programlarını dolduracak kadar çok toplantı olmamalıdır. Dünyanın farklı yerlerinde uzaktaki çalışanlarınız varsa saat dilimlerindeki farkı da göz önünde bulundurmanız gerekir; sizin için kahvaltı vakti gelmişken, dünyanın her yerindeki çalışanlarınız yatmaya hazırlanıyor olabilir.

3. Aile yardımları

Çalışan ebeveynler için sosyal yardım paketleri de ücretler kadar önemlidir. Sağlık, dişçilik, aile izni ve bağımlı bakımı sunan aile dostu paketleri seçin. Ücretli izin politikası sunmak, hasta bir çocuğa bakmak veya çok ihtiyaç duyulan dinlenme için çalışmayı kaçırmak zorunda kaldıklarında ebeveynlere gönül rahatlığı sağlar.

4. Profesyonel destek sunun

Çalışmak, aile yetiştirmek ve ev işlerine bakmak çalışanlarınızı bunaltabilir. İşyerinizde çalışanların tükenmişlik belirtilerini görüyorsanız, iş-yaşam dengesi konusunda bir uzman tutmayı düşünün. Bazı uzmanlar, çalışan ebeveynlere günlük rutinlerini nasıl yönetecekleri konusunda ipuçları ve püf noktaları öğreterek koçluk yapıyor, böylece hem ailelerine hem de kendilerine bakarken iş taleplerine daha kolay ayak uydurabiliyorlar.

5. Çalışanlarınıza öncelik verin

Çalışanlarınıza öncelik vererek sağlıklı bir kültüre sahip güçlü bir şirket kurun. Esnek çalışma saatleri, zaman yerine üretkenliğe odaklanma, hibrit çalışma, ücretli izin politikaları, uygun aile merkezli sosyal haklar ve çalışanları mola vermeye teşvik etme gibi girişimler, çalışanlarını destekleyen ve onlara önem veren güçlü bir şirketin temelini oluşturur.

6. Özelleştirilmiş programlara izin verin

Özelleştirilmiş programlara izin vererek çalışanlarınızı güçlendirin. Geleneksel Pazartesi-Cuma 9-5 saatleri artık pek çok insan için, özellikle de çalışan ebeveynler için işe yaramıyor. Programları değiştirmenin bazı yolları şunlardır:

•  Zihinsel sağlık molası vermek için periyodik olarak uzatılmış öğle yemeği molaları verin
•  Günde on saat çalışılan dört günlük bir çalışma haftası, üç günlük bir hafta sonuna izin verir
•  Üç gün uzaktan çalışma ve iki gün ofiste

Çalışanlarınız üretken kaldığı ve hedeflerine ulaştığı sürece herkes kazanır.

7. İletişimleri açıkça etiketleyin

Özellikle mesai saatleri dışında iletişimlerinizi kategorilere ayırmak nezaket ve saygı göstergesidir. Çalışanların mesai saatleri dışında, herhangi bir acil müdahale gerekip gerekmediğine dair herhangi bir belirti olmaksızın kısa mesaj veya e-posta alması, onlarda gereksiz strese neden olur ve bu durum sadece çalışan ebeveynler için geçerli değil. Şuna benzer bir şey söyleyen basit bir başlık ekleyerek sağlıklı bir iş-yaşam dengesini koruyun:

•  Acil değil
•  Gelecek hafta için
•  En kısa sürede lazım

Bu küçük ama nazik adım, çalışan memnuniyetine doğru uzun bir yol kat ediyor .

8. Şeffaflığı ve iletişimi teşvik edin

İşyerinde açık iletişimi, dürüstlüğü ve şeffaflığı uygulamak ve teşvik etmek, daha yüksek bağlılığa sahip, sadık çalışanlara yol açar. Liderlerinizin, öncelik yönetimi ve planlama konusunda çalışanlarıyla düzenli olarak görüşme yapmasını sağlayın; Bu, dürüst, yapıcı geri bildirim almanın harika bir yoludur ve sorunları kontrolden çıkmadan çözmek için iletişim hatlarını açar. Çalışanların dürüstlük ve tam şeffaflık ile sağlıklı bir iş-yaşam dengesine sahip olmaları daha kolaydır çünkü "perde arkasında" olup bitenler hakkında asla endişelenmelerine gerek kalmaz.

9. Empatiyle başlayın

Çalışan ebeveynlerin ofise dönmesi, başarılı olmak için anlayış ve empati gerektirir. Ters giden programlarla ve iş ile kişisel yaşam arasında denge kurma zorluğunun üstesinden gelmeyi yeniden öğrenmeyle çalışan ebeveynlerin desteğinize her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Uyum sağlamaları için onlara zaman tanıyın, mümkün olan her yerde destekleyici olun ve ihtiyaç duymaları halinde alternatifler sunun; bu onların katılımlarını ve refahlarını artırmaya yardımcı olacaktır.

10. Nicelikten ziyade kaliteye önem verin

Şirket kültürünüz, çalışılan saat miktarından ziyade işin kalitesine odaklanmalıdır. Esnek bir çalışma programını benimsemeyen işletmeler, çalışanlarını işte tutmakta zorluk çekiyor. Neden çalışanlarınızın en iyi çalıştıkları zamanda çalışmasına izin vermiyorsunuz? Liderlerinizi kapsayıcı çalışma tarzlarını teşvik etmeye ve organizasyonunuzda artık işe yaramıyorsa tipik 9-5 programından kaçınmaya teşvik edin.

11. “Çalışan ebeveynler” terimini yeniden adlandırın

Çalışan ebeveyn kavramı tüm bakıcıları kapsamamaktadır. Bunun yerine, bunu çalışan bakıcılara yeniden ifade etmeyi düşünün. Çalışan kişilerin çoğu, yaşlanan ebeveynlere, geniş aile üyelerine veya koruyucu çocuklara bakmaktan sorumludur. Kapsamın yalnızca çalışanların çocuklarının ötesine genişletilmesi, çalışan tüm bakıcılar için harika bir destek sistemidir.

12. “Normale dönmek” için acele etmeyin

Bazıları için normale dönüş olarak kabul edilen durum, bazıları için aynı görünmeyebilir. İnsanların küçük bir yüzdesi tam olarak eskiden yaptıklarına geri döndü, ancak çoğu insan hala yeni normallerinin ne olduğunu bilmiyor. Bir işveren olarak işlerin istikrarlı, işlerin iyi olduğu ve çalışanlarınızın mutlu ve sağlıklı bir iş-yaşam dengesine sahip olduğu bir noktaya ulaşmak istiyorsunuz. Geleceğe dair planlar yaparken kesinleşene kadar bunları kendinize saklayın. Onaylanmamış planları paylaşmak çalışanlarınızı gereksiz yere strese sokar.

Yeni normalin gelişmesine izin vermek sorun değil, ancak bu arada çalışan bakıcıları mümkün olan en iyi iş-yaşam dengesine sahip olabilmeleri için desteklemeye devam edin.

Pusula360 ile 90,180,270 ve 360 derece Yetkinlik Değerlendirme ve Hedef Değerlendirme süreçlerini planlayabilir ve anında oluşan ayrıntılı raporlara sahip olabilirsiniz. Ayrıca kolayca Çalışan Memnuniyet veya Çalışan Bağlılığı Anketleri oluşturabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Uzaktan Çalışan Katılımı Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

Detaylı bilgi için Demo Talep Et butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.

Demo Talep Et

İlginizi Çekebilecek Bloglar

BAŞLAMAYA HAZIR MISINIZ?

Performans değerlendirme süreçlerinizi 3 adımda kolayca oluşturun ve yönetin

HEMEN DEMO TALEP ET