Öz Yönetim Nedir? Geliştirmek için 7 Beceri
Öz-yönetim, davranışları, düşünceleri ve duyguları size ve işinize daha iyi hizmet edecek şekilde düzenleme yeteneğinizdir. Daha iyi bir lider olmak için en önemli 7 öz yönetim becerisini öğrenin.
Öz yönetimi geliştirmek içe dönük bir süreçtir. Kendinizi gerçekte ne kadar düzenlediğinizi keşfedeceğiniz, kendi duygusal zekanıza, öz kontrolünüze ve liderlik tarzınıza dürüst ve derin bir dalış gerektirir.
Kesinlikle kolay değil ama özyönetim öğrenilebilir. Ve bunu yapmaya değer; öz yönetim becerilerinizi geliştirdikçe doğal olarak bir lider olarak gelişeceksiniz. En iyi proje yönetimi becerilerinden kendi kişisel gelişiminize kadar, öz yönetimin ne olduğunu ve onu geliştirmek için gereken yedi beceriyi gözden geçireceğiz.
Öz Yönetim Nedir?
Öz yönetim, davranışlarınızı, düşüncelerinizi ve duygularınızı verimli bir şekilde düzenleme yeteneğinizdir. Bu, kendinizin ve ekibinizin yararına hem kişisel hem de profesyonel sorumluluklarda mükemmelleşmek anlamına gelir.
Etkili öz yönetim, öz farkındalığınızı ve refahınızı destekleyerek daha iyi duygusal zekaya yol açar. Bu, sosyal ipuçlarını takip etmek ve kendi kişisel ihtiyaçlarınıza saygı duymak anlamına gelir.
Öz-yönetim her zaman doğal olarak gelmeyen önemli bir liderlik niteliğidir ancak doğru araçlar ve uygulamalarla geliştirebilirsiniz. Geliştirilmesi gereken en önemli yedi öz yönetim becerisine bakalım.
7 Öz Yönetim Becerisi Nedir?
Öz-yönetim becerilerini geliştirmek, belirli bir düzeyde öz farkındalık gerektirir; kendinizi düzenleyebilmeniz için önce kendinizi tanımanız gerekir.
1. Zaman Yönetimi
Zaman yönetimi, zamanınızı nasıl kullandığınızı kontrol ettiğiniz zamandır. Bu, en önemli görevlerinize öncelik vermeniz ve günlük yapılacaklar listenizi yönetmeniz anlamına gelir. Zamanı iyi yönetme becerisine sahip bir lider, dışarıdan yardıma ihtiyaç duymadan zamanını etkili bir şekilde yönetebilir.
İyi zaman yönetimi becerilerine sahip olmak, meşgul kalmanıza ve ertelemekten kaçınmanıza yardımcı olabilir. Bir lider olarak zaman yönetimi hem kendi işinizin üstesinden gelmeniz hem de başkalarının da aynı şeyi yapmalarını sağlamanız için yeterli zamanı sağlar.
2. Kişisel Motivasyon
Kişisel motivasyon, motive olma ve günlük görevleri proaktif olarak yerine getirme yeteneğinizdir. Belirli bir düzeyde kişisel sorumluluk gerektirir, ancak kişisel motivasyonu uygulamak, kendinizin daha fazla farkına varmanıza ve sizin için önemli olan şeylere öncelik vermenize yardımcı olabilir.
Bu, içten gelen motivasyon olan içsel motivasyona benzer . Kişisel motivasyon gibi, içsel motivasyon da çeşitli kişisel faktörlerden kaynaklanır. Örneğin, gönüllülük için iç motivasyon kaynağınız, kendinizi tatmin olmuş hissetmeniz olabilir. Dış motivasyonlar ise sizin dışınızdaki faktörlerden etkilenir. Örneğin, daha yavaş çalışmanın sonuçlarından korktuğunuz için daha hızlı çalışmak.
Yaptığınız işten keyif almak, iş gününüz boyunca motivasyonunuzu ve bağlılığınızı korumanın önemli bir parçasıdır. Ayrıca yaptığınız işi sevmek, ekibinize ellerinden gelenin en iyisini yapma konusunda ilham vermenize yardımcı olabilir. İç motivasyonu uygulamak için sizi heyecanlandıran ve amaç duygunuzu besleyen hedeflere doğru çalışın.
3. Stres Yönetimi
Liderler genellikle stresle uğraşırlar, ancak öz-yönetimde iyi olmak için sağlıklı stres yönetimini somutlaştırmanız gerekir. Stres yönetimi olmadan aşırı çalışma ve sonunda tükenmişlik yaşayabilirsiniz.
İyi stres yönetimi becerisine sahip liderler, girişimlerini daha büyük hedeflere bağlayarak odaklanmış bir şekilde çalışırlar. Hangi görevin en önemli olduğunu ve proje çıktılarının ekip hedefleriyle nasıl bağlantılı olduğunu bildiğinizde , işe daha iyi öncelik verebilirsiniz ve muhtemelen bunu yaparken daha fazla tatmin olmuş hissedeceksiniz. İşinize bu şekilde katılmak bir tür kişisel bakımdır ve stres seviyenizi azaltmanıza ve dengenizi korumanıza yardımcı olabilir.
4. Uyarlanabilirlik
Uyarlanabilir olmak, değişiklikler ortaya çıktığında güvene ve dönüş yeteneğine sahip olduğunuz anlamına gelir. Bu, özellikle proje değişikliklerinin sıklıkla meydana geldiği hızlı tempolu bir ortamda çalışan liderler için önemlidir.
Örneğin, son birkaç haftadır üzerinde çalıştığınız projeden daha yüksek önceliğe sahip yeni bir projenin ortaya çıktığını hayal edin. Strese girmek veya hayal kırıklığına uğramak yerine bu değişime uyum sağlayabilir, açıklık ve merakla ilerleyebilirsiniz. Bu, esnekliği korumak için önemli bir beceridir.
Uyum sağlamak bazen rahatsız edici olsa da , yolunuza çıkan her şeyin üstesinden gelme yeteneğine sahip olduğunuz için bu sizi harika bir lider yapabilir. Aynı zamanda ekibinizin de aynısını yapmasına olanak sağlar.
5. Karar Verme
Etkili olabilmek için liderlerin kafa karışıklığını azaltan ve ekibin yetkilendirilmesini artıran karar verme becerilerini geliştirmeleri önemlidir. Sorun çözme ve sorunları ele alma, karar verme becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.
Şu ana kadar incelediğimiz tüm beceriler gibi karar verme de öğrenebileceğiniz bir şeydir. Eleştirel düşünme becerilerinizi geliştirerek ve sorunlar ortaya çıktığında önemli bilgileri nasıl analiz edeceğinizi öğrenerek başlayın. Eylemlerinizin tahmin yerine verilerden gelmesini sağlamak için veriye dayalı karar almayı kullanın, böylece ilerleyen süreçte daha az sorun ortaya çıkacaktır.
6. Hedef Hizalama
Hedef belirlemek, işiniz üzerinde en büyük etkiye sahip olan en önemli projelere öncelik vermeniz anlamına gelir.
Bu, büyük resmi görebilmek ve ekip üyeleriniz ve organizasyonunuz için en iyinin ne olduğunu bilmek anlamına gelir. Uzun vadede bu daha iyi sonuçlar doğuracak ve takımın moralini artıracaktır.
Hedef hizalama üç ana beceriden oluşur:
• Hedef belirleme: Hedef belirlerken mevcut sıkıntı noktalarını belirlediğinizden, büyüme hedeflerini tahmin ettiğinizden ve mevcut kaynak tahsis planlarınızı analiz ettiğinizden emin olun; bunların tümü bilinçli hedefler belirlemenize yardımcı olabilir. Hedefinizin spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zamana bağlı olduğundan emin olmak için SMART hedefler çerçevesini kullanın.
• Hedef iletişimi: Bu sadece ekibinizin hedeflerini yönetmeyi değil, aynı zamanda onları her zaman kuruluşunuzun genel hedefleriyle uyumlu hale getirmeyi de içerir. Bu şekilde ekip üyeleriniz çalışma basamaklarının daha büyük hedeflere nasıl çıktığını anlarlar. Bu, şeffaf iletişim ve uyumlu ekip çalışması gerektirir.
• Hedef takibi: Sadece hedefleri belirlemek ve iletmek önemli değil, aynı zamanda onları takip etmek de önemlidir. Bu, günlük işleri daha büyük hedeflere bağlamak ve ekibinizin zaman içinde nasıl ilerlediğini görmek için kritik öneme sahiptir.
7. Kişisel Gelişim
Kişisel gelişim tüm ekip üyeleri için, özellikle de liderler için çok önemlidir. Ekibinizin bilgisini oluşturmak için önce kendinizinkini oluşturmanız gerekir. Bu, yönetim becerilerinizi geliştirmek için atölye çalışmalarına katılmak, kurslar almak ve sektör uzmanlarıyla bağlantı kurmak için zaman ayırmanız anlamına gelir.
Bu, atölye çalışmalarına katılmak, kurslara katılmak ve sektör uzmanlarıyla bağlantı kurmak için zaman ayırmanız anlamına gelir; bunların tümü yönetim becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.
Becerilerinizi geliştirmeye devam ederek ekibinizin de aynısını yapmasına olanak sağlayabilirsiniz. Bu sadece bireysel kariyer gelişimi anlamına gelmez, aynı zamanda şirketin iyiliği için büyüme anlamına da gelir.
Davranışlarınızı ve Duygularınızı Yönetmek
Düşüncelerinizi ve davranışlarınızı yönetmek, öz yönetim konusunda daha iyi olmanıza ve dolayısıyla bir lider olarak daha güçlü olmanıza yardımcı olabilir. Bireysel organizasyon sistemlerinizi düzene sokarak, olabileceğiniz en iyi lider olma yolunda proaktif olarak çalışıyorsunuz.
Ekibinizi iş yönetimi yazılımıyla desteklemenin ek yollarını öğrenin. Artan üretkenlikten ekip görünürlüğüne kadar işinizi etkili bir şekilde yönetmek zor olmak zorunda değil.
Pusula360 ile yöneticilerinizin yönetsel becelerini ölçtüğünüz liderlik anketi gibi birçok anket yapabilirsiniz. Çalışanlarınızın 90,180,270 ve 360 derece Yetkinlik Değerlendirme ve Hedef Değerlendirme süreçlerini planlayabilir ve değerlendirme sonunda otomatik oluşan ayrıntılı raporlara sahip olabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Yeni Yöneticilerin Yaptığı 12 Hata ve Çözümleri
Detaylı bilgi için Demo Talep Et butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.