Çalışan Verimliliği için Uygulanabilir 8 Adım
Organizasyonlar ofise dönüş talimatları, ekonomik istikrarsızlık ve enflasyonun etkisi ile uğraşırken, çalışan verimliliğinin nasıl artırılacağını bilmek her liderin aklındadır.
Çalışanlarınızdan en iyi şekilde yararlanmak ve iş verimliliğini desteklemek istiyorsanız işyerinde üretkenliği artırmak için sekiz adımı izleyin.
1. Çalışan Hedeflerini Stratejik Olarak Hizalayın
Doğrudan raporlarınızın, çalışmalarının daha kapsamlı bir çerçeveye nasıl uyduğunu ve sonuçlara nasıl katkıda bulunduğunu anlamalarına yardımcı olmak için çalışan hedeflerini iş hedefleriyle uyumlu hale getirin.
Bu, üretkenliği artırır çünkü çalışanlar, yaptıkları işin daha geniş bir hedefi ve katkıyı nasıl etkilediğini bilir, bu da onların bağlılıklarını ve motivasyonlarını korumalarına yardımcı olur.
Gelecek çeyreğe veya yıla ilişkin hedeflerini gözden geçirmek ve bunların genel hedeflerle koordineli olmasını sağlamak için doğrudan astlara zaman ayırın. Örneğin, bir iş hedefi yeni bir pazara girmekse çalışanların hedeflerini bu amaç ile uyumlu hale getirin.
Hedefleri izlemek ve ölçmek ve liderlik ile çalışanlar arasında tutarlı uyum sağlamak için bir performans yönetimi sistemi kullanın.
2. Temel Performans Göstergelerini Açık Bir Şekilde Tanımlayın
Çalışanların bireysel performansa ilişkin kendilerinden ne beklendiğini ve daha geniş şirket hedeflerine nasıl katkıda bulunacaklarını açıkça bilmelerine yardımcı olmak için temel performans göstergelerini (KPI'ler) belirleyin.
Açık beklentiler, çalışanların rollerini ve sorumluluklarını anlamaları anlamına gelir; bu da belirsizliği azaltır ve performansa ve işe odaklanmış bir yaklaşımın teşvik edilmesine yardımcı olur.
Örneğin, bir iş hedefi yeni bir pazara girmekse, çalışanın şirkete getirdiği potansiyel yeni ticari müşterilerin hacmini ölçen bir KPI potansiyel müşteri oluşturulabilir.
KPI'lar aynı zamanda bireysel performansı değerlendirmek için ölçülebilir kriterlerdir çünkü bir çalışanın belirli bir amaç veya hedefi ne kadar iyi karşıladığını değerlendiren niceliksel ve niteliksel bilgiler sağlarlar.
KPI'ları ölçün ve bu ölçümü performans sonuçlarını değerlendirmek, adil ve objektif değerlendirmeler oluşturmak ve performans değerlendirmelerinde, geri bildirim oturumlarında, bire bir ve kariyer gelişimi tartışmalarında değer sağlamak için kullanın.
3. Çalışan Geri Bildirim Mekanizmalarını Uygulayın
Düzenli geri bildirim, ekip üyelerine performansları hakkında fikir verir ve geliştirilmeleri gereken alanların yanı sıra başarılı oldukları alanları da vurgular. Bu, çalışanların beklentileri anlamalarına yardımcı olur ve hem teknik hem de teknik becerileri geliştirirken performanslarında ayarlamalar yapmalarına olanak tanır.
Geribildirim oturumları aynı zamanda çalışanlara profesyonel gelişim için bir yol sunduğundan öğrenme ve gelişime de katkıda bulunur.
Ek olarak, katkıların düzenli olarak kabul edilmesi, çalışanların kendilerini değerli hissetmeleri ve ellerinden gelenin en iyisini yapma konusunda motive olmaları anlamına gelir.
Hedef belirleme, kariyer planlama ve gelişim planlarını tartışmak için geri bildirim tartışmalarını kullanın.
Bir performans yönetimi aracı, çalışanlar ve yöneticiler arasında sürekli iletişimin kolaylaştırılmasına yardımcı olacak ve tüm tarafların kendilerini döngünün içinde hissedeceği açık iletişimin sağlanmasına yardımcı olacaktır.
4. Eğitim ve Gelişim Fırsatları Sağlayın
Çalışanlar yeni beceriler geliştirdiğinde veya mevcut becerileri iyileştirdiğinde, günlük rollerinde daha yetkin hale gelirler ve bu da üretkenliğin artmasına yardımcı olur.
Çalışanlara mesleki gelişimlerinde yardımcı olmak için eğitim ve gelişim fırsatları sağlayın. Örneğin, sürekli geri bildirim ve bire bir görüşmeler yoluyla beceri eksikliklerini belirleyin, ardından bu açığı kapatacak net bir öğrenme yolu oluşturun.
Kendinizi kendi mesleki gelişiminize yatırım yapmaya devam etmek ve liderlik rolünün taleplerini yerine getirebilmenizi sağlamak için liderlik becerilerini ve yönetici yetkilendirmesini geliştiren programlar yürütmeyi unutmayın.
5. Düzenli Performans Değerlendirmeleri Yapın
Performans incelemesi, çalışanların bir şirkete yönelik katkılarını değerlendirir ve onlara kariyer gelişim yollarını destekleyen adil ve eyleme dönüştürülebilir geri bildirim sağlar.
Performans incelemesindeki zamanı, çalışanların KPI'larını ne kadar iyi karşıladıklarını paylaşmak ve iş başarısına nasıl katkıda bulunduklarını açıklamak için kullanın. Bu, çalışanların şirketi nasıl etkilediklerini anlamalarına yardımcı olur ve bu da yüksek performans ve katılımın artırılmasına yardımcı olur.
Sık sık performans değerlendirmesi yapın. Aksi takdirde çalışana rehberlik, mentorluk ve öğrenme fırsatları sağlama fırsatını kaçırırsınız. Performans değerlendirmelerini en az altı ayda bir yapmanızı öneririz.
Performans incelemesine temel oluşturmak için KPI'ları ayarlarken, geri bildirim oturumları düzenlerken ve birebir görüşmelerde izlediğiniz bilgileri kullanın.
6. Sağlıklı Yaşam Programları Geliştirin
Sağlıklı yaşam programları, stresi azaltmayı ve devamsızlığı önlemeyi hedeflerken, çalışanlara işyerinde daha mutlu, daha sağlıklı ve daha üretken hissetmelerine yardımcı olmak için daha fazla sağlık hizmeti seçeneği sunar.
Stresin işletmeler üzerinde önemli bir etkisi vardır; Gallup, küresel iş gücünde rekor düzeyde yüksek düzeyde stres tespit ediyor ve Amerikan Stres Enstitüsü, çalışanların %40'ının işlerinin çok veya aşırı stresli olduğunu söylediğini belirtiyor.
Sağlıklı yaşam programları geliştirin (örneğin, destekli veya ücretsiz bir spor salonu üyeliği uygulamak veya bir meditasyon uygulamasına erişim hediye etmek) ve bunların etkinliği hakkında çalışanlardan geri bildirim toplamak için bir araç kullanın.
7. Çeşitliliğe Sahip Bir İş Gücünü İşe Alın
Çeşitlilik içeren ve kapsayıcı bir işletme oluşturmak, insanların kendilerini ait hissettikleri ve kendileri oldukları için takdir edildikleri bir iş yeri yaratır; bu da çalışanların mutluluğunu, katılımını ve güvenini artırmaya yardımcı olur.
Geniş bir deneyim yelpazesine sahip sağlıklı, çeşitliliğe sahip bir işyeri aynı zamanda yaratıcı, yenilikçi düşünceyi ve problem çözmeyi destekleyerek üretkenliğin artmasına yardımcı olur.
İşyerinde çeşitliliği artırmaya yardımcı olacak birkaç ipucu:
• Cinsiyete özgü dilden kaçınan kapsayıcı iş tanımları yazın
• Aramanızı çeşitli yetenek havuzlarını veya gruplarını içerecek şekilde genişletin
• Kolay erişilebilir ve kapsayıcı bir başvuru süreci tasarlayın
• Mülakatlarda ve işyerinde makul düzenleme ve düzenlemelere izin verin
• Liderler ve üst düzey yönetim için çeşitlilik farkındalığı çalıştayları veya eğitim oturumları düzenleyin
8. Veriye Dayalı Karar Almaya Odaklanın
Çalışan verimliliğini artırmanın en iyi yolu? İşletmenizin kararları duygularla değil verilerle verdiğinden emin olun.Duygulara dayalı kararlar verdiğinizde bu, işyerinde önyargılara yol açabilir ve işinizin başarısı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.
Hedef belirlemek için bir performans yönetimi aracı kullandığınızda, net KPI'lar tanımladığınızda, çalışan geri bildirim oturumlarına katıldığınızda ve eğitim fırsatları sağladığınızda, tahminlere ve içgüdülere güvenmek yerine kuruluşunuzun geleceği hakkında bilinçli kararlar vermek için değerli bilgiler ve veriler elde edersiniz.
Pusula360 ile Üretkenliği Artırın
Çalışan üretkenliğini optimize etmek, günümüzün zorluklarıyla mücadele eden işletmeler için çok önemlidir. Liderler, yukarıda özetlenen sekiz adımı uygulayarak kuruluşlarında verimlilik ve katılım kültürünü geliştirebilirler. Ancak bu süreçleri gerçekten kolaylaştırmak ve sonuçları en üst düzeye çıkarmak için Pusula360 gibi gelişmiş araçlardan yararlanmak büyük fark yaratabilir.
İlginizi çekebilir: Uzaktan Çalışmada Verimliliği Artırmanın 5 Yolu
Detaylı bilgi için Demo Talep Et butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.