Üretkenliği Artırmak için İşe Alım Zorluklarını Çözün
Veriler yalan söylemez; iyi bir işe alım süreci daha mutlu, daha üretken çalışanlara yol açar. Ancak işe alım, elde tutma oranlarını %82 oranında artırabilirken , çalışanların yalnızca %12'si kuruluşlarının yeni işe alımları işe alma konusunda harika bir iş çıkardığına kesinlikle katılıyor.
Sorunsuz bir işe alım süreci oluşturmak zordur, bu nedenle bazı kuruluşların yetersiz kalması şaşırtıcı değildir. Ama bu şekilde olmak zorunda değil. İşe alımda sık karşılaşılan tuzaklardan nasıl kaçınabileceğinizi ve her yeni işe alınan kişinin hızlı bir şekilde hız kazanmasına nasıl yardımcı olabileceğinizi burada bulabilirsiniz.
1. Standardizasyon Eksikliği
İşe alım, şirketinize, misyonunuza ve süreçlerinize yeni işe alınanları tanıtma fırsatınızdır. Bu önemli bir öğrenme dönemidir ve tüm çalışanların aynı harika deneyime sahip olmasını istersiniz. Ancak işe alıştırmanın önemine rağmen şirketlerin yalnızca %69'unun şirket genelinde resmi bir işe alıştırma programı var. Sağlam ve standartlaştırılmış bir süreç olmadığında, her yönetici işe alım sürecine farklı şekilde yaklaşır ve bu da ekipler ve departmanlar arasında farklılıklara yol açar.
Çözüm
- Şirket Çapında Tek Bir İşe Alım Süreci Oluşturun: Yeni işe alınanların şirket düzeyinde neleri bilmesi gerektiğini belirleyin ve onlara ilk haftalarında rehberlik edecek yapılandırılmış bir program oluşturun. Örneğin şirket kültürü ve değerleri, politikaları, süreçleri ve ekip yapısı gibi bilgileri dahil edebilirsiniz.
- Özelleştirilebilir Katılım Kontrol Listelerini Paylaşın: Her ekip farklı olsa da katılım sürecinin temel bileşenlerini standartlaştırabilirsiniz. Örneğin, her ekibin yeni işe alınan kişileri iş becerileri, araçlar, role özgü süreçler ve bireysel sorumluluklar ve beklentiler konusunda eğitmesini isteyebilirsiniz.
- Şablonları Kullanın: işe alım kontrol listeleri oluşturabilir, ardından bunları şablon haline getirerek herhangi bir yöneticinin şablonu hızlı bir şekilde kopyalayıp yeni bir kontrol listesi oluşturabilmesini sağlayabilirsiniz.
2. Aşırı Bilgi Yüklemesi
2.000'den fazla bilgi çalışanıyla yapılan bir ankete göre çalışanların %81'i işe alım sürecinde bunalmış hissetti. Şirketler aynı anda çok fazla bilgi paylaşıyor ve çalışanların hepsi farklı platformlara ve uygulamalara yayılmış sayısız belge, konuşma ve raporu incelemesine neden oluyor. Yönetilmesi gereken çok şey var, özellikle de şirketinize yeni katılan biri için. Bunaltıcı yeni işe alımların yanı sıra aşırı bilgi yüklemesi de zaman kaybıdır. Çalışanların ihtiyaç duydukları bağlamı araştırmaları gerekir, böylece işlerini gerçekten öğrenmek ve performans göstermek için daha az zaman kalır.
Çözüm
- Yapı Oluşturun: Yeni işe alınan kişilere öğrendiklerini özümsemeleri için zaman tanımak amacıyla eğitim oturumlarını ve bilgi paylaşımını sıralayın. Örneğin, işteki birinci, ikinci ve üçüncü haftalarında tamamlamaları gereken görevleri özetlemek için bir kontrol listesi oluşturun.
- Kesinti Süresini Kısaltın: Arka arkaya eğitim oturumları düzenlemek yerine, yeni ekip üyelerine bilgileri okuyup kendi başlarına keşfetmeleri için yer bırakın. Bu, özellikle çalışanların şirket süreçlerine aşina olmadığı ilk birkaç haftada önemlidir. Kesinti süresi aynı zamanda yeni işe alınan kişilere ilişkiler kurma ve meslektaşlarıyla bağlantı kurma şansı verir.
- Bilgileri Merkezileştirin: Her şeyden önce, yeni işe alınanların ihtiyaç duydukları bilgileri farklı uygulama ve belgelere dalmadan bulabilmelerini istiyorsunuz. Bilgilerin tek bir platformda merkezileştirilmesiyle ekip üyeleri ilgili görevleri, belgeleri ve sorular için kime ulaşacaklarını kolayca görebilir.
3. Net Hedeflerin Olmaması
Hedefler çalışanlara somut bir odaklanma sağlar. Yeni işe alınan kişinin işinin neden önemli olduğunu açıkça ortaya koyuyorlar, böylece işe alım süreci boyunca motive ve sorumlu kalıyorlar. Harvard öğretim görevlisi ve eski Aetna CMO'su David C. Edelman'a göre hedefler, "insanların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlıyor çünkü ilerlemelerini takip edebiliyorlar. Bunu gerçekleştirme konusunda kendilerinin yetkileri olduğunu ve yeni fikirler ve yaratıcılık getirip bunun sonucunu görebildiklerini düşünüyorlar."
Açık hedefler olmadığında çalışanların verimliliği azalır ve şirkette kalma olasılıkları azalır. Aslında, net hedefleri olan çalışanların çoğu kendilerini gelecek yıl şirketlerinde çalışırken görebilir. Bu, şirketlerinin net bir hedefi olmadığını söyleyen işçilerden %85 daha fazla.
Çözüm
- Yeni İşe Alınanların Çalışmalarını Şirket Hedeflerine Bağlayın: Yeni işe alınanların, rolleri için uygulanabilir hedefler belirlemelerine yardımcı olun ve bunların şirket çapındaki hedeflerle nasıl bağlantılı olduğunu gösterin. Örneğin, yeni bir çalışanın ilk yılında BT alım sürecini güncelleme hedefi varsa, bunun süreçleri kolaylaştırma ve harcamaları azaltma yönündeki genel şirket hedefinize nasıl bağlandığını gösterin. Asana gibi iş yönetimi yazılımı burada yardımcı olabilir. Asana, şirketiniz, ekibiniz veya kendiniz için hedefler belirlemenize ve bunların nasıl yükseldiğini görmenize olanak tanır. Ayrıca her hedefi onu destekleyen çalışmaya bağlayabilirsiniz.
- Düzenli Olarak Kontrol Edin: Yeni çalışanlarla, hedeflerinin ilerlemesini izlemek için bir plan yapın. Ekibiniz ilerleme kaydettikçe hedefleri otomatik olarak güncelleyebilirsiniz. Bu şekilde hedeflerinizi manuel olarak güncellemek için zaman harcamanıza gerek kalmaz.
4. Sınırlı Görünürlük ve Sorumluluk
Yeni işe alınanların, rollerinde başarılı olabilmeleri için desteğe, rehberliğe ve sonraki eylem öğelerini netleştirmeye ihtiyaçları vardır. Ancak çoğu zaman çalışanlar, işe alım sürecinden sonra somut bir destek sistemi ve eylem planı olmadan kendi başlarına bırakılıyor. Bu, katılım sürecini daha az verimli hale getirir çünkü sorularına kolayca cevap alamazlar veya engelleyicileri kaldıramazlar.
Çözüm
- Yöneticiler ve Yeni İşe Alınanlar Arasında Düzenli Bire Bir Toplantılar Düzenleyin: Bire bir toplantılar, yöneticiler ile ekip üyeleri arasında doğrudan, açık iletişim için bir temel taşı görevi görür. Bu toplantılar güven oluşturmaya yardımcı olur ve kişisel hedeflerin anlaşılması, endişelerin giderilmesi ve ekip içinde güven ve şeffaflık kültürünün geliştirilmesi açısından çok önemlidir.
- Bire Bir Konuşmaları ve Eylem Öğelerini Merkezileştirin: Toplantıları planlamanın yanı sıra, konuşmalarınızı ve eylem öğelerinizi tek bir yerde belgeleyin; böylece çalışanlar bunları daha sonra bulabilir ve takip edebilir. İş yönetimi yazılımıyla 1:1 görüşmeler için özel projeler oluşturabilirsiniz . Daha sonra bu projelerin içinde net son tarihleri ve atananları olan görevler oluşturabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Sanal Takımların Zorlukları ve Bunları Çözmenin 10 Yolu
Detaylı bilgi için Demo Talep Et butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.