İş Yerinde Motivasyonu Artırmak için 10 İpucu
Motive olmanın en zor kısmı: Başlamak. Bu yazıda, işinize neden daha az ilgi duyabileceğinizi açıklayacağız ve nasıl motive olabileceğinize dair ipuçları sunacağız. Motivasyon eksikliğinin kariyer hedeflerinizin önünde engel olmasına izin vermeyin.
Neden Motivasyonum Yok?
Motivasyon dalgalar halinde gelebilir. İş yerinde motivasyonunuzu kaybettiğinizi hissedebilirsiniz çünkü:
• Tükenmişsinizdir
• Rolünüzde kısıtlandığınızı hissediyorsunuz
• Yalnız veya dışlanmış hissedebilirsiniz
• Korkunuz sizi geri tutuyor
• Sana meydan okunmuyor
• Değerleriniz artık şirketin değerleriyle uyuşmuyor
• Hayatınızın diğer alanlarında değişikliklerle karşı karşıyasınız
Öte yandan, aslında motivasyonsuz olmayabilirsiniz. Aksine, eksik olan şey işinizin neden önemli olduğu, görevinizin ekibinizin işinin daha büyük şemasına nasıl uyduğu ve genel şirket hedeflerinize nasıl katkıda bulunduğunuz konusunda netlik olabilir. İşinizin önemli olmadığını hissettiğinizde, işleri halletmek için ilham almazsınız.
10 Adımda Nasıl Motive Olunur?
İster bireysel katkıda bulunan olun ister yönetici, bugün motive olmanızı sağlayacak 10 uygulanabilir ipucunu burada bulabilirsiniz.
1. Çalışmayı Hedeflere Bağlayın
İşyerinde motive olmak için yapabileceğiniz en önemli şey, işinizin neden önemli olduğunu anlamaktır. Bunu yapmak için, günlük işinizle daha büyük ekibiniz ve şirket hedefleriniz arasında daha net bir bağlantıya ihtiyacınız vardır. Günlük işinizin daha büyük resim girişimlerine nasıl katkıda bulunduğunu anladığınızda, genellikle harika işler başarmak için ihtiyaç duyduğunuz motivasyon çekirdeğini bulacaksınız.
Bu, bazı ekipler için diğerlerinden daha kolaydır. Örneğin, satış ekibi üyelerinin işi doğrudan şirketin gelir hedefleriyle bağlantılıdır. Ancak, bu bazı ekipler için daha zor bir bağlantı olabilir ve hedef izleme araçlarının devreye girdiği yer burasıdır.
2. Farklı Türde Hedefler Belirleyin
Hedef belirlemek önemlidir, ancak sadece bir hedef belirlemek yeterli değildir. Motivasyonunuzu korumak için, belirli eylem öğeleri içeren hedefler belirleyin.
Tüm hedeflerinizin AKILLI hedefler olduğundan emin olun; belirli, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zamana bağlı. İş hedefleri için, nihai sonuca doğru nasıl ilerlediğinizi ölçmek için KPI'lar veya OKR'lar gibi bir hedef metodolojisi de kullanabilirsiniz.
3. İşle İlgili İşi Azaltın
Belge arama, onayları takip etme, durum değerlendirme toplantılarına katılma veya uygulamalar arasında geçiş yapma gibi şeylerin hepsine birden iş hakkında iş diyoruz.
İş hakkında çalışmak, motivasyonu engelleyen önemli bir etkendir. Bu manuel, tekrarlayan görevlerin çoğu gereksiz hissettirir ve bunun nedeni de öyle olmalarıdır. Toplamda, iş günlerimizin yarısından fazlasını iş hakkında çalışarak geçiririz.
Böyle olmak zorunda değil. İşle ilgili işleri azaltarak, beceri gerektiren, stratejik ve yüksek etkili işler için daha fazla zaman yaratabilirsiniz. İşle ilgili işleri en aza indirmenin en iyi yolu, bilgilerinizi merkezileştirmektir. Günde birkaç kez birden fazla uygulama arasında geçiş yapmak yerine, bilgileri tek bir araçla merkezileştirmek, kimin ne zaman ne yaptığını tek bakışta görmenizi kolaylaştırır.
4. Yapılacak İşlerinizi Kaydedin
Tabağınızda ne olduğunu bilmiyorsanız motive olmak zordur. Ve bu şeyleri kafanızda takip etmek yeterli değildir; hayatınızı düzenlemenin en iyi yolu tüm görevlerinizi bir yapılacaklar listesi aracına bırakmaktır.
Bu, David Allen'ın Getting Things Done (GTD) yönteminin temel bir unsurudur. GTD yöntemi, işinizi harici bir araçta depolamakla ilgilidir, böylece ne yapmanız gerektiğini düşünerek daha az beyin gücü harcarsınız ve işi tamamlamak için daha fazla zaman harcarsınız.
5. Çoklu Görevi Ortadan Kaldırın
Ne yazık ki, insanlar çoklu görev yapamazlar. Çoklu görev yaptığımızı düşündüğümüzde, aslında iki şey arasında yıldırım hızında geçiş yapıyoruz. Bu miktardaki zihinsel görev geçişinin bir bedeli vardır: artan yorgunluk, azalan üretkenlik ve kesintiye uğrayan odaklanma.
Çoğumuz motivasyonsuz olduğumuzda çoklu görev yaparız çünkü çok fazla şey yapıyormuşuz gibi hissederiz bu iş o kadar anlamlı olmasa bile. Bunun yerine, bir seferde bir şeye odaklanın.
6. Ertelemeyi Bırakın
Hepimiz daha önce erteledik ama erteleme tembelliğin bir işareti değildir. Tıpkı motivasyon gibi, erteleme de işteki netlik eksikliğinden kaynaklanır. Ertelemeyle mücadele etmenin ve motivasyonunuzu yeniden canlandırmanın birkaç yolu vardır:
• Çalışmayı daha küçük parçalara bölün. Erteleme, acil görevlerin uzun vadeli hedeflerden daha fazla tatmin sağladığı bir zaman tutarsızlığı biçimidir. Çalışmayı küçük adımlarla hızlıca tamamlamak için ayrı görevlere bölün. Bu şekilde, her görevi tamamladığınızda o iyi hissi yaşarsınız—aynı anda daha büyük girişiminiz için çalışırken.
• Önceliklerinizi netleştirin. Bazen motivasyon eksikliği yaşarız ve ertelemeye başlarız çünkü yapacak çok işimiz vardır ve nereden başlayacağımızdan emin değilizdir. Önceliklerinizi net bir şekilde anladığınızda, en önemli göreve odaklanabilir ve en etkili işinizi tamamlamaya odaklanabilirsiniz.
• Net son tarihler belirleyin. Parkinson Yasası, işin ayrılan zamanı doldurmak için genişlediğini belirtir. Net son tarihler olmadan, daha az motive olursunuz ve henüz hiçbir şey teslim edilmediği için erteleme olasılığınız daha yüksektir. Bu eğilimi azaltmak ve Parkinson Yasası ile mücadele etmek için son tarihlerinizin doğru olduğundan emin olun.
7. Akış Durumunu Benimseyin
Genellikle motivasyonla karıştırılan akış durumu, işin o kadar zahmetsiz olması ki zamanın akıp gittiği zamandır. Bu düzeydeki zahmetsizlik, insanların motivasyonu düşündüklerinde bir akış durumu düşünmelerinin nedenidir; işler zahmetsizse, başlamak için kendinizi motive etmenize gerek kalmaz.
Ancak motivasyon gibi, akış hali de bir projeye başlamayı kolaylaştırmaz; sadece bir kere başladıktan sonra devam etmeyi kolaylaştırır. Bu, kesintilerin sizi akış halindeyken oradan çıkaramayacağı anlamına gelmez.
Bildirimleri kapatın ve görevlerinize odaklanmaya devam ettiğinizden emin olmak için "Rahatsız etmeyin" gibi özellikleri kullanın. Hangi iletişimlerin canlı olması gerektiğini açıklığa kavuşturun; yani gerçek zamanlı mı yoksa eş zamanlı değil mi yanıt vermeniz gerekir. Eş zamanlı olmayan iletişim akış durumu için harikadır çünkü akıştan çıktığınızda yanıt verebilir ve yine de ekibinize hemen geri dönebilirsiniz.
8. Zaman Yönetimini Deneyin
Zaman yönetimi, işinize öncelik vermenizi kolaylaştırır ve doğru işi doğru zamanda yaptığınızdan emin olmanızı sağlar. Dikkat dağıtıcı unsurları azaltmanın yanı sıra, zaman yönetimi stratejileri "işin içine" girmenizi kolaylaştırır.
Daha önce hiç zaman yönetimi denemediyseniz, aşağıdaki tekniklerden birini deneyin:
• Zaman blokajı: Zaman blokajı , gününüzün her bölümünü planladığınız bir zaman yönetimi tekniğidir. Yapılacak işlerinizi takviminize koyarak, benzer görevleri yoğun zaman bloklarına gruplayabilir ve gün ilerledikçe yapılacak işlerinize sadık kaldığınızdan emin olabilirsiniz.
• Pareto ilkesi: 80/20 kuralı olarak da bilinen Pareto ilkesi, sonuçların %80'inin eylemlerin %20'sinden geldiğini belirtir. Bu zaman yönetimi tekniği, tamamlanması gereken en önemli görevleri belirlemenize yardımcı olur, böylece her günden en iyi şekilde yararlanırsınız.
• Pomodoro Tekniği: Pomodoro Tekniği , işinizi beş dakikalık molalarla 25 dakikalık çalışma bloklarına bölen bir zaman yönetimi stratejisidir. Kısa artışlar, sprintler arasında rahatlamanız için size biraz dinlenme süresi verirken odaklanmayı ve üretkenliği artırır.
• Zaman Kutusu: Zaman kutusu, belirli bir görevi belirli bir zaman dilimi içinde bitirme hedefidir. Görevleri zaman kutusu yapmak, görevlerin genişlememesini ve ertelemeyi önler.
9. Becerilerinizi Geliştirin
Durgunluk kadar motivasyonu düşüren hiçbir şey yoktur. Kişisel gelişiminize yatırım yapmak, uzun vadeli motivasyon oluşturmanın harika bir yoludur. Uzun vadeli bir hedef belirlemek gibi, büyük resim başarıları için çalışmak da perspektif oluşturabilir ve nereye gittiğinizi anlamanıza yardımcı olabilir.
Oluşturmayı seçtiğiniz beceri türü size kalmış. Başlamak istiyorsanız, proje yönetimi becerileri oluşturma, ekip yönetimi becerileri geliştirme ve liderlik becerilerinizi geliştirme hakkındaki makalelerimize göz atın.
10. Kendinize İyi Bakın
Kendinizi en iyi hissetmiyorsanız motive olmanız zordur. İşe dalmadan önce, ruh sağlığınıza öncelik verin.
Farklı kişiler için farklı kişisel bakım stratejileri işe yarar, ancak şunlara dikkat ettiğinizden emin olun:
• Yeterince uyumak
• Stresi azaltmak
• Egzersiz yapmak
• Sağlıklı beslenme
• Farkındalığı uygulamak
• İş dışında keyif aldığınız şeyleri yapmak
• Destek ağınızla bağlantı kurma
Pusula360 ile kolayca çalışanlarınızın 90,180,270 ve 360 derece Yetkinlik Değerlendirme ve Hedef Değerlendirme süreçlerini planlayabilir ve değerlendirme sonunda otomatik oluşan ayrıntılı raporlara sahip olabilirsiniz.
Ayrıca Pusula360 ile çalışan memnuniyeti anketi ve yöneticilerinizin yönetsel becelerini ölçtüğünüz liderlik anketi gibi birçok anket yapabilirsiniz. Şirketinizin ihtiyaç duyduğu değerlendirmelerde yetkinlik kütüphanemizi ve hazır formlarımızı kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: İş Yerinde Zaman Yönetimi: 17 İpucu ve Kazanımlar
Detaylı bilgi için Demo Talep Et butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.