İş Memnuniyetinde Bilmeniz Gereken 6 İstatistik
Genellikle işinden gerçekten memnun olan bir çalışanla sadece işe gelip giden bir çalışan arasındaki farkı anlayabilirsiniz. Ekstra projeler için gönüllü olabilirler, ofiste daha sık bir kutu ikram getirebilirler ve genel olarak ekibin geri kalanını neşelendirebilirler.
Bunun nedeni, birisi işinden memnun olduğunda, her günün beklentileriyle tam olarak uyuşmasıdır. Hala beklenmeyen sorunlarla veya durumlarla uğraşmak zorundadırlar, ancak genel iş günleri, haftaları ve yılları genellikle beklentileriyle uyuşur. İş memnuniyetini ölçmek, bir çalışanın beklentileri ile işinin gerçekliği arasındaki farkı ölçmektir.
Gelin bunu parçalara ayıralım ve 2024 yılında bilinmesi gereken bazı iş memnuniyeti istatistiklerine bakalım.
İş Memnuniyeti Nedir ve Neden Önemlidir?
İş memnuniyetini sıklıkla birbirinin yerine kullanılan çalışan katılımı teriminden ayırmak önemlidir.
Çalışan katılımı, bir çalışanın işvereniyle olan bağlantısını ve bunun onları nasıl motive ettiğini ve en iyi işlerini yapmaya nasıl bağlı tuttuğunu tanımlar. Bu arada, iş memnuniyeti, bir çalışanın beklentileri ile işte gerçekten elde ettikleri arasındaki boşluğu tanımlar.
İş memnuniyeti, çalışanların daha fazla katılımını sağlayabilir ve bu da kafa karışıklığına yol açabilir.
İş Memnuniyeti Neden Önemlidir?
Basitçe söylemek gerekirse, iş memnuniyeti hem çalışanlar hem de kuruluşlar üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Yüksek iş tatmininin çalışanları nasıl etkileyebileceği aşağıda açıklanmıştır:
• Daha iyi genel performans: İşinizden sürekli olarak memnun olmadığınızda en iyi işinizi yapmanız zordur. Adil bir şans aldıklarını hisseden çalışanlar genellikle işleri halletmek için daha fazla motive olurlar.
• Daha fazla bağlılık: İş memnuniyeti, çalışanların daha iyi bağlılığına yol açar; çünkü yaptıkları işin karşılığında adil bir şekilde ödüllendirildiklerini hisseden çalışanlar, kurumun hedeflerine daha fazla bağlılık gösterirler.
• Daha iyi ruh hali: Memnuniyetsizlik, işe iyi bir ruh hali içinde gelmeyi zorlaştırır. Ya da bir toplantı boyunca iyi bir ruh halinde olmayı. Ya da bir performans değerlendirmesini özellikle iyi karşılamayı.
• Daha iyi iş ilişkileri: Aynı ekip içinde eşit olmayan iş memnuniyeti seviyelerini tespit etmek oldukça kolaydır. Ekip içinde daha fazla çatışma, daha fazla şikayet ve durma noktasına gelen projeler yaşarsınız.
Örgütler açısından bakıldığında yaygın iş memnuniyeti şunlara yol açabilir:
• Daha az devir: Yeterince uzun süre memnuniyetsiz olan çalışanlar, daha iyi bir seçenek ortaya çıktığı anda ayrılacaklardır. İş memnuniyetini yüksek tutarak, ekiplerinizin daha iyi yerler aramasını engelleyebilirsiniz.
• Artan üretkenlik: İşinde tatmin olmayan bir çalışanın, fazladan çaba harcamak yerine geçinmek için asgari düzeyde çaba sarf etmesi daha olasıdır. Tatmin olmuş çalışanlar daha az zamanda daha fazlasını yapar ve tüm organizasyonu ileriye taşır.
• Daha fazla elçi: İşlerinden gerçekten memnun olan çalışanlar bundan bahsetmeyi bırakmazlar. Ağlarındaki insanları yönlendirerek ve müşteriler getirerek işe alım çabalarınıza yardımcı olurlar.
• Daha yüksek müşteri memnuniyeti: Çalışanlarınız yaptıkları işten memnun olduğunda, bu müşteriye kadar yansır. Ne sağladığınız ve bu çalışanların tedarik zincirinde nerede oldukları önemli değil, yaptıkları iş nihai ürün ve müşterinin bu ürün hakkında ne hissettiği üzerinde bir etkiye sahip olacaktır.
İş memnuniyetinin inceliklerini ele aldığımıza göre şimdi bazı önemli istatistiklere bakalım.
1. Genel iş memnuniyeti 16 yılın en düşük seviyelerinden birinde
Gallup'un yıllık çalışan bağlılığı anketi, genel iş memnuniyeti de dahil olmak üzere bağlılıkla ilgili çeşitli ölçümleri takip eder. Bu anketteki bir soru, çalışanların işteki genel memnuniyetlerini nasıl tanımladıklarını sorar.
Gallup'un 2024 anketinde, çalışanların yalnızca %18'i kuruluşlarından son derece memnun olduklarını söyledi. Gallup'un bu soru için 2008'e kadar uzanan verileri var ve bu sayı yalnızca tek bir noktada çok düşüktü: 2022. En yüksek nokta? Ocak 2009, çalışanların %30'u son derece memnundu.
Kuruluşlar bunun için birkaç faktörü suçlayabilir. Kontrolden çıkan enflasyon, daralan iş piyasası ve hatta jeopolitik olaylar. Ancak bir şey kesin; iş memnuniyeti söz konusu olduğunda yokuş yukarı bir mücadele veriyorsunuz ve mücadele nadiren bu kadar önemli oluyor.
2. Yüksek maaş alan çalışanların işlerinden memnun olma olasılığı daha yüksektir
Geriye dönüp bakıldığında bariz gibi görünse de, Pew Araştırma Merkezi'nin verilerine göre, daha yüksek gelire sahip çalışanların işlerinden, yan haklarından ve ilerleme fırsatlarından son derece veya çok memnun olduklarını söyleme olasılıkları daha yüksek.
Ancak konu sadece yaptığınız işin karşılığında adil bir ücret almak değil; bu istatistik, çalışanların organizasyon şemanızda daha üst sıralarda yer aldıklarında daha memnun olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Çıkarılacak ders? Kuruluşunuzdaki iş memnuniyeti hakkında doğru bir görüntü elde etmeye çalışırken, kuruluşun tamamından görüş aldığınızdan emin olun.
3. Çalışanların çoğu, fırsatlarından çok ilişkilerinden memnun
Bir kişinin işinin farklı bölümlerini parçalara ayırdığınızda, en çok nelerden memnun olduklarını bulabilirsiniz. Eğer organizasyonunuzda iş memnuniyetinde düşüş eğilimiyle karşı karşıyaysanız, bu parçalanma önemli hale gelir.
Pew Araştırma Merkezi'nin yaptığı bir araştırmada, iş tatmini iş arkadaşlarıyla ilişkilerden işe gidip gelmeye ve maaşlara kadar dokuz kategoriye ayrıldı.
İş memnuniyeti için en iyi tek kategori, bir çalışanın iş arkadaşlarıyla olan ilişkisiydi. En kötüsü? Aldıkları ücret ile işteki terfi fırsatları arasında neredeyse bir bağ olması.
Bu, herkesin işinden daha memnun olmasını sağlamak için mutlaka maaşına zam yapmanız gerektiği anlamına gelmez; ancak yeterince maaş almadıklarını hissetmeleri, iş memnuniyetinde düşüş eğilimine kesinlikle katkıda bulunacaktır.
4. Çalışanların üçte birinden daha azı en iyi yaptıkları işi yapabileceklerini düşünüyor
İyi yapılmış bir işe geri dönüp bakmaktan daha tatmin edici bir şey yoktur. Ve bu hissi tekrar tekrar yaşamanın en iyi yolu nedir? En iyi olduğunuz şeyle uyuşan görevler üzerinde çalışın.
Ne yazık ki, çok az çalışan en iyi yaptıkları şeyi yapabileceklerini düşünüyor. Gallup'un anketine göre, yalnızca %30'u işlerinde bu şansı elde edebileceklerine inanıyor, bu Gallup'un bunu 2008'de izlemeye başlamasından bu yana en düşük oran.
Bu, giderek daha fazla çalışanın yalnızca işe alındıkları görev türüyle ilgilenmek yerine her türlü işi üstlendiğini fark etmesiyle belirsiz roller ve sorumluluklarla ilişkilendirilebilir. Zorlu işgücü piyasalarında daha fazla kuruluş personel açığı yaşadıkça, roller yayılabilir ve birbirine karışabilir ve bu da çalışan memnuniyetsizliğine katkıda bulunabilir.
Kuruluşların bunun büyüyen bir sorun olmasını engellemesinin bir yolu nedir? Ekiplerinizin en iyi olduğu şeyleri net bir şekilde anlayın ve onları doğru işlerle eşleştirmeye çalışın.
5. Çalışanların yarısından daha azı iş yerinde kendilerinden ne beklendiğini biliyor
Çalışan beklentileri iş memnuniyetinin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle çalışanlar kendilerinden ne beklendiğine dair net bir fikre sahip olmadıklarında, yapmaları gerekenlere dair beklentileri işverenlerinin gerçekte sunduklarıyla uyuşmayacaktır. Bu, tazminat ve terfiler konusunda bazı yanlış anlamalara ve çalışanların beklentilerinden çok farklı günlük işlere yol açabilir.
Bir çalışanın nerede çalıştığı da bu konuda etkili olabilir:
• Şirket içi çalışanların %50'si kendilerinden beklenen görevlerin ne olduğunu net bir şekilde anlıyor.
• Tamamen uzaktan çalışanların %47'si aynı şeyi söyleyebiliyor.
• Hibrit çalışanların yalnızca %41'i kendilerinden ne beklendiğini biliyor.
Peki ne yapabilirsiniz? İşe alımdan itibaren rolleri ve sorumluluklarını açıkça belirleyin ve hala doğru olduklarından emin olmak için bunları düzenli olarak gözden geçirin. Hibrit veya uzaktan çalışanlarınız varsa, beklentilerini ekstra özen ve açıklıkla ele alın.
6. Yaşlı çalışanların işlerinden memnun olma olasılığı daha yüksektir
Pew Araştırma Merkezi'ne göre nesiller arasındaki fark belirgindir. 65 yaş ve üzeri çalışanların %66'sı işlerinden aşırı veya çok memnun olduklarını söylüyor. Bunu 30 ila 49 yaş arasındaki çalışanların %51'i veya 18 ila 29 yaş arasındaki çalışanların %44'ü ile karşılaştırın.
Bundan ne çıkarabiliriz? 65 yaş ve üzeri çalışanlar, özellikle 29 yaşın altındakilerle karşılaştırıldığında, belirli kariyerlerine daha fazla yerleşmiş olabilirler. Belki de gelir elde etme potansiyellerinin zirvesine ulaşmışlardır veya yarı emekli olmuşlardır, bu da onlara daha yüksek bir maaş peşinde koşmak yerine keyif aldıkları işi yapma olanağı sağlar.
Her iki durumda da, iş tatmini girişimleri üzerinde çalışırken dikkat edilmesi gereken demografik bir unsurdur.
Çalışanların İş Memnuniyeti Nasıl Ölçülür?
Çalışanlarınızın işleri hakkında tam olarak ne hissettiklerini anlamak için etrafta öylece sormaktan biraz daha fazlasını yapmanız gerekecek. İster 50 kişilik bir ekibi yönetiyor olun ister kurumsal boyutta bir organizasyon için İK girişimlerini yönetiyor olun, iş memnuniyetini ölçmek için en yaygın yöntemlerden bazıları şunlardır:
• Çalışan katılım anketleri: Bu anketler, çalışanların işleri hakkında birçok alanda nasıl hissettiklerini, işlerinin ne kadar anlamlı olduğundan işe bütün benliklerini ne kadar güvenli getirdiklerine kadar anlamak için faydalıdır. Bu, bu anketleri iş memnuniyetini ölçmenin harika bir yolu haline getirir.
• Çalışan Net Tavsiye Skoru (eNPS): İK ekipleri, bir çalışanın organizasyonla olan memnuniyetinin ve etkileşiminin organizasyonu bir bütün olarak nasıl etkilediğini ölçmek için eNPS kullanır. İşlerinden oldukça memnun olan çalışanlar, organizasyonun reklamını yaptıkları ve potansiyel işe alımları yönlendirdikleri için teşvikçiler olarak bilinir. Pasifler ölçekte daha düşüktür, memnundur ancak organizasyonu mutlaka teşvik etmez. Son olarak, muhalifler genellikle işlerinden memnun değildir ve organizasyondan ayrılabilir veya hatta başkalarının ayrılmasına neden olabilirler.
• Birebir performans değerlendirmeleri: Performans değerlendirmesi, tek bir çalışanın işinden duyduğu memnuniyet hakkında bir ton bilgi edinmenin en iyi yoludur. Yöneticiler, bir çalışanın gelirinden iş arkadaşlarıyla ilişkilerine kadar hangi alanlardan en çok memnun olduğunu ölçmek için belirli, kesin sorular seçebilirler. Ayrıca, ekiplerinde özellikle memnuniyetsiz birini bulurlarsa işleri yoluna koymak için ortaya çıkan herhangi bir çatışmaya veya soruna odaklanabilirler.
• Çalışan odak grupları: Büyük organizasyonlarda, yaygın anketler ve derin performans değerlendirmeleri tamamen mümkün olmayabilir. Ekipleriniz ne kadar büyük olursa olsun, her iki dünyanın da en iyisini ölçeklenebilir bir şekilde elde etmek istiyorsanız, odak grubu sizin için en iyi seçenek olabilir. Daha geniş iş gücünü mümkün olduğunca doğru bir şekilde temsil eden bir örnek oluşturmak için biraz çalışmanız gerekecek, ancak bunu yaptıktan sonra sorularınızla gerektiği kadar derine inebilirsiniz.
İş memnuniyetini düzenli olarak ölçmek, yüksek devir oranı ve artan devamsızlık gibi sorunlu eğilimlerin önüne geçmek için olmazsa olmazdır. Bunu nasıl yaparsanız yapın, bunu bir öncelik haline getirmeniz yeterlidir.
Memnuniyet Konusunda Bir İtibar Oluşturun
İş memnuniyetini öncelik haline getirmeyen herhangi bir organizasyon yüksek işten ayrılma oranlarıyla mücadele edecek ve bu da sağlıklı, kalıcı bir şirket kültürü oluşturmayı zorlaştıracaktır. Yukarıdaki istatistiklerden bazıları kasvetli görünse de buna bakmanın başka bir yolu var; yukarı gitmekten başka gidecek yer yok. İş memnuniyetinde tarihi düşüklüklerle, organizasyonunuzun yüksek performans gösterenler ve oldukça motive olmuş bireylerin ortaya çıkıp en iyi işlerini yapmaları ve ödüllerini toplamaları için bir işaret fişeği olma şansı var.
Pusula360 ile kolayca çalışanlarınızın 90,180,270 ve 360 derece Yetkinlik Değerlendirme ve Hedef Değerlendirme süreçlerini planlayabilir ve değerlendirme sonunda otomatik oluşan ayrıntılı raporlara sahip olabilirsiniz.
Ayrıca Pusula360 ile çalışan memnuniyeti anketi ve yöneticilerinizin yönetsel becelerini ölçtüğünüz liderlik anketi gibi birçok anket yapabilirsiniz. Şirketinizin ihtiyaç duyduğu değerlendirmelerde yetkinlik kütüphanemizi ve hazır formlarımızı kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: İş Yerinde Etkili İletişim için 7 İpucu
Detaylı bilgi için Demo Talep Et butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.