Başarıyı Ölçmek İçin 22 İş Hedefi
Net iş hedefleri, misyon beyanınızı ve uzun vadeli şirket vizyonunuzu gerçekleştirmenize yardımcı olur. Bu hedefler finansal hedeflerden kuruluşa özgü hedeflere kadar değişebilir. Belirleyebileceğiniz 22 tür iş hedefine bir göz atın; ayrıca, iş hedeflerini 15 diğer hedef çerçevesine kıyasla ne zaman kullanacağınızı öğrenin.
Küçük bir işletmede, yeni kurulan bir şirkette veya daha büyük bir kuruluşta ekip lideri olarak çalışıyor olun, kilit bir işletme sahibi olarak, kuruluşunuzun uzun vadeli hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak iş hedeflerini belirlemekten siz sorumlusunuz. Hedefler ve stratejik amaçlar belirlemek, nereye gittiğinizi ve oraya nasıl ulaşacağınızı bilmenin en iyi yoludur.
Bu makalede, 22 farklı iş hedefi türünü ve bunların nasıl ulaşılabilir hale getirileceğini öğrenin. Ardından, bu hedefleri belirleme nedeninize bağlı olarak belirleyebileceğiniz 15 farklı hedef türüne bir göz atın.
İş Hedefi Nedir?
İş hedefleri, uzun vadeli şirket vizyonunuzu gerçekleştirmek için elde etmeyi amaçladığınız sonuçlardır. İş hedeflerini, genel iş başarınızı ölçmek için ölçütler olarak düşünün.
İş hedeflerinize ulaşmak, daha büyük şirket hedeflerine ulaşma yolunda olduğunuz anlamına gelir. Bu nedenle, iş hedefleri büyük ölçekli organizasyonel etkiye odaklanmalıdır. İyi iş hedefleri ölçülebilir, spesifik ve zamanla sınırlıdır.
22 İş Hedefi
Kuruluşunuzun başarısını ölçen ve etkileyen faktörlere dayalı iş hedefleri belirleyin. Örneğin, aşağıdaki iş hedeflerini belirleyebilirsiniz:
Finansal İş Hedefleri
1. Kârlılık: Şirketiniz dış yatırımcılara güveniyorsa, kârlılığa odaklı bir iş hedefi önemlidir. Kârlılığa ulaşmak ve bunu sürdürmek, uzun vadeli başarınızı garanti altına alır, böylece genel şirket misyonunuza doğru ilerleme kaydedebilirsiniz.
2. Gelir: Gelir odaklı iş hedefleri, işinizde kalabilmeniz için gelirinizi maliyetlerinizle dengelemenize yardımcı olur. Belirli bir yıllık gelir hedefine ulaşmak veya belirli bir zaman diliminde geliri belirli bir yüzde oranında artırmak için iş hedefleri belirleyebilirsiniz.
3. Maliyetler: Maliyetler, işinize ne kadar para harcadığınızı ifade eder. Maliyetleri azaltmak, gelirinizi artırmanıza ve karlılığa ulaşmanıza yardımcı olabilir. Maliyetle ilgili iş hedefleri, işletmenizin finansal performansını iyileştirmek için üretim veya operasyon maliyetini kontrol etmenize yardımcı olabilir.
4. Nakit akışı: Nakit akışı, işletmenize giren ve çıkan parayı ifade eder. Nakit akışı pozitif olabilir - harcadığınızdan daha fazla kazandığınızda - veya negatif olabilir - kazandığınızdan daha fazla harcadığınızda. Karlılığa benzer şekilde, nakit akışı odaklı bir işletme hedefi, uzun vadeli finansal başarıya ulaşmanıza yardımcı olabilir.
5. Sürdürülebilir büyüme: Bir işletme olarak büyümek için sürdürülebilir bir şekilde büyümeniz gerekir. Sürdürülebilir büyüme etrafında iş hedefleri belirlemek, finansal projeksiyonlarınızı, çalışan maliyetlerinizi ve diğer finansal hususları planlamanıza yardımcı olabilir.
Müşteri Odaklı İş Hedefleri
6. Rekabetçi konumlandırma: İş stratejinizin büyük bir unsuru, ürününüzün veya hizmetinizin aynı pazardaki diğerleriyle nasıl karşılaştırıldığını düşünmektir. Rekabetçi konumlandırmaya odaklanan bir iş hedefi belirleyerek, ürününüzün veya hizmetinizin pazarda beklenenle eşitliğe ulaşmasını sağlayabilir veya rekabetçi konumlandırmayı kullanarak önemli bir alanda rakiplerinizi geride bırakabilirsiniz.
7. Pazar payı: Bu iş hedefi, şirketinizin ürün veya hizmetinin ne kadar pazar payına sahip olduğunu ifade eder. Pazar payı ne kadar büyükse, işletmenizin erişimi o kadar fazla olur. Bu tür bir iş hedefi belirlemek, pazardaki varlığınızı büyütmeye çalışıyorsanız faydalıdır. Bunu sosyal medya girişimleri, koordineli reklam kampanyaları veya marka takibi ve performansı yoluyla yapabilirsiniz.
8. Müşteri memnuniyeti: Bir işletme olarak başarılı olmak için mutlu müşterilere ihtiyacınız vardır. Müşteri memnuniyetine dayalı bir işletme hedefine odaklanmak, müşterilerinize daha iyi hizmet vermenize yardımcı olabilir. İşletme hedefine bağlı olarak, bu bir müşteri savunuculuğu programına, daha iyi bir yardım masasına veya benzer şekilde müşteriye dönük bir şeye odaklanabilir.
9. Marka farkındalığı: Markanız, kuruluşunuzun kalabalığın arasından sıyrılmasını sağlayan şeydir. Marka farkındalığı, müşterilerinizin markanız hakkında ne düşündüğünü ve rakiplerinize kıyasla sizin farklı markanızın ne kadar farkında olduklarını anlamanın önemli bir yoludur. Marka farkındalığını anlamak ve artırmak, uzun vadeli pazarlama stratejinizin önemli bir parçasıdır.
10. Satışlar: Genellikle satış döngüsünü iyileştirmek veya geliştirmekle ilgili iş hedefleri bulursunuz. Bu, müşteri edinme maliyetini (CAC) azaltmak, daha iyi müşteri adayı takibi geliştirmek, çapraz satışı artırmak veya başka bir şey olabilir.
11. Churn: İş dünyasında, churn oranınız belirli bir zaman diliminde kaybettiğiniz müşteri sayısını ifade eder. Churn'ü azaltmak gelirinizi artırmanın ve müşterilerinizin sağladığınız ürün veya hizmetten memnun kalmasını sağlamanın harika bir yoludur.
Dahili İş Hedefleri
12. Çalışan memnuniyeti ve katılımı: İşinizin bir parçası da çalışanlarınızın orada çalışmak hakkında nasıl hissettikleridir. Çalışan memnuniyetini ve katılımını artırmak daha mutlu çalışanlara, tükenmişliğin azalmasına ve daha etkili ekiplere yol açar.
13. Çalışanların elde tutulması: Önemli bir iç iş hedefi, çalışanlarınızın şirketinizde ne kadar zaman geçirdiğidir. Görev süresini artırmak ve işten ayrılmayı azaltmak, bilgili çalışanlarla daha karmaşık projeler elde etmenize yardımcı olabilir.
14. Şirket büyümesi: İşletmenizi büyütmek için, istihdam ettiğiniz kişi sayısını da artırmanız gerekir. Şirketinizi sürdürülebilir bir şekilde büyütmek zor olabilir; bu nedenle işletmeler genellikle şirket büyümesini temel bir iş hedefi olarak belirler.
15. Örgütsel kültür: Örgütsel kültür, ekip üyelerinin şirketiniz içinde nasıl etkileşime girdiğini şekillendiren idealler, değerler ve grup normlarıdır. İyi kültür, çalışan katılımını teşvik eder ve elde tutmayı artırır; bu, birçok şirketin örgütsel kültür odaklı iş hedefleri belirlemesinin temel nedenlerinden biridir.
16. Değişim yönetimi: Değişim yönetimiyle büyük ölçekli organizasyonel değişimi sorunsuz bir şekilde uygulayın. Genellikle kuruluşların her yıl bu tür bir iş hedefi belirlediğini görmeseniz de, ufukta büyük değişiklikler varsa, belirlemek faydalı bir hedef olabilir.
17. Üretkenlik: Zamanınızı optimize etmenin ve en iyi işinizi yapmanın bir yolu olarak düşünüyoruz. Çalışan üretkenliğini artırmak, ekiplerinizin yüksek etkili işlerini daha verimli bir şekilde başarmalarına yardımcı olabilir.
18. Çalışan etkinliği: Ekiplerin yalnızca verimli olmaları gerekmez; aynı zamanda üzerinde çalışılacak doğru şeyleri de bilmeleri gerekir. En iyi şirketler verimlilik ve etkinliği hedefler; etkinlik temelli bir iş hedefinin devreye girdiği yer burasıdır.
19. Çeşitlilik ve kapsayıcılık: Misafirperver bir şirket kültürünün büyük bir kısmı, çalışanlarınızın ait olduklarını hissetmelerini sağlamaktır. Çeşitlilik ve kapsayıcılık programlarına yatırım yapmak , işletmenizin mevcut ve potansiyel çalışanlarınıza karşı daha misafirperver olmasına yardımcı olabilir.
Düzenlemeye İlişkin İş Hedefleri
20. Kalite kontrolü: Kalite kontrol önlemlerini bir iş hedefi olarak uygulamak, ürün veya hizmetlerinizin istediğiniz seviyede olmasını sağlamanıza yardımcı olabilir. Bu da daha iyi müşteri ilişkilerine ve genel gelir artışına yol açar.
21. Uyumluluk: İşletmenizin yakın gelecekte karşılaması gereken uyumluluk gereksinimleri varsa, bu uyumluluk gereksinimlerini bir iş hedefi olarak belirlemek, hedeflerinize zamanında ulaşmanızı sağlayacaktır.
22. Sürdürülebilirlik veya atık azaltma: Bazı işletmeler atıkları azaltmak veya sürdürülebilirliği artırmak için iş hedefleri belirler. Bu, doğrudan işinizi etkilemese de, çevreci olduğunuzu kanıtlamak hedeflediğiniz belirli kitlelere ulaşmanıza yardımcı olabilir.
Hangi Hedef Çerçevesi Sizin İçin Doğru?
Tam olarak ne tür bir hedef belirlemeniz gerektiğini anlamak zor olabilir. Her hedef çerçevesi biraz farklıdır ve doğru olanı uygulamak başarıya ulaşmanıza yardımcı olabilir.
Belirleyeceğiniz hedef türü, yürüttüğünüz iş faaliyetlerine ve sahip olduğunuz belirli hedeflere bağlı olacaktır. Hedeflerinizin belirli bir zaman çerçevesi varsa, kısa vadeli hedeflere yönelmek isteyebilirsiniz, daha büyük hedeflerin ise kendilerine özgü benzersiz çerçeveleri vardır.
Nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, farklı durumlar için şu 15 hedef çerçevesini inceleyin:
1. İş hedefleri: Şirketinizin uzun vadeli başarısını etkileyen operasyonel faktörlere dayalı hedefler belirleyin.
2. İş planı: İş stratejisi planı olarak da adlandırılır. İşletmenizin hedeflerini belgelendirin ve oraya nasıl ulaşacağınızı planlayın.
3. Vizyon beyanı: Kurum çapında bir Kuzey Yıldızı belirleyin.
4. Büyük ve Uzun Vadeli Hedefler: Kuruluş büyüklüğünde esnek hedefler belirleyin.
5. Şirket değerleri: Ekibinizi temel prensipler etrafında birleştirin.
6. Stratejik planlama: Stratejik planlama sürecinde üç ila beş yıllık şirket hedeflerinizi netleştirin.
7. Stratejik hedef: Stratejik planınızın sonunda ulaşmak istediğiniz hedefleri belirleyin.
8. Kritik başarı faktörleri: Stratejik hedeflerinize ulaşmak için ulaşmanız gereken üst düzey hedefleri netleştirin.
9. Stratejik yönetim: Şirket hedeflerinize ulaşmak için stratejik planınızı uygulayın.
10. İş hedefleri: Belirli bir zaman diliminde ulaşılması gereken önceden belirlenmiş hedefler belirleyin.
11. Hedefler ve temel sonuçlar: Yıllık şirket hedeflerini belirleyin ve iletin.
12. Temel performans göstergeleri (KPI'lar): Nicel hedefler belirleyin.
13. Proje hedefleri: Bir projenin sonunda neyi başarmak istediğinizi paylaşın.
14. Proje çıktıları: Bir projenin çıktısını tanımlayın.
15. Proje kilometre taşları: Bir projenin zaman çizelgesi boyunca belirli kontrol noktalarını işaretleyin.
Daha fazla hedef belirleme kaynağı
Net hedefler, kuruluşunuzun işlevini sürdürmesi için kritik öneme sahiptir. İş hedeflerine ek olarak, hedef belirleme ve yüksek etkili sonuçlar elde etme konusunda ipuçları için hedef yönetimi e-kitabımıza göz atın. Daha sonra hazır olduğunuzda, hedef takibi için Pusula360'ı kullanmaya başlayın.
Pusula360 ile kolayca çalışanlarınızın 90,180,270 ve 360 derece Yetkinlik Değerlendirme ve Hedef Değerlendirme süreçlerini planlayabilir ve değerlendirme sonunda otomatik oluşan ayrıntılı raporlara sahip olabilirsiniz.
Ayrıca Pusula360 ile çalışan memnuniyeti anketi ve yöneticilerinizin yönetsel becelerini ölçtüğünüz liderlik anketi gibi birçok anket yapabilirsiniz. Şirketinizin ihtiyaç duyduğu değerlendirmelerde yetkinlik kütüphanemizi ve hazır formlarımızı kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Hedef Yönetimi - 100 Temel KPI E-kitabını Ücretsiz İndirin
Detaylı bilgi için Demo Talep Et butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.