Yapıcı Eleştiri: Nedir ve Nasıl Yapılır?
Eleştiri, kabul edilmesi çoğu zaman zor olsa da, kişisel ve profesyonel gelişim için anahtardır. Yapıcı eleştiri, kişisel saldırılardan ziyade belirli, eyleme dönüştürülebilir ve iyileştirmeye odaklanmış geri bildirimdir.
Peki ya size mükemmel olmadığınızı söylesek?
Elbette, bunu zaten biliyorsunuzdur ama yine de biraz üzücü olabilir. Herhangi özellikle de zaman ve enerji harcadığınız bir şey söz konusu olduğunda. Hepimiz doğal olarak iyi bir iş çıkarmak isteriz. Ancak eleştiri, övgü kadar önemlidir, hatta daha da önemlidir. İyi, yapıcı geri bildirimler gelişmenize yardımcı olabilir ve aksi takdirde ulaşamayacağınız yeni zirvelere ulaşmanıza rehberlik edebilir.
Bu, yapıcı eleştiri vermenin ve almanın kolay olduğu anlamına gelmez. Ancak eleştiriyi nasıl alacağınızı bildiğinizde, daha iyi bir çalışan, arkadaş ve ekip üyesi olursunuz. Bu makalede, yapıcı eleştiri hakkında bilmeniz gereken her şeyi, yapıcı eleştiriyi nasıl belirleyeceğiniz, vereceğiniz ve alacağınız da dahil olmak üzere ele alacağız.
Yapıcı Eleştiri Nedir?
Yapıcı eleştiriyi nasıl verip alacağımıza dalmadan önce, bunun ne olduğunu anlamamız gerekir. Yapıcı eleştiri, belirli örneklerle desteklenen yapıcı geri bildirimler sağlamaya odaklanır ve bu sayede bazı alanlarda gelişmenize yardımcı olur. Yapıcı eleştiri, iyi niyetlerle dostça bir şekilde sunulmalıdır. İdeal olarak, yapıcı eleştiri sunan kişi, büyüme sürecinde değerli bir araç olarak hizmet etmek için olası çözümler ve sonraki adımlar konusunda beyin fırtınası yapmaya da hazır olmalıdır.
Yapıcı eleştirinin olumsuz eleştiri olmadığını ve bu şekilde yorumlanmaması gerektiğini belirtmek önemlidir. Yapıcı eleştiri her zaman olumlu olmasa da, birinin gelişmesine yardımcı olmaya odaklanmalıdır; onu yıkmaya değil.
Yapıcı Eleştiri ve Yıkıcı Eleştiri
Yapıcı eleştiri olarak tasvir edilen ancak aslında örtülü olumsuz yorumlar olan geri bildirimlerle karşılaşabilirsiniz. Bu tür geri bildirimlere yıkıcı eleştiri denir. Yapıcı eleştirinin aksine, yıkıcı eleştiri, sizin gelişmenize ve daha iyi bir insan, çalışan veya arkadaş olmanıza yardımcı olmak için tasarlanmamış geri bildirimlerdir. Bunun yerine, yıkıcı eleştiri:
• Kişisel saldırı amaçlıdır
• Birinin öz saygısına zarar verecek şekilde biçimlendirilmiş
• Halk
• Belirli veya eyleme dönüştürülebilir değil
• Aşırı eleştirel veya gereksiz yere titiz
Yıkıcı eleştirilerle karşılaşırsanız, onu kapatmaktan veya bir akıl hocasından yardım istemekten korkmayın. Duruma bağlı olarak, siz, bir akıl hocası veya şirketinizin İK departmanı durumu ele almanıza yardımcı olabilir.
Yapıcı Eleştirinin Faydaları
Mükemmel bir tavsiyede bulunsanız bile, yapıcı eleştiriyi hem vermek hem de almak zordur. Ancak bu tür geri bildirimlerden sadece zor olduğu için kaçınmayın. Aslında, yapıcı eleştiri hem sizin hem de geri bildirim verdiğiniz kişinin hem kişisel hem de profesyonel olarak gelişmesine yardımcı olabilir.
Yapıcı eleştiri uygulayarak açıklık ve güven atmosferi yaratırsınız. Ekibinizle yaptığınız her konuşma kolay olmayacaktır ancak zorlu konuşmalar işbirlikçi bir ekip geliştirmenin büyük bir parçasıdır.
Her şirketin kendi değerleri ve uygulamaları olacaktır. Ancak yapıcı ve dürüst konuşmalara kapı açmak, güven engellerini yıkmanıza ve ekip üyeleriniz ve işbirlikçilerinizle daha yakın bir bağ geliştirmenize yardımcı olabilir. Denemeye hazırsanız, ama nasıl:
Yapıcı Eleştiri Yapmak için 11 İpucu
Herkes yapıcı eleştiride bulunabilir, ancak bunu yapmak için geri bildirim oturumuna doğru şekilde yaklaşmak önemlidir. Daha önce hiç yapıcı eleştiri yapmadıysanız, geri bildiriminizin yararlı, yapıcı ve dostça kalmasını sağlamak için bu 11 yapılması ve yapılmaması gerekeni deneyin.
1. Yapın: "Ben" ifadelerini kullanın
"Ben" ifadeleri, hakkında konuştuğunuz kişiden ziyade duruma odaklanarak fikrinizi ifade etmenin bir yoludur. "Ben" ifadeleri, "Sen dedin ki..." veya "Sen yaptın ki..." yerine "Ben hissediyorum ki..." veya "Ben düşünüyorum ki..." ile başlar.
"Ben" ifadesiyle, geri bildirimi deneyiminiz etrafında merkezleyerek daha az kişisel hissettirebilirsiniz. Her cümleye "Ben" ile başlayarak, nesnel gerçekler yerine düşüncelerinizi ve fikirlerinizi paylaştığınızı sürekli olarak açıklığa kavuşturuyorsunuz. Bu, genellikle her türlü eleştiriyle birlikte gelen kişisel savunmacılık hissini azaltmaya yardımcı olabilir ve tüm geri bildirim oturumunu daha üretken hale getirebilir.
“Ben” ifadesinin bir örneği:
"Slaytlarınızda daha fazla resim kullanabileceğinizi düşünüyorum. Bazen zamanımı sayfadaki metni okuyarak geçiriyorum, bu da dikkatimi dağıtıyor. Bunun yerine her slaytta yalnızca ana temaları ekleseydiniz ne olurdu?"
2. Yapmayın: Sandviç yöntemini kullanmayın
Sandviç yöntemini (bazen "geri bildirim sandviçi" olarak da adlandırılır) daha önce duymuş olabilirsiniz; bu muhtemelen en bilinen eleştiri stratejisidir. Sandviç yönteminde olumlu bir notla başlarsınız, yapıcı bir eleştiriden bahsedersiniz, ardından başka bir olumlu yorumla bitirirsiniz.
Popülerliğine rağmen, sandviç yöntemi yararlı, yapıcı eleştirileri iletmenin etkili bir yolu değildir. Yapıcı eleştiriyi iç içe geçirdiğiniz için, bu geri bildirimi eyleme dönüştürülebilir hale getirme veya bir sonraki adımları belirleme fırsatınız çok azdır. Bunun yerine, zamanınızı geri bildiriminizi olabildiğince spesifik ve yararlı hale getirmeye harcayın; kaç tane geri bildirim vermeniz gerektiği önemli değil.
3. Yapın: Eyleme dönüştürülebilir geri bildirim sağlayın
Yapıcı geri bildirim sağlamanın amacı, kişiye üzerinde çalışabileceği bir şey vermektir. İyi yapıcı eleştiri, neyin geliştirilebileceğini belirtmenin yanı sıra, kişinin becerilerini daha da geliştirmek için atabileceği fikirleri ve sonraki adımları da içerir. Geri bildiriminizi verdiğinizde, geri bildirim verdiğiniz kişi için yararlı olacaksa daha fazla tartışmaya veya beyin fırtınasına açık olduğunuzu açıkladığınızdan emin olun.
Geri bildiriminiz eyleme dönüştürülebilir değilse, vermeyin veya kişinin dikkatine sunmadan önce eyleme dönüştürülebilir bir şeyiniz olana kadar bekleyin. Eyleme dönüştürülebilir tavsiyeler olmadan, geri bildiriminiz yapıcı yardımdan ziyade tehlikeli bir şekilde yıkıcı eleştiriye yaklaşır.
Eyleme dönüştürülebilir yapıcı eleştiri sağlamanın örneği:
"Pazarlama kampanyası toplantısında paylaştığınız fikri gerçekten beğendim. Ancak, olması gerektiği kadar ilgi görmemesinin sebebinin, bunu sürece bağlamamanız olduğunu düşünüyorum. Ben olsam, planınızı desteklemek için bazı alakalı örnekler getirirdim."
4. Yapmayın: Geri bildirimlerinizi herkese açık bir şekilde paylaşmayın.
En iyi ifade edilmiş eleştiri bile, özellikle geri bildirim verdiğiniz kişi işine çok fazla zaman ve enerji harcamışsa, kabul edilmesi zor olabilir. Geri bildirimin yapıcı ve yardımcı olması için, kişinin nasıl gelişebileceği hakkında bir diyalog başlatmak istersiniz.
Geri bildiriminizi herkese açık bir şekilde paylaşırsanız bu tür bir diyalog mümkün olmaz. Bir sohbet başlatmak yerine, kişi utanmış, mahcup olmuş veya kişisel olarak saldırıya uğramış hissedebilir. Savunmacı bir şekilde yanıt verebilir veya geri bildirimi içselleştirmeden devam edebilir. En üretken sohbeti yapmak için oturup sohbet etmek için zaman ayırdığınızdan emin olun. Yapıcı eleştiride bulunmak için zaman planlayın veya bunu yapmak için düzenli olarak planlanmış 1:1 görüşmeleri kullanın.
5. Yapın: Uygun olan yerlerde olumlu yorumlar ekleyin
Sandviç yönteminin geri bildirim sağlamanın en iyi yolu olmaması, olumlu geri bildirim vermemeniz gerektiği anlamına gelmez. Yapıcı eleştiri yalnızca olumsuz geri bildirimlerle ilgili olmamalıdır. Birine neyi iyi yaptığını söylemek de aynı derecede faydalıdır. Bu şekilde, zayıflıklarını güçlendirmenin yanı sıra güçlü yönlerini de geliştirmek için zaman harcayabilirler.
Olumlu ve yapıcı eleştiriye örnek:
"Geçtiğimiz haftaki çalışmanız gerçekten yenilikçiydi. Müşteri geri bildirimlerine yeni bir açıdan yaklaşma şeklinizi takdir ettim; aklımıza gelmemiş bir çözüm bulmuşsunuz gibi hissediyorum."
6. Yapmayın: Pozitifliği zorlamayın
Bununla birlikte, sandviç yönteminden kaçınmak istediğiniz gibi, zorlama pozitiflikten de kaçınmalısınız. Yapıcı geri bildirimin amacı, kişiye anlamsız iltifatlar etmek değil, ilerlemesine ve gelişmesine yardımcı olmaktır.
Ne tür bir geri bildirim verirseniz verin, iyice düşündüğünüzden ve gerçekten kastettiğinizden emin olun. Samimiyetsiz geri bildirimler yardımcı olmayabilir ve gelecekteki geri bildirim oturumlarını daha zor hale getirebilir.
7. Yapın: Bunu bir sohbete dönüştürün
Yapıcı eleştiri, alıp verme yönü olmadığı sürece değerli değildir. "Ben" ifadelerini kullanmanın bir parçası, kendi bakış açınızdan geri bildirim sağlamaktır. Ancak geri bildirim verdiğiniz kişinin farklı bir bakış açısı olabilir. Onlara neden böyle hissettiğiniz ve geri bildiriminize dayanarak nasıl gelişebilecekleri hakkında sorular sormaları için zaman tanıyın. En iyi geri bildirimin, kuralcı değil, işbirlikçi olduğunu unutmayın.
Yapıcı geri bildirimin nasıl bir sohbete dönüştürülebileceğine dair bir örnek:
"Bu geçmiş proje için odak noktanızın biraz saptığını hissediyorum. Ne düşünüyorsunuz? Bu projeye yaklaşımımızla ilgili olarak net olmadığınız bir şey var mı?"
8. Yapmayın: Geri bildirimle "şaşırtmaya" çalışmayın
Geri bildirim vermek rahatsız edici olabilir. Bazen, kişiye geri bildirim vermek istediğinizi bildirmek garip veya rahatsız edici gelebilir - ya sohbete savunmacı bir şekilde girerlerse veya size ek soruları olursa?
Geri bildirim seansları rahatsız edici olabilse de, birini geri bildirimle "şaşırtmaya" çalışmak, potansiyel bir büyüme anını olumsuz bir deneyime dönüştürebilir. Geri bildiriminiz sol alandan gelirse, sinir bozucu, bunaltıcı olabilir ve kişinin kendini kişisel olarak saldırıya uğramış hissetmesine neden olabilir. Bunun yerine, kişiye bunun bir geri bildirim seansı olacağını bildirdiğinizden emin olun.
9. Yapın: Zamanında geri bildirim verin
Yapıcı eleştiri, eylem gerçekleştikten nispeten kısa bir süre sonra verilirse faydalıdır. Bu şekilde senaryo her ikinizin de zihninde taze olur. Çok uzun süre beklerseniz, geri bildiriminiz daha az alakalı olabilir ve bu da onu daha az yararlı hale getirir. Durumdan itibaren 2-7 gün içinde geri bildirim vermeyi hedefleyin.
Zamanında geri bildirim örneği:
"Geçen perşembe günü yönetici paydaşlara yaptığınız sunumun takibini yapmak istedim. Slaytlarınızın gerçekten açık olduğunu düşündüm, ancak soru-cevap için daha fazla zaman isterdim. Belki bir dahaki sefere, erken slaytları atlamak için biraz ön okuma gönderebilirsiniz."
10. Yapmayın: Düşünmeden geri bildirim vermeyin.
Zamanında geri bildirim vermek isteseniz bile, bunu düşünmeden hemen vermek istemezsiniz. Bu kişinin nasıl gelişebileceğine dair bir aydınlanma anı yaşasanız bile, bu geri bildirimin ifade edilmesi gerektiğinden ve bunu yapıcı, olumlu bir şekilde yapabileceğinizden emin olmak için en az bir gün bekleyin. Geri bildirim seansınızı planlamadan önce kendinize şunu sorun:
• Bu geri bildirim onların gelişmelerine yardımcı olacak bir şey mi?
• Bu geri bildirimi duymaya ihtiyaçları var mı?
• Onlara nasıl gelişebilecekleri konusunda beyin fırtınası yapmalarına yardımcı olmaya hazır mıyım?
• Kişi bundan sonra hangi adımları atabilir?
11. Yapın: Samimi bir ton ve beden dili kullanın
Sonuç olarak, bir kişinin gelişmesine yardımcı olmak için geri bildirim sağlıyorsunuz. Geri bildirim vermek zor olsa bile, vücut dilinizi pozitif ve tonunuzu hafif tuttuğunuzdan emin olun.
İlk başta yapıcı eleştiride bulunmaktan rahatsızlık duyabilirsiniz, bu yüzden ne söyleyeceğinizi ve nasıl söyleyeceğinizi prova etmeyi düşünün. Tonunuza özellikle dikkat edin ve kaşlarınızı çatmadığınızdan, dik dik bakmadığınızdan veya kollarınızı kavuşturmadığınızdan emin olun. Gerçekten sinirli olmasanız bile, bu sinyaller kişinin savunmacı tavrını artırabilir ve verimsiz bir geri bildirim oturumuna yol açabilir. Uzaktan geri bildirim veriyorsanız, görüşme için videonuzu açtığınızdan emin olun.
Yapıcı Eleştiri Nasıl Alınır?
Yapıcı eleştiri verme pratiği yaptınız - peki ya geri bildirim vermek yerine geri bildirim almayı? Savunmaya geçmeden yapıcı eleştiriyi kabul etmek gerçekten zor olabilir. Kişinin size yardımcı olmak için geri bildirim verdiğini kavramsal olarak bilmenize rağmen, eleştiri aldığınızda biraz savunmaya geçmek insan doğasıdır - bu yararlı olsa bile.
Umarım, kişi size geri bildirimin geleceğini önceden bildirmiştir. Birinin sizin için yapıcı bir geri bildirimi olduğunu bildiğinizde, buna hazırlıklı olabilir ve bunun sizi hazırlıksız yakalamamasını sağlayabilirsiniz.
İstemsizce yapıcı eleştiri alsanız bile, yıkıcı eleştiriler olmadığı sürece, eleştiri alma konusunda uzmanlaşmak için şu altı adımı deneyin:
• Hemen tepki vermekten kaçının. Geri bildirim, savaş ya da kaç tepkimizi harekete geçirebilir ve teorik olarak faydalı bir seansı adrenalin dolu bir meydan okumaya dönüştürebilir. Cevap vermeden önce derin bir nefes alın ve tepki verme, yanıt verme veya tartışma dürtüsüne direnin.
• Gerekirse, yapıcı eleştirinin gelişmenize yardımcı olabileceğini kendinize hatırlatın. Bu geri bildirimin geleceğini bilmiyor olsanız bile, bu yapıcı eleştirinin sizin en iyi çıkarlarınız göz önünde bulundurularak sunulduğunu hatırlamaya çalışın.
• Anlamak için dinleyin; yanıtlamak için değil. Birisi yapıcı eleştiride bulunduğunda, geri bildirime bir yanıt veya savunmacı bir yanıt oluşturmadan dinleyin. Kişinin size yardımcı olmak için geri bildirimde bulunduğunu unutmayın ve açık fikirli bir şekilde dinlemeye çalışın.
• Geri bildirimi kendinize değil, rolünüze bağlayın. Geri bildirim kişisel hissettirir çünkü insanların bizi eleştirdiğini düşünürüz. Ancak bir iş ortamında, yapıcı eleştiri genellikle rolünüze dayanır. İyi geri bildirim işinizde gelişmenize yardımcı olabilir ve çoğu zaman hissettiğiniz kadar kişisel değildir.
• Size geri bildirim veren kişiye teşekkür edin. Yapıcı geri bildirim vermek zordur. Size gelişmenizde yardımcı olmak için harcadığı enerji ve çaba için kişiye teşekkür edin.
• Sorular sorun, ancak geri bildirime itiraz etmeyin. Geri bildirime itiraz etmemeniz veya onu çürütmemeniz gerekse de, sorular sormak ve nasıl gelişebileceğiniz konusunda beyin fırtınası yapmak sorun değil. Eleştirel geri bildirim aldıktan hemen sonra soru sormaya hazır değilseniz, bu da sorun değil. Nasıl gelişebileceğiniz hakkında daha fazla sohbet etmek için bir takip toplantısı ayarlayın.
Pusula360 ile kolayca çalışanlarınızın 90,180,270 ve 360 derece Yetkinlik Değerlendirme ve Hedef Değerlendirme süreçlerini planlayabilir ve değerlendirme sonunda otomatik oluşan ayrıntılı raporlara sahip olabilirsiniz.
Ayrıca Pusula360 ile çalışan memnuniyeti anketi ve yöneticilerinizin yönetsel becelerini ölçtüğünüz liderlik anketi gibi birçok anket yapabilirsiniz. Şirketinizin ihtiyaç duyduğu değerlendirmelerde yetkinlik kütüphanemizi ve hazır formlarımızı kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: İşyerinde Uyum Sağlama Yeteneğini Geliştirmenin 6 Yolu
Detaylı bilgi için Demo Talep Et butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.