SWOT Analizi: Nedir ve Nasıl Yapılır?

SWOT Analizi: Nedir ve Nasıl Yapılır?

SWOT analizi, belirli bir proje veya genel iş planınız için güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri belirlemenize yardımcı olur. Stratejik planlama ve piyasa trendlerinin önünde kalmak için kullanılır. Aşağıda, SWOT çerçevesinin her bir bölümünü açıklıyoruz ve kendi çerçevenizi nasıl yürüteceğinizi gösteriyoruz.

Kuruluşunuzu rakiplerinizden ayırmanın bir yolunu mu arıyorsunuz? SWOT analizi, işletmeniz için stratejik bir plan veya yol haritası geliştirmek amacıyla güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri belirlemek için kullanılan bir tekniktir. Kulağa zor gelse de aslında oldukça basittir.

SWOT Analizi Nedir?

SWOT analizi, işletmeniz veya hatta belirli bir proje için güçlü yönleri, zayıflıkları, fırsatları ve tehditleri belirlemek için kullanılan bir tekniktir. En yaygın olarak kuruluşlar tarafından kullanılır - küçük işletmelerden ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlardan büyük işletmelere kadar - ancak bir SWOT analizi kişisel amaçlar için de kullanılabilir.
Basit olsa da, bir SWOT analizi, iyileştirme için rekabetçi fırsatları belirlemenize yardımcı olan güçlü bir araçtır. Pazar trendlerinin önünde kalırken ekibinizi ve işinizi geliştirmenize yardımcı olur.

SWOT ne anlama geliyor?

SWOT, şu anlama gelen bir kısaltmadır:

• Güçlü yönleri
• Zayıflıklar
• Fırsatlar
• Tehditler

Birlikte analiz edildiğinde, SWOT çerçevesi nerede olduğunuza ve bir sonraki adıma nasıl geçeceğinize dair daha büyük bir resim çizebilir. Bu terimlerin her birine ve bunların iyileştirme alanlarını belirlemeye nasıl yardımcı olabileceğine biraz daha derinlemesine bakalım.

Güçlü Yönleri

SWOT'taki güçlü yönler, iyi performans gösteren dahili girişimleri ifade eder. Bu alanları incelemek, neyin halihazırda işe yaradığını anlamanıza yardımcı olur. Daha sonra, ekibinizin verimliliğini artırmak gibi ek desteğe ihtiyaç duyabilecek diğer alanlarda, yani güçlü yönlerinizde işe yaradığını bildiğiniz teknikleri kullanabilirsiniz.

Kuruluşunuzun güçlü yönlerini incelerken kendinize şu soruları sorun:

• Neyi iyi yapıyoruz? Ya da daha iyisi: Neyi en iyi yapıyoruz?
• Kuruluşumuzun benzersiz özelliği nedir?
• Hedef kitlemiz kuruluşumuzda neleri seviyor?
• Hangi kategoriler veya özellikler rakiplerimizi geride bırakıyor?

Örnek SWOT gücü:

Müşteri hizmetleri: Dünya standartlarındaki müşteri hizmetlerimizin NPS puanı, ortalama NPS puanı 70 olan rakiplerimize kıyasla 90'dır.

Zayıflıklar

SWOT'taki zayıflıklar, performansı düşük olan dahili girişimleri ifade eder. Başarı ve başarısızlık için bir temel oluşturmak amacıyla zayıflıklarınızdan önce güçlü yönlerinizi analiz etmek iyi bir fikirdir. Dahili zayıflıkları belirlemek, bu projeleri iyileştirmek için bir başlangıç noktası sağlar.

Şirketin zayıflıklarını belirlemek için şu soruları sorun:

• Hangi girişimler yetersiz performans gösteriyor ve neden?
• Neler geliştirilebilir?
• Performansımızı hangi kaynaklar artırabilir?
• Rakiplerimiz karşısında nasıl bir konumdayız?

Örnek SWOT zayıflığı:

E-ticaret görünürlüğü: Pazarlama bütçesinin yetersizliği nedeniyle web sitemizin görünürlüğü düşüktür ve bu da mobil uygulama işlemlerinde azalmaya yol açmaktadır.

Fırsatlar

SWOT'taki fırsatlar, mevcut güçlü ve zayıf yönlerinizin yanı sıra sizi daha güçlü bir rekabet pozisyonuna getirecek herhangi bir dış girişimden kaynaklanır. Bunlar, iyileştirmek istediğiniz zayıflıklardan veya analizinizin ilk iki aşamasında tanımlanmayan alanlardan herhangi biri olabilir.

Fırsatları yakalamanın birden fazla yolu olduğu için, başlamadan önce şu soruları göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır:

• Zayıflıklarımızı iyileştirmek için hangi kaynakları kullanabiliriz?
• Hizmetlerimizde pazar boşlukları var mı?
• Bu yılki iş hedeflerimiz neler ?
• Rakipleriniz neler sunuyor?

Örnek SWOT fırsatları:

Pazarlama kampanyası: Marka görünürlüğünü artırmak için YouTube, Facebook ve Instagram'da reklam kampanyaları yürüteceğiz.

Tehditler

SWOT'taki tehditler, sorunlara neden olma potansiyeli olan alanlardır. Zayıflıklardan farklı olarak, tehditler dışsaldır ve kontrolünüz dışındadır. Bu, küresel bir pandemiden rekabet ortamındaki bir değişime kadar her şeyi içerebilir.
Dışarıdan gelebilecek tehditleri tespit etmek için kendinize sormanız gereken birkaç soru şunlardır:

• Sektördeki hangi değişiklikler endişe yaratıyor?
• Ufukta hangi yeni pazar eğilimleri var?
• Rakiplerimiz hangi konularda bizi geride bırakıyor?

Örnek SWOT tehditleri:

Yeni rakip: Önümüzdeki ay içerisinde e-ticaret alanında yeni bir rakibin piyasaya sürülmesiyle birlikte müşteri sayısında düşüş görebiliriz.

SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

Bir SWOT analizi çeşitli şekillerde gerçekleştirilebilir. Bazı ekipler bir araya gelip fikirleri bir tahtaya atmayı severken, diğerleri bir SWOT matrisinin yapısını tercih eder. SWOT analizinizi nasıl yapmayı seçerseniz seçin, planlama sürecinizde yaratıcı olmak yeni fikirlerin akmasını sağlar ve daha benzersiz çözümlerle sonuçlanır.

SWOT analizinizin kapsamlı ve doğru bir şekilde yapıldığından emin olmanın birkaç yolu vardır. Başlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarına daha yakından bakalım.

İpucu 1: İç faktörleri göz önünde bulundurun

Güçlü ve zayıf yönler sıklıkla iç süreçlerden kaynaklanır. Sonuç üzerinde daha fazla kontrole sahip olduğunuz için bunları çözmek daha kolay olma eğilimindedir. İç faktörlerle karşılaştığınızda, birkaç farklı şekilde iyileştirmeler uygulamaya başlayabilirsiniz.

• Mevcut durumunuzu nasıl iyileştirebileceğinize dair bir iş planı oluşturmak için bölüm paydaşlarıyla görüşün.
• Bu süreçleri sizin için kolaylaştırmaya yardımcı olabilecek  proje yönetim aracı gibi yeni araçlar araştırın ve uygulayın .
• 24 saat veya daha kısa sürede değiştirilebilecek her şey için hemen harekete geçin. Kapasiteniz yoksa, bu öğeleri son tarihleri olan başkalarına  devretmeyi düşünün.

İç faktörleri çözmenin yolu, sorunun türüne bağlı olacaktır. Daha karmaşıksa, yukarıdakilerin bir kombinasyonunu veya daha kapsamlı bir sorun yönetim sürecini kullanmanız gerekebilir.

İpucu 2: Dış faktörleri değerlendirin

Dış etkenler, kontrolünüz dışındaki süreçlerden kaynaklanır. Bunlara rakipler, pazar eğilimleri ve kuruluşunuzu dışarıdan içeriye etkileyen her şey dahildir.

Dış etkenleri çözmek daha zordur, çünkü sonucu doğrudan kontrol edemezsiniz. Yapabileceğiniz şey, olumsuz dış etkenleri azaltacak şekilde kendi süreçlerinizi yönlendirmektir.

Bu sorunları çözmek için şunları yapabilirsiniz:

• Piyasa trendleriyle rekabet etmek
• Piyasa trendlerini gerçekleşmeden önce tahmin etmek
• Tepki sürenizi iyileştirmek için uyum yeteneğinizi geliştirin
• Değişiklikler meydana gelir gelmez sizi otomatik olarak güncelleyen  raporlama araçlarını kullanarak rakiplerinizi takip edin

Dış çevreyi kontrol edemeseniz de kuruluşunuzun buna nasıl tepki vereceğini kontrol edebilirsiniz.

Diyelim ki, bir pazar trendiyle rekabet etmek istiyorsunuz. Örneğin, bir rakip pazara sizinkinden daha iyi performans gösteren yeni bir ürün sundu. Bu ürünü elinizden alamazsınız ancak satışlardaki düşüşü hafifletmek için daha iyi bir ürün veya pazarlama kampanyası başlatmak için çalışabilirsiniz.

İpucu 3: Beyin fırtınası oturumu düzenleyin

Yeni ve yenilikçi fikirler üzerinde beyin fırtınası yapmak yaratıcılığı teşvik etmeye ve harekete geçmeye ilham vermeye yardımcı olabilir. Yüksek etkili bir beyin fırtınası oturumu düzenlemek için şunları yapmak isteyeceksiniz:

• Çeşitli departmanlardan ekip üyelerini davet edin. Bu şekilde şirketin her bölümünden fikirler temsil edilir.
• Davet ettiğiniz ekip üyelerinin sayısı konusunda bilinçli olun, çünkü çok fazla katılımcı odaklanma veya katılım eksikliğine yol açabilir. Üretken bir beyin fırtınası oturumu için ideal nokta yaklaşık 10 takım arkadaşıdır.
• Farklı iş türlerine hitap eden farklı beyin fırtınası teknikleri kullanın.
• Seans için net bir niyet belirleyin.

İpucu 4: Yaratıcı olun

Yaratıcı fikirler üretmek için önce onları davet etmelisiniz. Bu, fırsatlar yaratmak için eğlenceli yollar yaratmak anlamına gelir. Anonim fikirleri rastgele seçmeyi, açıkça kötü örnekler hakkında konuşmayı veya ekibin psikolojisini yükseltmek için ekip kurma oyunları oynamayı deneyin.

İpucu 5: Fırsatlara öncelik verin

Şimdi fırsatları sıralayın. Bu bir ekip olarak veya daha küçük bir lider grubuyla yapılabilir. Her fikri konuşun ve 1'den 10'a kadar bir ölçekte sıralayın. Ekip yetenekleri, yeterlilikleri ve genel etkiye göre en iyi fikirleriniz üzerinde anlaştıktan sonra, bunları uygulamak daha kolaydır.

İpucu 6: Harekete geçin

Bu aşamada bitmiş hissetmek çok kolaydır —ama asıl iş daha yeni başlıyor. SWOT analizinizden sonra, önceliklendirilmiş fırsatların bir listesine sahip olacaksınız. Şimdi bunları güçlü yönlere dönüştürme zamanı. Ne yapılması gerektiğini ve bunu nasıl yapmayı planladığınızı ana hatlarıyla belirtmek için bir iş planı , proje planı veya uygulama planı gibi yapılandırılmış bir sistem kullanın.

SWOT Analizi Şablonu

Bir SWOT analizi şablonu genellikle dört kadrana bölünmüş bir ızgara biçiminde sunulur. Her kadran dört unsurdan birini temsil eder.

Ekibinizin stratejik planlamasını hızlandırmak için bu ücretsiz SWOT analiz şablonunu kullanın.

Güçlü yönleri

1.
2.
3.
4.

Hedeflerinize ulaşmanıza katkıda bulunan güçlü yönlerinizi belirleyin. Bunlar size avantaj sağlayan içsel özelliklerdir. Bazı örnekler güçlü bir marka itibarı, yenilikçi bir kültür veya deneyimli bir yönetim ekibi olabilir.

Zayıflıklar

1.
2.
3.
4.

Sonra, zayıflıklara odaklanın. Bunlar, hedeflerinize ulaşmanızda engel teşkil edebilecek iç faktörlerdir. Yaygın örnekler arasında finansal kaynak eksikliği, yüksek operasyonel maliyetler veya güncel olmayan teknoloji yer alabilir.

Fırsatlar

1.
2.
3.
4.

Fırsatlara geçin. Bunlar hedeflerinize ulaşmanızda yardımcı olabilecek dış koşullardır. Örneğin, gelişmekte olan pazarlara, artan talebe veya düzenlemelerde olumlu değişikliklere bakıyor olabilirsiniz.

Tehditler

1.
2.
3.
4.

Son olarak, tehditlere değinelim. Bunlar, hedeflerinizi olumsuz etkileyebilecek dış koşullardır. Örnekler arasında artan rekabet veya olası ekonomik gerilemeler yer alır.
 

SWOT Analizi Neden Önemlidir?

Bir SWOT analizi, süreçleri iyileştirmenize ve büyümeyi planlamanıza yardımcı olabilir. Rekabet analizine benzer olsa da hem iç hem de dış faktörleri değerlendirdiği için farklıdır. Bu fırsatlar ve tehditler etrafındaki temel alanları analiz etmek, ekibinizi başarıya hazırlamak için gereken içgörüleri size sağlayacaktır.

Bir SWOT analizi yalnızca kuruluşlar için yararlı değildir. Kişisel bir SWOT analiziyle, liderlik tarzınızdan iletişim becerilerinize kadar hayatınızın iyileştirilebilecek alanlarını inceleyebilirsiniz. Bunlar, herhangi bir senaryoda bir SWOT analizi kullanmanın faydalarıdır.

1. Fırsat alanlarını belirler

Analiz yapmanın en büyük faydalarından biri büyüme fırsatlarını belirlemektir. Bu, gelişmek istediklerini bilen ancak tam olarak nasıl başlayacaklarından emin olmayan yeni başlayanlar ve ekipler için harika bir başlangıç noktasıdır.

Fırsatlar, rekabet avantajı için ürünlerinizi çeşitlendirmek gibi dış faktörler veya ekibinizin iş akışını iyileştirmek gibi iç faktörler gibi birçok farklı yoldan gelebilir. Her iki durumda da, fırsatlardan yararlanmak, bir ekip olarak büyümenin mükemmel bir yoludur.

2. İyileştirilebilecek alanları belirler

SWOT analizi sırasında zayıflıkların ve tehditlerin belirlenmesi daha iyi bir iş stratejisinin önünü açabilir.

Sonuç olarak, hatalarınızdan ders çıkarmak, başarılı olmanın en iyi yoludur. Akışı hızlandıracak alanlar bulduğunuzda, ekip üyeleriyle birlikte bir eylem planı üzerinde beyin fırtınası yapabilirsiniz. Bu, zaten işe yaradığını bildiğiniz şeyleri kullanmanıza ve şirketinizin güçlü yönlerini geliştirmenize olanak tanır.

3. Risk altında olabilecek alanları belirler

Bir risk kaydınız olsun ya da olmasın, endişe kaynağı haline gelmeden önce riskleri belirlemek her zaman önemlidir. Bir SWOT analizi, risk karar alma sürecinizde rol oynayabilecek eyleme geçirilebilir öğelerin üstünde kalmanıza yardımcı olabilir.

SWOT analizinizi, proje risklerini belirlemenize ve planlamanıza yardımcı olabilecek politik, ekonomik, sosyal ve teknolojik faktörler gibi dış çözümleri inceleyen bir PEST analiziyle eşleştirmeniz yararlı olabilir.

SWOT Analizi: Artıları

Basitlik

SWOT analizinin basitliği onu birçok kişi için vazgeçilmez bir araç haline getirir. Basit olduğu için stratejik planlamanın gizemini ortadan kaldırır ve insanların bunalmış hissetmeden durumları hakkında eleştirel düşünmelerini sağlar.

Örneğin, operasyonlarını genişletmek isteyen küçük bir fırın, mevcut durumunu kolayca anlamak için SWOT analizini kullanabilir. Sadık müşteri tabanı gibi güçlü yönleri, sınırlı oturma alanı gibi zayıf yönleri, zanaatkar fırın ürünlerinde yükselen bir trend gibi fırsatları ve yakındaki daha büyük zincir fırınlardan kaynaklanan tehditleri belirlemek, herhangi bir özel bilgi veya teknik uzmanlık olmadan gerçekleştirilebilir.

Çok Yönlülük

Çok yönlü yapısı, SWOT analizinin çeşitli alanlarda kullanılmasına olanak tanır. İster gelecek için strateji belirleyen bir işletme, ister kariyer yolunu planlayan bir birey olsun, SWOT analizi kendini iyi bir şekilde ödünç verir.

Örneğin, rekabetçi Silikon Vadisi manzarasında bir teknoloji girişimi, karlılığa giden yolda SWOT'u kullanabilir. Güçlü yönler arasında oldukça yetenekli bir geliştirme ekibi olabilir; zayıf yönler arasında marka tanınırlığının eksikliği olabilir; fırsatlar gelişmekte olan pazarlarda olabilir; ve tehditler arasında yerleşik teknoloji devleri yer alabilir.

Anlamlı Analiz

SWOT, performansı etkileyebilecek dış faktörleri belirlemede mükemmeldir. Kuruluşları şimdiki zamanın ötesine bakmaya ve olası gelecek senaryolarını öngörmeye teşvik eder.

Örneğin bir perakende şirketi, e-ticaretteki fırsatları ve değişen tüketici davranışlarından veya pazara giren yeni rakiplerden kaynaklanan tehditleri belirlemek için SWOT analizini kullanabilir. Bunu yaparak şirket, satışları artırmak ve müşteri deneyimini geliştirerek veya yeni teknolojileri benimseyerek tehditleri ortadan kaldırmak için çevrimiçi platformlardan nasıl yararlanılacağı konusunda strateji geliştirebilir.

SWOT Analiz: Eksileri

Öznellik ve Önyargı

SWOT analizinin öznel doğası önyargılara yol açabilir. Bazen önemli verileri gözden kaçırabilen veya bilgileri yanlış yorumlayabilen, çarpık sonuçlara yol açabilen bireysel algılara büyük ölçüde dayanır.

Örneğin, bir üretim şirketi, yönetimdeki aşırı güven önyargısı nedeniyle pazara yeni girenlerin tehdidini hafife alabilir. Bu öznellik, rekabetçi fiyatlandırma stratejilerine hazırlık eksikliğine yol açabilir ve nihayetinde şirketin pazar payını etkileyebilir.

Önceliklendirme Eksikliği

SWOT analizi sorunları ortaya koyar ancak önceliklendirmede yetersiz kalır. Kuruluşlar hangi unsurların acil ilgi ve kaynak gerektirdiğini belirlemekte zorluk çekebilir.

Örneğin, yeni hizmetlere genişleme için çok sayıda fırsat belirleyen bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, seçenekler karşısında bunalmış olabilir. Bu fırsatları sıralamanın net bir yolu olmadan, kaynaklar çok ince bir şekilde dağıtılabilir veya çok fazla etkisi olmayan projelere verilebilir ve bu da idealden daha az sonuçlara yol açabilir.

Statik Analiz

SWOT analizi belirli bir anın anlık görüntüsünü yakaladığından, zorlukların ve fırsatların evrimleşen doğasını gözden kaçırabilir ve bu da muhtemelen modası geçmiş stratejilere yol açabilir.

Bir örnek, SWOT analizi yapan ve fiziksel mağazaları genişletmeye odaklanmaya karar veren ve e-ticaretin büyüyen eğilimini göz ardı eden geleneksel bir perakende işletmesi olabilir.

Çevrimiçi alışveriş gelişmeye ve popülerlik kazanmaya devam ederken, statik analiz, azalan getirili alanlara yatırım yapılmasına ve patlayan e-ticaret pazar eğiliminin kaçırılmasına yol açabilir.

İlginizi çekebilir: Yapıcı Eleştiri: Nedir ve Nasıl Yapılır?

Detaylı bilgi için Demo Talep Et butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.

Demo Talep Et

İlginizi Çekebilecek Bloglar

BAŞLAMAYA HAZIR MISINIZ?

Performans değerlendirme süreçlerinizi 3 adımda kolayca oluşturun ve yönetin

HEMEN DEMO TALEP ET