Takip Etmeniz Gereken 27 KPI Örneği

Takip Etmeniz Gereken 27 KPI Örneği

Başarı ölçütlerini belirlemek ve ölçmek, iş liderlerinin ekiplerinin performansını izleyebilmeleri ve değerlendirebilmeleri için geliştirmeleri gereken önemli bir beceridir. Bu makalede, iş ölçütlerinin önemini ve ekibinizin iş hedeflerinize ulaşmak için hangi ölçütleri izlemesi gerektiğini aktarıyoruz.

Yeni bir iş stratejisi uyguladığınızda, stratejinizin işe yarayıp yaramadığını nasıl anlarsınız? Stratejinizin işe yaradığından emin olmanın en yaygın yolu, girişiminizi uygulamadan önce başarı ölçütlerini belirlemektir.

Başarı ölçümleri ekibinize ilerlemenizi ölçmek için ölçülebilir bir yol sunar. Ölçüm tabanlı hedefler belirleyerek stratejinizin başarılı olup olmadığını ölçme olanağına sahip olursunuz. Seçebileceğiniz birçok farklı hedef belirleme yöntemi olmasına rağmen, ilerlemenizi başarı ölçümleriyle ölçmek bunların arasında ortak bir özelliktir.

İş Başarısı Ölçütü (KPI) Nedir?

Bir iş başarısı ölçütü, iş liderlerinin stratejilerinin etkili bir şekilde çalışıp çalışmadığını görmek için takip ettikleri ölçülebilir bir ölçümdür. Başarı ölçütleri aynı zamanda temel performans göstergeleri (KPI'lar) olarak da bilinir. Herkese uyan tek bir başarı ölçütü yoktur; çoğu ekip başarıyı belirlemek için birkaç farklı ölçüt kullanır.

Doğru metrikler düzgün bir şekilde izlendiğinde, liderler bu metrikleri işletmenin ne kadar iyi performans gösterdiğine dair bir ölçüt olarak kullanabilirler . Girişimler başlamadan önce metrikleri belirlemek, baştan sona ilerleme görmek için önemlidir.

İş Başarısı Ölçümlerini Takip Etmek Neden Önemlidir?

Takip edebileceğiniz sınırsız sayıda metrik varken, iş liderleri neden bunları ölçme zahmetine girsin? İşte iş başarısı metriklerinizi takip etmenin neden iyi bir fikir olduğuna dair birkaç neden.

1. Çalışmayı Hedeflere Bağlayın

Başarı ölçümlerini kullanmanın faydalarından biri, ekibinizin yaptığı işi şirket olarak ulaşmak istediğiniz hedeflere bağlamaktır. Ekibiniz çalışmalarını belirli iş hedeflerine göre ayarlıyorsa, yapmaları gereken görevleri daha iyi önceliklendirebilirler.

2. Stratejinin Etkinliğini Değerlendirin

Ekibinizle yeni bir strateji veya taktik uyguluyorsanız , işe yarayıp yaramadığını ölçmek için başarı ölçütlerini kullanın. Yeni bir strateji uygulamadan önce ekibinizin ölçütlerini ölçtüyseniz, bu ölçütleri bir kıstas olarak kullanabilirsiniz. Yeni stratejiyi uygularken, bu yeni ölçütleri kıstaslarınızla karşılaştırabilir ve nasıl sıralandıklarını görebilirsiniz.

3. Veri Odaklı Kararlar Alın

Geçmiş ölçümleri yeni bir strateji için kıstas olarak kullandığınız gibi, ekibinizin akıllı iş kararları almasına yardımcı olmak için geçmiş verileri de kullanabilirsiniz.

Belirli bir yılın metriklerine bir göz atın. Bunlar normalden farklı mıydı? Ekibiniz bu metrikleri elde etmek için hangi stratejiyi uyguladı? O dönemde üzerinde düşünebileceğiniz bir şey oldu mu? Gelecekte nasıl ilerleyeceğinize dair kararlar almak için bu sayıları kullanın, böylece daha eğitimli kararlar alabilirsiniz.

4. Stratejinizdeki Zayıf Noktaları Belirleyin

Birçok farklı metriği ölçüyorsanız ve birinde düşüş fark ederseniz, stratejinizin hangi kısmının geride kaldığını kolayca belirleyebilirsiniz. Bu, ekibinize bir sonraki girişim için stratejilerini ayarlama fırsatı verebilir.

Takım Bazında Örnek KPI Ölçümü

İşletmenizdeki her ekip farklı bir hedefe ulaşmak için oradadır, bu nedenle farklı ekiplerin farklı başarı ölçütlerine sahip olması mantıklıdır. İşte takım bazında başarı ölçütlerine dair birkaç örnek.

Genel İş Ölçümü

• Brüt Kar Marjı: Brüt kar marjı, şirketin net satışlarından satılan malın maliyetinin çıkarılmasıyla ölçülür.

• Yatırım getirisi (ROI): Gelir ve yatırım arasındaki oran. ROI genellikle bir girişimin zaman veya para yatırmaya değip değmeyeceğine karar vermek için kullanılır. Bir iş metriği olarak kullanıldığında, genellikle bir yatırımın ne kadar iyi performans gösterdiğini izler.

• Üretkenlik: Bu, şirketinizin mal veya hizmet üretme verimliliğinin ölçüsüdür. Bunu, toplam çıktıyı toplam girdiye bölerek hesaplayabilirsiniz.

• Toplam müşteri sayısı: İzlenmesi basit ama etkili bir ölçüm. Ne kadar çok ödeme yapan müşteri olursa, işletme için o kadar çok para kazanılır.

• Tekrarlayan gelir: Genellikle SaaS şirketleri tarafından kullanılır, bu, belirli bir dönemde tüm mevcut aktif aboneleriniz tarafından üretilen gelir miktarıdır. Genellikle aylık veya yıllık olarak ölçülür.

Pazarlama Ölçümü

• Günlük web trafiği kullanıcıları: Bu, web sitenizi günlük olarak ziyaret eden kullanıcı sayısıdır.

• Yeni web trafiği kullanıcılar: Bu, daha önce web sitenizi hiç ziyaret etmemiş kullanıcıların web sitenizi ziyaret etme sayısıdır.

• E-posta açılma oranları: Bu ölçüm özellikle e-posta pazarlama ekipleri için önemlidir. E-posta açılma oranları, pazarlama e-postanızı açan kitlenizin yüzdesini ölçer.

• Oluşturulan potansiyel müşteri sayısı: Özellikle satışla çapraz işlevli çalışan pazarlama ekipleri için iyi olan bu ölçüm, pazarlama ekibinin oluşturduğu ve satış ekibine aktardığı nitelikli potansiyel müşteri sayısını ölçer. Nitelikli potansiyel müşteri tanımının ekibinizin hedeflerine bağlı olarak değişebileceğini unutmayın.

Müşteri Başarı Ölçümü

• Net destekçi puanı (NPS): Bu ölçüm, müşteri sadakati ve memnuniyetinin en yaygın ölçümlerinden biridir ve bazen müşteri memnuniyeti puanı olarak adlandırılır. "[Ürününüzü veya hizmetinizi] tavsiye etme olasılığınız nedir?" sorusuna yanıt olarak verilen sayısal bir değerdir. 0-6 arasında oy veren kişilerin yüzdesini 9-10 arasında oy veren kişilerin yüzdesinden çıkararak NPS'yi hesaplayabilirsiniz.

• Müşteri tutma oranı: Bu ölçüm, belirli bir zaman diliminde müşterilerinizden kaçının müşteri olarak kaldığını ölçer. İşletmeniz ve sektörünüz için hangi zaman diliminin mantıklı olduğunu belirlemek ekibinize kalmıştır.

• Müşteri kayıp oranı: Bu, elde tutma oranının tam tersidir. Müşteri kayıp oranı, müşterilerinizin şirketinizle iş yapmayı ne sıklıkla bıraktığını ölçer. İşletmeniz ve sektörünüz için hangi zaman diliminin en mantıklı olduğuna karar vermek ekibinize kalmıştır.

• Müşteri geri bildirimi: Nicel bir ölçü olmasa da, anekdotsal müşteri geri bildirimi şirketiniz için son derece değerli olabilir ve referanslar ve pazarlama stratejisi için kullanılabilir. Müşteri deneyiminiz ekibinizin düzenleyebileceği bir şeydir ve ne kadar iyi bir deneyim yaşarlarsa müşteri olarak kalma süreleri de o kadar uzun olur.

• Ortalama müşteri ömrü: Bu, bir müşterinin müşteriniz olarak kaldığı ortalama uzunluktur. Bu ölçüm, müşteri ömür boyu değerini hesaplamak için kullanılır.

• Müşteri yaşam boyu değeri (CLV veya LTV): Bu, bir şirketin müşteri ilişkisinin ortalama yaşam süresi boyunca belirli bir müşteriden elde etmeyi beklediği kar miktarıdır.

Satış Ölçümü

• Nitelikli potansiyel müşteriler: Nitelikli potansiyel müşteri, ekibinizin satış yapmak için ideal kişi olarak belirlediği tüm özellikleri sergileyen kişidir. Buna demografik, rol, şirket boyutu veya diğer önemli nitelikler dahil olabilir.

• Müşteri dönüşüm oranlarına öncülük edin: Bu, hem satış hem de pazarlama ekibinize hedeflediğiniz kitle hakkında fikir verebileceği için belirlenmesi gereken iyi bir ölçüttür. Dönüşüm oranı yüksekse, doğru kitleyi hedefliyorsunuz ve ekibiniz doğru önceliklere odaklanıyor. Düşük dönüşüm oranları, potansiyel müşterilerin boru hattında bir yerden ayrıldığını gösterir.

• Müşteri edinme maliyeti: Bu, ekibinizin bir potansiyel müşteriyi müşteriye dönüştürmek için hem pazarlama hem de satış stratejilerine harcadığı miktardır. İdeal olarak, bu sayının mümkün olduğunca sıfıra yakın olmasını istersiniz.

• Toplam yeni müşteriler: Bu metriği takip etmek, müşteri tabanınızın ne kadar hızlı büyüdüğüne dair bir gösterge sağlayabilir.

Geliştirici Ekip Ölçümü

• Ürün çalışma süresi: Bu ölçüm, yazılımınızın belirli bir zaman dilimi içerisinde çalıştığı süreyi ölçer.

• Hata yanıt süresi: Bu, ekibinizin bir hatayı tanımlamasının, bir yama çözümü bulmasının ve düzeltmeyi üretime geçirmesinin ne kadar hızlı olduğudur. Sorunlar, hızlı, beş dakikalık düzeltmelerden tam teşekküllü projelere kadar değişebilir.

• Günlük aktif kullanıcılar: Bu, yazılımınızı günlük olarak kullanan kullanıcı sayısıdır. Bu, müşterilerinizden kaçının yazılımınızı gerçekten kullandığını ve değer verdiğini anlamanıza yardımcı olabilir. Müşteri sayısı ile günlük aktif kullanıcı sayısı arasında büyük bir fark varsa, müşterileriniz ürününüzde değer bulmuyor olabilir.

• Döngü süresi: Belirli bir projenin en başından itibaren stratejiyi üretime uygulamaya kadar geçen süre. Bu ölçmek için iyidir çünkü proje yöneticilerinin belirli projelerin ne kadar süreceğine dair bir fikir edinmelerine yardımcı olabilir.

• Verim: Belirli bir ekibin geliştirdiği toplam iş çıktısının ölçüsü. Bu, QA'ya hazır olan ve üretime sokulan her şeyi içerir.

İnsan Kaynakları Ölçümü

• Çalışan memnuniyeti: Net destekçi puanına benzer şekilde, çalışan memnuniyeti puanı çalışanlarınızın şirketinizi bir arkadaşına veya meslektaşına işveren olarak tavsiye etme olasılığını gösterir. Bu, İK ekipleri için önemli bir ölçüttür çünkü şirket kültürü ve politikalarıyla ilgili çözülebilecek sorunları ortaya çıkarabilir.

• Çalışan tutma oranı: Müşteri tutma oranına benzer şekilde, çalışan tutma oranı çalışanlarınızın kaçının belirli bir süre boyunca şirketinizde kaldığını ölçer. Bu genellikle yıllık olarak ölçülür.

• Çalışan geri bildirimi: Anekdotsal çalışan geri bildirimi , müşteri geri bildirimi kadar değerlidir, hatta daha da değerlidir. Çalışan geri bildirimi, ekibinize şirketinizin daha iyi bir işveren olmasına yardımcı olmak için önerilerde bulunma ve buna karşılık çalışan tutma oranını artırma fırsatı verir.

Pusula360 ile kolayca çalışanlarınızın 90,180,270 ve 360 derece Yetkinlik Değerlendirme ve Hedef Değerlendirme süreçlerini planlayabilir ve değerlendirme sonunda otomatik oluşan ayrıntılı raporlara sahip olabilirsiniz.

Ayrıca Pusula360 ile çalışan memnuniyeti anketi ve yöneticilerinizin yönetsel becelerini ölçtüğünüz liderlik anketi gibi birçok anket yapabilirsiniz. Şirketinizin ihtiyaç duyduğu değerlendirmelerde yetkinlik kütüphanemizi ve hazır formlarımızı kullanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: OKR ve KPI: Hangisi Tercih Edilmeli?

Detaylı bilgi için Demo Talep Et butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.

Demo Talep Et

İlginizi Çekebilecek Bloglar

BAŞLAMAYA HAZIR MISINIZ?

Performans değerlendirme süreçlerinizi 3 adımda kolayca oluşturun ve yönetin

HEMEN DEMO TALEP ET