Ekip Etkinliğini Artırmak İçin Uygulanabilir 4 Model
Takım etkinliği, takım üyelerinin ortak hedeflere ulaşmak için ne kadar iyi birlikte çalıştıklarıdır. Takım etkinliği yüksek olduğunda, takım üyeleri işleri konusunda kendilerini daha güçlü hissederler, bu da katılımlarını ve memnuniyetlerini artırır. Neyse ki, takımınızda uygulayabileceğiniz denenmiş ve gerçek takım etkinliği modelleri vardır. Bu makalede, dört takım etkinliği modeli hakkında bilgi edinin ve bunları bugün nasıl uygulamaya koyabileceğinizi öğrenin.
Yüksek performanslı bir ekip kurmak çaba gerektirir. Benzersiz becerilere ve özelliklere sahip bir grup bireyiniz olduğunda, ekip başarısı ve uyumu dalgalanacaktır. Ekip etkinliği, ekip üyelerinin ortak hedeflere ulaşmak için ne kadar iyi birlikte çalıştıklarıdır.
Takım etkinliği yüksek olduğunda, takım üyeleri işleri hakkında daha fazla güç hissederler; bu da katılımlarını ve memnuniyetlerini artırır. Mutlu takım üyelerinin daha iyi performans göstermesi şaşırtıcı değildir. Yüksek performanslı bir takım yaratmak için etkili bir takım kurarak başlayın.
Takım Etkinliği Nedir?
Takım etkinliği, ekibinizin işbirliği yaptığı, iletişim kurduğu ve ortak hedeflerine ulaştığı düzeydir. Etkili bir ekip oluşturmak için, ekip üyelerinin refahını performans girişimleriyle dengelemelisiniz. Bunu yapmanın bir yolu, bir ekip etkinliği modelini takip etmektir.
Çeşitli düşünce liderleri, liderlerin artık dünya çapındaki ekiplerle kullandığı ekip etkinliği modelleri geliştirdiler. Ekibinizi daha iyi performansa yönlendirmek için bu çerçevelerden birini kullanabilirsiniz. Her model farklı stratejiler sunsa da amaçları evrenseldir: ekiplerin birlikte daha iyi çalışmasına yardımcı olmak.
Takım Etkinliği Neden Önemlidir?
Takım etkinliği bireysel ve grup refahı için çok önemlidir. Güçlü bir grup dinamiği, takım morali ve üretkenlik de dahil olmak üzere mutlu bir takımın birçok diğer yönünün temelidir.
Ekip etkinliğinin hem ekip üyeleri hem de performans açısından birçok faydası vardır.
Etkili ekipler:
• Karşınıza çıkan zorluklara karşı daha dayanıklı olun.
• İş arkadaşlarınızla olumlu sinerji yaşayın.
• Kariyerlerinde kendilerini daha güçlü hissederler.
Etkili takımlardaki ekip üyeleri:
• Daha uzun ve daha uzun süre çalışmak için daha fazla enerjiye sahip olun.
• Daha odaklıdırlar , bu da hataları azaltır.
• Daha üretkendirler, bu da daha iyi sonuçlar üretir.
Takım etkinliği grupla başlar, sonra bireye doğru ilerler. Bireyler takımdaki yerlerinde ve takım arkadaşlarıyla ilişkilerinde daha fazla güven hissettikçe, bu enerjinin işlerine yansıdığını göreceksiniz.
4 Takım Etkinliği Modeli
Bir ekip etkinliği modelini takip etmek, ekibinizi başarıya götürmenizi kolaylaştırır. Etkili ekipler etkili liderler gerektirir ve liderlik tarzınız önemli olsa da herkes için işe yaramayabilir. Liderlik stratejinize bir model dahil etmek, ekibinizi ilgi çekici bir yöne yönlendirdiğinizden emin olmanızı sağlayabilir.
Ekibinizde hangisinin daha etkili olduğunu görmek için aşağıdaki dört ekip etkinliği modelini inceleyin.
1. Lencioni Modeli
“Bir Ekibin Beş İşlev Bozukluğu”nun yazarı Patrick Lencioni, ekip işlev bozukluğu ve çatışmasının nedenleri etrafında tasarlanmış bir ekip etkinliği modeli oluşturdu. Bu model, ekibinizde iyileştirilmesi gereken alanları belirtmenizi kolaylaştırır. Bu işlev bozukluklarını beş katmana ayırır ve bunları bir piramit yapısı içinde görselleştirebilirsiniz. Alt katman en büyük işlev bozukluğudur ve en üst katman -sonuçlara dikkatsizlik- en küçüğüdür.
Lencioni'nin işlevsiz bir ekibin unsurları:
1. Güven eksikliği: Ekip üyelerinin yardım istemekten korkması.
2. Çatışma korkusu: Ekip üyelerinin konuşmaktan rahatsız olması.
3. Bağlılık eksikliği: Ekip üyelerinin bir işi nasıl yerine getireceklerini bilmemeleri.
4. Sorumluluktan kaçınma: Ekip üyelerinin standart belirlememesi veya belirlenen standartları anlamaması.
5. Sonuçlara dikkatsizlik: Ekip üyelerinin kendi performanslarına odaklanmaması.
Lencioni, bu işlev bozukluklarının etkili takımların en çok kaçınması gerekenler olduğunu açıklıyor. Etkili takımlar bu işlev bozukluklarının tam tersini uygular, örneğin:
1. Güven
2. Çatışma çözümü
3. Bağlılık
4. Hesap verebilirlik
5. Sonuçlara dikkat
Ekibinizin gelişmesini istiyorsanız, bu model üzerinde çalışılacak alanları belirlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca, bunu başardığınızda grup etkinliğini sürdürmenize de yardımcı olabilir.
Takım örneği:
Bu model, takım işlev bozukluklarını iyileştirmenize veya bunların oluşmasını engellemenize yardımcı olabilir. Lencioni'nin modelindeki işlev bozukluklarını tersine çevirerek harekete geçin. Örneğin, Lencioni'nin gözünde etkili bir takım için temel eylem, birbirine güvenmek olurdu. Haftalık soru-cevap oturumları düzenleyerek ve yardım isteme fikrini normalleştirerek güvene dayalı ilişkileri kolaylaştırın.
2. T7 Modeli
Michael Lombardo ve Robert Eichinger, takım etkinliğinin T7 Modelini geliştirdiler. Bu model, bir takımın çalışmasını sağlayan iç ve dış faktörlere odaklanır.
Bu modele göre ekip etkinliğini etkileyen beş içsel faktör bulunmaktadır.
• İtici güç: Takımın ortak bir hedefi var.
• Güven: Ekip üyeleri birbirlerine güvenir.
• Yetenek: Her ekip üyesinin konuyla ilgili becerileri ve deneyimi vardır.
• Takım becerileri: Takım üyeleri birlikte çalışır ve etkili bir şekilde iletişim kurar.
• Görev becerileri: Ekip üyeleri görevleri etkin bir şekilde yerine getirir.
Ve takım etkinliğini etkileyen iki dış faktör var.
• Takım lideri uyumu: Takım üyeleri liderlerine güvenir ve liderlik tarzlarına saygı duyarlar.
• Şirketten ekip desteği: Şirket, ekibi destekler ve başarılı olmak için ihtiyaç duydukları kaynakları sağlar.
T7 modelini, ekibin güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirmek için bir ölçüt olarak kullanın. Ekibiniz T'lerin birkaçına zaten hakim olabilirken, diğerlerinin üzerinde çalışmaya ihtiyaç duyabilir.
Takım örneği:
T7 modelini bir kontrol listesine dönüştürün ve bu listeyi hem bir eylem planı hem de takım başarısını izleme yolu olarak kullanın. Örneğin, "İtki" altındaki eylem öğeleriniz şunlar olabilir:
• Her proje için AKILLI hedefler belirleyin.
• Bireysel görevler olan KR'ler ile üç aylık takım OKR'leri oluşturun.
• Proje ve ekip hedeflerine yönelik ilerlemeyi görüşmek üzere haftalık olarak bir araya gelin.
Eyleme dönüştürülebilir adımlar oluşturmak T7 yapısını hayata geçirecek ve ekibinizin birlikte daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır.
3. Tuckman'ın Ekip Geliştirme Modeli
Psikolog Bruce Tuckman, Tuckman takım geliştirme modelini yarattı. Bu modelde, takımların dört aşamadan geçerek geliştiğini açıklıyor; ancak, takım gelişiminin bu aşamaları her grup için farklı şekilde gerçekleşir ve her zaman doğrusal değildir.
Bu ekip etkinliği modelini kullanırken amaç, ekibinizi gelişimin her aşamasında yukarıya taşımaktır.
• Aşama 1. Oluşturma: Ekip üyeleri bir araya gelir ve grup dinamiğinin nasıl olacağından emin değildirler.
• Aşama 2. Fırtına: Ekip üyeleri birbirlerini tanır ve çalışma tarzı ve kişilikteki farklılıklar ortaya çıktıkça çatışmalar ortaya çıkabilir.
• Aşama 3. Normlama: Takım üyeleri birbirlerine uyum sağlar. İşbirliği yaparlar ve farklılıklarını bir kenara koyarlar.
• 4. Aşama: Performans: Ekip üyeleri birbirlerini yeterince iyi tanırlar, birbirlerine saygı duyarlar ve güvenirler, bu da daha iyi performansa yol açar.
Her takımın Performans aşamasına ulaşacağı kesin değildir. Bu aşama, takım üyelerinin bağımsız ve senkronize olmasını gerektirir.
Takım örneği:
Ekibinizin Performing aşamasına ulaşmasına yardımcı olmak için, onlarla bulundukları yerde buluşun. Ekibiniz birlikte çalışmaya yeni başladıysa, oraya ulaşmadan önce Forming, Storming ve Norming aşamalarından geçmeleri gerekebilir.
Performans geliştirme düzeyine ulaşmalarını sağlamak için, takımı desteklemenin yollarını arayın. Kişilerarası ilişkileri teşvik edin ve gerektiğinde çatışma çözme stratejileri sunun.
4. Katzenbach ve Smith Modeli
“The Wisdom of Teams”in yazarları Jon Katzenbach ve Douglas Smith, takım etkinliği için üçgen bir çerçeve oluşturdular. Çerçevenin her bir noktası temel bir takım hedefini temsil ederken, bu noktalar arasındaki üç bileşen takımların bu hedeflere nasıl ulaştığını gösterir.
Temel ekip hedefleri:
• Performans sonuçları
• Çalışma ürünleri
• Kişisel gelişim
Takım hedeflerine ulaşmak için gereken üç beceri:
• Beceriler: Ekibinizin iş ürünleri yaratmak ve performans hedeflerine ulaşmak için iletişim, problem çözme becerileri ve işlevsel çalışma becerilerine ihtiyacı vardır.
• Hesap Verebilirlik: Performans hedeflerine ulaşmak ve kişisel gelişim sağlamak için ekiplerin aynı zamanda siz ve birbirleri tarafından hesap verebilir tutulması gerekir.
• Bağlılık: Kişisel gelişim sağlamak ve iş ürünleri yaratmak için ekiplerin hedeflerine ve ortak bir amaca bağlı kalmaları gerekir.
Takım örneği:
Bu modeli ekip dinamiklerinizi iyileştirmek için kullanmak üzere, rehberiniz olarak temel bileşenlerle başlayın. Ekibinizin becerileri, hesap verebilirliği ve bağlılığı var mı? İyileştirmeye ihtiyaç duyan alanları belirleyin ve çabalarınızı oraya odaklayın.
Örneğin, ekibiniz becerilere ve bağlılığa sahip olabilir, ancak hesap verebilirlik eksikliği kişisel gelişimlerine ve performanslarına zarar verebilir. Sınırlar koyun ve hesap verebilirliği birbirlerine saygı duymanın bir yolu olarak düşünmelerini sağlayın.
Bir Ekip Çalışması Modeli Nasıl Uygulanır?
Yukarıdaki takım etkinliği modellerini ekibinize tanıtmadan önce bunlara aşina olun. Bir lider olarak, birini uygulamaya koymadan önce bu modellerin nasıl çalıştığına dair sağlam bir kavrayışa sahip olmanız gerekir.
Her bir ekip modeli konusunda kendinizi güvende hissettiğinizde, aşağıdaki adımları kullanarak ekip ihtiyaçlarını ve ekibinizin çalışma tarzını belirleyin.
1. Bir Ekip Etkinliği Modeli Seçin
Her takım etkinliği modelinin avantajları ve dezavantajları vardır. Ancak ilerledikçe vizyonunuzun net kalması için birine bağlı kalmanız önemlidir. Modeli liderlik stratejinize uyarlarken, takım ihtiyaçlarını belirlemek ve buna göre ilerlemeyi değerlendirmek için kullanın. Başarmak istediğiniz şeyin net bir yapısına sahip olduğunuzda, hedeflerinize ulaşma olasılığınız daha yüksektir.
2. Ekibinizi Dahil Edin ve Uyumlu Hale Getirin
Seçtiğiniz ekip etkinliği modelini uygularken ekip üyelerini iyileştirme sürecine dahil edin. Ekip etkinliği modelinden doğrudan bahsetmenize gerek yok, ancak iş yerinde açık iletişim daha iyi ilişkiler kurmanın anahtarıdır.
Örneğin, Lencioni modelini seçerseniz, sonuçlara, hesap verebilirliğe, bağlılığa, çatışma çözümüne ve güvene odaklanın. Ekip etkinliğinin bu bileşenlerini, her alandaki etkinliğin nasıl göründüğüne dair ilişkilendirilebilir örneklerle açıklayın. Ekip üyelerinden bu alanlardaki sorun noktalarının nerede olduğunu düşündükleri konusunda geri bildirim isteyin. Ardından, modeli ve faydalarını hayata geçirmek için birlikte çalışın.
3. İşbirliğine Vurgu Yapın
Seçtiğiniz model ne olursa olsun, işbirliği ekibinizin gelişimi için olmazsa olmazdır. İşbirliği, zorluklar ortaya çıktığında bile birlikte çalışmayı içerir. Amaç, ekip üyelerinin, aynı fikirde olmasalar bile, kendilerini saygılı bir şekilde ifade etmekte rahat hissetmeleri olmalıdır.
Bir ekip etkinliği modeli uygulamak denklemin sadece bir parçasıdır. Bir lider olarak, işbirliğini aktif olarak modellemeli ve ekibinizin nasıl iletişim kurması gerektiğine dair standardı belirlemelisiniz.
4. Düzenli Olarak Kontrol Edin
Yeni ekip çalışması modelinize uyması için ekip süreçlerini ayarlarken, ekip üyelerinin performansını ve refahını kontrol edin. Performans değerlendirmeleri bu konuşmaları yapmak için iyi bir fırsattır.
Yeni modele uyum sağlamaları için zamana ihtiyaçları olacak ve modelin işe yaraması için zamana ihtiyaç var. Sabırlı olun ve ekip üretkenliğinde veya bireysel performansta hemen değişiklik görmezseniz cesaretiniz kırılmasın.
Pusula360 ile kolayca çalışanlarınızın 90,180,270 ve 360 derece Yetkinlik Değerlendirme ve Hedef Değerlendirme süreçlerini planlayabilir ve değerlendirme sonunda otomatik oluşan ayrıntılı raporlara sahip olabilirsiniz.
Ayrıca Pusula360 ile çalışan memnuniyeti anketi ve yöneticilerinizin yönetsel becelerini ölçtüğünüz liderlik anketi gibi birçok anket yapabilirsiniz. Şirketinizin ihtiyaç duyduğu değerlendirmelerde yetkinlik kütüphanemizi ve hazır formlarımızı kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Takip Etmeniz Gereken 27 KPI Örneği
Detaylı bilgi için Demo Talep Et butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.