Hedef Ekle
1. Menüden Hedef Değerlendirme > Katılımcılar’ a tıklayın.
2. Değerlendirme seçin.
3. Hedef eklemek istediğiniz katılımcının üstüne tıklayın.
4. Hedef Ekle’ ye ardından Yeni Hedef Ekle'ye tıklayın.
Bir kişiye hedef eklemek için “Yeni Hedef Ekle” butonuna bastıktan sonra açılan pencerede 3 adımı tamamlamanız gerekecektir. Bu adımlar Hedef Ayrıntıları, Hedef Değerleri ve Hedef Sonuçları(Onay Yetkileri)dır.
Açılan pencerede 1. Adım olarak Hedef Ayrıntılarını belirliyor olacaksınız.
1. Adım Hedef Ayrıntılarını Belirleme
Hedef ayrıntılarında önceliğimiz Hedef Türünü seçmektir. Eğer bireysel hedef giriyorsanız “Bireysel”, kurumsal hedef giriyorsanız “Kurumsal” seçili olmalıdır.
Hedef Adı, Tamamlanması Gereken Tarih, Hedef Ağırlık Yüzdesi doldurulması zorunlu alanlardır. Hedef Nitelikleriniz bölümünü giriş yapmanız zorunlu değildir. İstenilen bilgileri girdikten sonra “Devam Et” butonuna tıklayınız. Sıradaki işlem Hedef Değerlerini belirlemek olacak.
Not: Birden fazla hedef tanımlayacaksanız, tüm hedeflerinizin ağırlık toplamı %100 olması gerekmektedir. Hedef girişleriniz öncesinde ağırlık yüzdeleri konusunda hemfikir olmalısınız.
2. Adım Hedef Değerlerini Belirleme
Hedef ayrıntılarını belirledikten sonra 2. Adım olarak hedef değerlerini belirlemeniz gerekmektedir.
Hedef Değerleri alanı, Hedefinizin başarısını ölçme yöntemini tanımladığınız alandır.
Hedefi Değerleri sekmesinde “Özel Aralıklı” veya “Çoktan Seçmeli” hedef türünden birini seçmeniz gerekmektedir.
Özel Aralıklı: Hedefiniz sayısal olarak ölçülebiliyorsa tercih edebilirsiniz.
Çoktan Seçmeli: Çoğunlukla sayısal olmayan hedefleriniz için belirleyeceğiniz seçenekler ile ölçülebilir hedefler oluştururken tercih edebilirsiniz.
2.1. Özel Aralıklı Hedef Ekleme
Hedef değer tipi Özel Aralıklı olarak işaretlenmelidir.
Hedef Yönü: Hedefinizin artan/azalan yönünü belirleyin. Hedef yönünün artan bir hedef mi yoksa azalan bir hedef mi olduğu muhakkak işaretlenmelidir. (Aksi halde hedefinizde doğru ağırlık puanını görüntüleyemezsiniz.)
Artan bir hedef yönü örneğinde; minimum sonuç 700 iken maksimum sonuç 1300 olabilir. Hedefini minimum performansta gerçekleştirip 700 olarak tamamlarsa alacağı puan 70'dir ve hedefini maksimum performansta gerçekleştirip 1300 olarak tamamlarsa doğru orantılı olarak alacağı puan 130 olacaktır. Hedefin 700'ün altında gerçekleşmesi durumunda 0 puan alınır. 1300 ve üzerinde gerçekleşmesi durumunda maksimum 130 puan alınır.
Değer arttıkça daha fazla puan alınır.
Azalan bir hedef yönü örneğinde; minimum sonuç 1300 iken maksimum sonuç 700 olabilir. Hedefini minimum performansta gerçekleştirip 1300 olarak tamamlarsa alacağı puan 70'dir ve hedefini maksimum performansta gerçekleştirip 700 olarak tamamlarsa ters orantı olarak alacağı puan 130 olacaktır. Hedefin 1300'ün üzerinde gerçekleşmesi durumunda 0 puan alınır. 700 ve altında gerçekleşmesi durumunda maksimum 130 puan alınır.
Değer azaldıkça daha fazla puan alınır.
Ölçü birimini seçiniz. Bu alanda hedefinizi en iyi ölçümleyeceğiniz birimi seçmelisiniz. (Rakam, Yüzde, TL, USD, EUR vb.)
Pencerenin sağ tarafındaki alanda beklenen genel sonuç ve puanlarını giriniz.
Minimum Sonuç: Hedeften beklenen minimum değeri belirleyin.
Minimum Puan: Minimum sonuç gerçekleşirse alınacak puandır. Minimum sonucun altında sonuç gerçekleşirse 0 puan alınır.
Beklenen Sonuç: Hedeften beklenen sonuçtur.
Beklenen Puan: Beklenen sonuç gerçekleşirse alınacak puandır. Hedef sonucu beklenen sonucun üzerinde gerçekleşirse Beklenen ile Maksimum puan arasında orantılı bir puan alınır. Hedef sonucu beklenen sonucun altında gerçekleşirse Minimum ile Beklenen Puan arasında orantılı puan alınır.
Maksimum Sonuç: Hedeften beklenen maksimum değeri belirleyin.
Maksimum Puan: Hedeften alınacak en yüksek puandır.
Dönem: Hedefinizin kaç dönemde ölçeceğinizi seçebilirsiniz. Yılda 1 kez sonuç girilecek ise 1 Dönem seçebilirsiniz. Belirlediğiniz hedefleriniz dönem içerisinde otomatik olarak atanacaktır. Bu alanın girdiğiniz hedeflerle eş olması gerekmektedir.
Tüm adımları tamamladıktan sonra “Devam Et” butonuna basınız.
2.2. Çoktan Seçmeli Hedef Ekleme
Hedef değer tipi Çoktan Seçmeli olarak işaretlenmelidir.
Dönem: Hedefinizin kaç dönemde ölçeceğinizi seçebilirsiniz. Yılda 1 kez sonuç girilecek ise 1 Dönem seçebilirsiniz.
“Seçenek Ekle” butonuna tıklayarak hedef seçeneklerini artırabilirsiniz.
“Puan” bölümüne o seçenekten alınacak puanı belirleyebilirsiniz.
“Beklenen” kısmından hangi seçeneğin beklenen hedef olduğunu belirlemeniz gerekmektedir.
Hedef seçeneklerini silmek için işlem yapmak istediğiniz seçeneğin karşısındaki “Sil” butonunu kullanabilirsiniz.
Tüm işlemleri tamamladıktan sonra “Devam Et” butonuna basınız.
3. Adım Hedef Sonuç Girme ve Onaylama Yetkileri
Hedef ayrıntılarınızı ve değerlerini belirledikten sonra; 3. Adım olarak Hedef Sonuçları sekmesinde, hedef sonuçlarını kimlerin gireceğini ve sonuçları onaya göndermek/göndermemek için gereken tanımlamaları yapmanız gerekmektedir.
Sonuçları Kim Girsin bölümünden; sonuçları girmesini istediğiniz kişiyi belirleyin. Hedef sonuçlarınızı hedef sahibinin girmesini istiyorsanız seçenekler arasında “Hedef Sahibi" ni seçin. Sonuçları yöneticiniz girecekse seçenekler arasında “Yönetici" yi seçin. Eğer yönetici seçeneğini görüntüleyemiyorsanız, çalışanlar listesinde yöneticisi tanımlı değildir.
Sonuçlar girildikten sonra onay mekanizmasına dahil etmek istiyorsanız “Sonuç Onayı Yapılsın mı?” alanını “Evet” olarak işaretleyin. Sonuç girişi yapan kişi ile onaylayan kişi farklı seçilmelidir.
Tanımlar sayfasında sonuçları kim girsin ve sonuç onayı yapılsın mı alanlarını tanımladıysanız, kişiler seçili olarak karşınıza çıkacaktır.
Hedef detaylarını belirledikten sonra “Kaydet ve Bitir” butonuna basınız.